SDA USK I BUDŽET ZA 2020. Musić: Glasaćemo “za” ali imamo uslove

Klub SDA u Skupštini  USK pozvao  je zastupnike krajiškog zakonodavnog doma na dogovor oko  usvojanja budžeta za 2020.godinu i usaglašavanja zajedničkog stava oko ovog dokumenta u smislu donošenja amandmana na  Prijedlog budžeta za 2020.godinu u iznosu od 6 miliona KM za borbu protiv pandemije korona virusa.

Prema izjavi Jasmina Musića,predsjednika Kluba SDA, ova suma bila bi ravnopravno podijeljena na podršku zdravstvu te privredi i poljoprivredi.

-Neophodni novac osigurali bismo preraspodjelom različitih grantova, odnosno kroz ukidanje famoznih projekata zastupnika. Apsolutni prioritet trebaju biti zdravlje i privreda. Ne može se baš u ovogodišnjem budžetu grant za Kantonalnu bolnicu smanjiti sa dva miliona na 750 hiljada KM kao što predviđa Vladin prijedlog.Drugim riječima, SDA nudi podršku budžetu samo uz uslov da budžetski novac ne bude rasipan na predizbornu kampanju već da bude namijenjen za rješavanje gorućih problema građana našeg kantona-rekao  je Musić.

Musić nije propustio, bespotrebno i demagoški, da naglasi kako je SDA konstruktivna opozicija iako je samo prije nekoliko dana  predloženi budžet dočekala potpuno nezainteresirano. Čak je istakao, kako je rekao, famozne projekte zastupnika, koje su  proteklih 25 godina  do savršenstva usavršili upravo  zastupnici SDA, a drugi vrijedno učili od njih. Postoje tumačenja kako SDA  koristi  tzv.prirodni scenarij  sa pandemijom korona virusa da pokaže  građansku  ozbiljnost, a u stvari  donošenjem novog  budžeta osigurava sigurne i dobre plaće svojim profesionaliziranim zastupnicima.

U svakom slučaju, ovakav (ne)očekivan potez opozicione političke stranke hronično nenaviknute na “drugorazrednu” ulogu treba pozdraviti.

.