SLUČAJ GALIJAŠEVIĆ Fatamorgana, nedovršena knjiga, povratak “Otpisanog”…?

 

Četiri godine nije ga bilo, a onda je pred kamerama krajiškog portala zavaljen u stolicu za odmaranje najavio ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Bihaća.

Dakako, riječ je o Emdžadu Galijaševiću, bivšem gradonačelniku Bihaća (SDA), bivšem ministru poljoprivrede USK, bivšem direktoru Veterinarskog zavoda USK…

Jedan “puni mandat”  Galijašević je “potrošio” u tišini sa advokatima u pravnim bitkama sa krajiškim pravosuđem (dva krivična  predmeta) i nije bilo za očekivati da politički oživi u močvari aligatora koje podržavaju njihove političke centrale  i lokalne stranačke filijale.

Galijašević je sada sam svoj, nije čovjek partije, ove ili one.

To je  valjda “konačna verzija”   jedne sudbine.

“Nažalost, 2016. godine ta namještaljka, da tako kažem, koja se desila, a njen cilj je bio da se mene jednostavno politički ukloni, definitivno bih pobjedio na tim izborima”, reći će u intervjuu Galijašević za dobro poznati slučaj kada je završio u pritvoru.

Da bi “općenarodni” šok i iznenađenje bili još veći u nekoliko anketa koje su organizirali bihaćki portali na svojim FB stranicama  Galijašević je  ” iz kućne radinosti”  potukao i to glatko aktuelnog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, nominalno kadra POMAK-a, a kako to  “siva logika” političkih događaja donosi posljednjih mjeseci i  bliskog poštovaoca i zagovornika ideja SDA.

To govore i potvrđuju  dobri poznavaoci političkih kretanja u Bihaću. POMAK se u velikom političkom i identitarnom grču  osim u Gradskoj skupštini, izgleda, još više “pogubio” u Skupštini USK gdje je jedna zastupnica našla “azil”  u NiP-a a drugi zastupnik trenutno “glavinja” između nekoliko novih opcija.

 

 

U Krajini se “bosanski muslimanski subjekt” odnosno bošnjački politički faktor, demografski i politički najmoćniji, preko uspostavljene  kantonalne većine (A-sda- SDP- NB-NiP), ali i snažan opozitni blok (SDA, DF…) pripremaju za oktobarsko/novembarski izborni “cirkus”. Ključne političke konsenzualne stvari dogovaraju se ovih dana “na nivou Kantona”  oko zajedničkih kandidata  za načelničke funkcije po unsko-sanskim gradovima ,a nakon “parafa” oko načelničkih kandidata.

 

 

Uslijediće  vruće postkorona ljeto i žestoka jesenja predizborna kampanja u “krajiškom loncu”, možda žešća i gora od svih do sada,mada svaki put kada se primaknu izbori posežemo za sličnim procjenama,a izborni takmaci se strasno trude da ne razočaraju publiku oko “cirkuske šatre”.

Niko nikoga neće štedjeti, a kada riječi ne budu dovoljno savršene za diskreditaciju političkih protivnika treba vjerovati kako neće  biti  hladnog i vrućeg oružja, mada ništa nije isključeno, nažalost.

Pa ni hapšenja i optužnica za šta je po nikada utvrđenom “ključu” zaduženo pravosuđe, zlobnici  će reći, po mjerilima lične posesivnosti , sujete i  nikada dokazane “političke selektivnosti”.

Kakve su šanse Emdžada Galijaševića “četiri godine kasnije”?

Bilo bi mazohistički tvrditi  jedno ili drugo.

No, “pristupne”  ankete , ma kako bile “zasnovane”   iznenadile su  sve pa i  Galijaševića.

A još više “sve ostale ” koji za sada  jednoglasno šute na opće  zaprepaštenje.

“Dijalektika” bosanske politike po kojoj je vlast iskvarila građane a građani istom mjerom vratili politici stvorila  je ambijent u kome nema nevinih i nema savršenih.

Izbori, uz sve anomalije (svak svakoga krade) pokazuju da vlast nikome nije dodijeljena u trajno vlasništvo.

U “posloženim” poratnim decenijama, a “skupili” smo već dvijeipo, narod je “moneta” političara, ovih i onih.

Ta se  predstava nastavlja  i ove jeseni,a da nije “dobra” ne bi valjad toliko trajala?!

I da, predstava, igra i igrači će biti, budite ubijeđeni, isti kao i do sada.

Igra,  naime, “mora”da bude prljava. Ne mogu se žuti i crveni kartoni, optužnice i  slične “trice i kučine”  davati na lijepe oči.