RATNO PROFITERSTVO I PUTINOV MODEL Kako spriječiti “zidanje cijena” u tržnim centrima, apotekama…

Situacija sa korona virusom je sve teža, a u regiji i u cijelom svijetu, pored  “nevidljive” bolesti  koja  se širi društvo se bori  sa pohlepnim pojedincima. U BiH  bilježimo divljanje cijena prehrambenih namirnica i drugih potrepština bez kojih se u danima krize, koja se može uporediti sa ratnom psihozom, ne može.
Posebno su zabilježeni nemoralni poduhvati  “zidanja cijena”  zaštitnih maski  za lice  neophodnih u borbi protiv korona virusa.  Inspektori u Sarajevu kaznili su jednu apoteku  sa 10.000 KM zbog podizanja cijena, a tih dana  građani su prijavili  jednu apoteku u Bihaću da je podigla  cijene maski sa 15 feninga na 2,90 KM.
Na društvenim mrežama objavili  su   i originalne  fiskalne račune, a  otišle su i prijave  Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) USK.
   
Dežurni inspektor u KUIP-u objasnio nam je da je u prvom trodnevnom valu kontrola cijena izvršeno 15 nadzora  i uručene tri kazne vlasnicima u ukupnom iznosu  od 4.250 KM. Kontrolirani su tržni centri i apoteke u kojima su prijavljene povećane cijene zaštitnih maski.
-Ne mogu vam reći koje su firme  kažnjenje, a što se tiče  kontrole cijena  lijekova  nadležan je federalni  farmaceutski  inspektor i Agencija za lijekove BiH- rekao nam je dežurni inspektor.
Dodao je kako je Zakon o kontroli cijena u FBiH iz 1995.godine i kazne su simbolične, dok su u manjem entitetu (RS) kazne za ove prekršaje drastične jer je njihov zakon iz 2009.godine.
Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 05. marta 2020. godine. Stoga se i vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje, ali i cijena zaštitne medicinske opreme (maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme).
Kazne  za zloupotrebu cijena su od 1000-10.000 KM.
Građani USK mogu povećanje cijena prijaviti na slijedeće telefone 037-316-105 i dežurni mobitel 061 801 791.
Češke vlasti su  zaplijenile  gotovo 700.000  maski potrebnih u borbi protiv koronavirusa od tvrtke koja je počela za njih tražiti veću cijenu, izjavio je ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček. Ova se zemlja kao i BiH suočava s akutnom nestašicom maski i respiratora, zbog čega su građani organizirali proizvodnju kod kuće.
‘Policija se bori protiv profitera’, napisao je Hamaček na svome Twitter profilu. ‘Tvrtka je trebala dostaviti maske zdravstvenim radnicima, no u zadnji trenutak htjela je podići cijenu’.

No, najoriginalniji i vjerovatno najefikasniji način borbe protiv divljanja cijena prezentirao  je predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je poručio apotekama da će im biti oduzete dozvole za rad ukoliko budu povećavale cijene zaštitnih antivirusnih maski.

 

Како је Путин решио проблем поскупљења заштитних маски

На недавној седници Владе Русије на којој се расправљало о коронавирусу, отворио се и проблем апотека које су почетком године готово удвостручиле цене заштитних маски за лице.👇🏻👇🏻👇🏻https://rs.sputniknews.com/rusija/202003231122144699-kako-je-putin-resio-problem-poskupljenja-zastitnih-maski-video/

Posted by Sputnik Србијa on Ponedjeljak, 23. March 2020.

 

Ovakav scenarij u BiH je jedini koji bi pohlepne pojedince mogao dozvati pameti.

 

Okej, nemamo Putina, ali mogla bi se apdejtovati kaznena politika koja bi bešćutne “gazde”  zauvijek  “naučila pameti”.

Inače, da li znate  kako su Kinezi tokom epidemije korona virusa kažnjavali  svoje građane zbog nepoštovanja propisa?

Kineski.

Zaraženi koji su izbjegavali  karantin dobijali su kazne od 10 godina pa čak i smrtnu kaznu,a oni koji  su slučajno prekršili samoizolaciju osuđivani su od mjesec do tri godine zatvora.

Pa ti budi “baja” pa prošetaj ili, ned'o ti Bog, napravi  korona parti  u Konjicu.