BUDŽET IAKO IM SE PREDSJEDNIK NALAZI U PRITVORU: Savez logoraša dobiće 80 hiljada maraka od Vlade Federacije

 

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković uhapšen je polovinom decembra prošle godine i od tada je u pritvoru. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.

On je u periodu od jula 2017. godine pa do hapšenja organizovao grupu ljudi u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru u namjeri da sebi i drugim pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržavali za sebe,” naveli su tada iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo da je Senad Jusufbegović uposlenik Saveza logoraša BiH, koji je uhapšen zajedno sa Meškovićem, već priznao krivicu. Jasmin Mešković je od hapšenja u pritvoru, a Tužilaštvo KS početkom marta zatražilo je od Općinskog suda u Sarajevu produženje pritvora za još tri mjeseca.

Bez obzira na ove činjenice Vlada Federacije BiH u 2020. godini izdvojit će 80 hiljada maraka za podršku radu Saveza lgoraša BiH. Kao i prethodnih godina Vlada FBiH će i ove godine po nepostojećoj presudi Međunarodnog suda pravde isplatiti novac Savezu.

Samo prošle godine Vlada je Savezu logoraša BiH isplatila 180 hiljada maraka za „finaciranje rada Saveza logoraša BiH na projektu provedbe odluke Međunarodnog suda pravde“. Jasmin Mešković nekoliko godina ranije novinarima Žurnala priznao da ne postoji nikakva presuda Međunarodnog suda pravde već “da se to samo tako zove“.

Savez logoraša BiH od Vlade Federacije do sada je dobio više od pet miliona maraka. Žurnal je već ranije pisao na koji način je Savez trošio budžetski novac.

Po nepostojećoj presudi Međunarodnog suda pravde, pored Savez logoraša BiH, Vlada FBiH svake godine isplaćuje novac i  Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskoga rata u  Bosni i Hercegovini.  I ove godine Vlada FBiH daće potporu ovoj udruzi za provedbe nepostojeće odluke Međunarodnog suda pravde.

Za ove namjene Vlada FBiH u 2020. godini isplatiti će 40 hiljada maraka Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata. Samo prošle godine ovoj udruzi isplaćeno je 85 hiljada maraka budžetskog novca  sa obrazloženjem Vlade FBiH da je novac isplaćen „kao potpora projektu provedbe Odluke MSP“. 

Savez logoraša BiH i Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH nisu jedini koji primaju novac iz budžeta FBiH po nepostojećoj presudi. Novca ima i za Udruženje žrtava i svjedoka genocida. Predsjednik ovog udruženja je Murat Tahirović bivši predsjednik Saveza logoraša BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida ove godine dobit će 60 hiljada maraka budžetskog novca. Samo prošle godine ovo udruženje dobilo je 130 hiljada maraka za „provedbu Projekta istraživačko dokumentacionih aktivnosti sa ciljem zaštite žrtava i svjedoka genocida aktivnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu“.

Svake godine Vlada Federacije BiH isplaćuje novac ovim udruženjima na osnovu nepostojeće presude Međunarodnog suda pravde. Iznosi koje će ove godine dobiti ova udruženja u Budžetu FBiH za 2020. godinu bila su planirana u istom iznosu kao i 2019. godine.

Vlada FBiH za Savez logoraša BiH planirala je 180 hiljada, Hrvatskoj udruzi logoraša u Domovinskom ratu BiH planirano je 85 hiljada a Udruženju žrtava i svjedoka genocida 130 hiljada maraka.

Međutim zbog pandemije koronavirusa Vlada FBiH bila je prinuđena raditi rebalans budžeta pa je taj iznos je smanjen. Za provedbu nepostojeće presude Međunarodnog suda pravde u Hagu u 2020. godini ova udruženja dobit će 180 hiljada maraka iz budžeta Federacije.

(zurnal.info)