JE LI BAKIR BIO ALIJA?

Piše: Amina Čorbo Zećo

Skoro trideset godina od rata Bakir Izetbegović, predsjednik SDA progovorio je o svojim ‘hrabrim’ potezima tokom agresije. Intervju na MTV Igman koji su prenijeli skoro svi mediji u državi ‘otkrili’ su detalje koje do sada nismo znali. Tekst pišem danas da ne bih kvarila bajramske dane ni sebi ni čitateljima.

Uprošteno rečeno, a kako nam je to Bakir rekao, da njega nije bilo, propali bismo. On nas je naoružavao, oblačio, predviđao…U trezoru kaže nikad nije bio. Njegove proročanske moći krenule su 1986. godine, tada je on govorio da će biti rat. Ali, niko ga nije slušao!
Možda sam bila mala, ali se sjećam da je Alija rahmetli u aprilu 92' govorio da neće biti rata, da je za rat potrebno dvoje. Kako li mu tada nije sinulo predskazanje sina Bakira iz 1986.

Čak je na pitanje novinara da li je stav Irfana Ajanovića (člana GO SDA) o okupatorskoj JNA ujedno i stav SDA, Alija je izjavio: JNA nije okupatorska sila. Ako je Ajanović to rekao, onda je prekoračio ovlaštenja. Danas ‘ovlaštenja’ prekoračuje lično sin, za kojeg, ako poslušate intervju ćete pomisliti da je sam Alija.

To dokazuje svojim riječima da je znao da nam treba i tunel, pa je lično otkucao naredbu, a samo Aliji rekao „molim te ovo potpiši“.

Onda je otkrio da je s Nedžadom Brankovićem ležao u snijegu dok je postio čekajući da pređu na drugu stranu piste kako bi sve organizirali. Nije doduše otkrio da je i ranjavan! Pa, to ga novinar nije ni pitao, do mene je, to smo gledali u seriji o Aliji gdje je opet, gle čuda, Bakir prikazan kao heroj.

Pokušavajući objektivno sagledati situaciju i odbaciti možda neku subjektivnost i zatrovanost pričama o njegovom boravku u trezoru pokušah povjerovati Bakiru i njegovim riječima da je on nabavljao oružje. Šta oružje, on je nabavio i one njemačke džempere, sjećate ih se. Utoplio vojsku!

Uvjeravajući se da je možda to istina, da je on preozbiljan čovjek, lider da bi sada nešto 20 i kusur godina kasnije lagao, zapitah se kako da do sada nigdje, ama baš nigdje nisam naišla na taj podatak.

Dobro, ako nisu knjige pisale, kako nikada niko, evo do danas nije progovorio o hrabrim potezima Bakira. Pa, čak i ove što ih spominje Švrakića, Šahinpašića, niko ga nije spominjao…
Mnogo sam literature iščitala, ali niko ga ne spomenu!?

Nije se, vala, pohvalio da je dovodio i strane ratnike, to su drugi činili. Oni su breme, teret i danas, pa nije se dobro pohvaliti time. Zapravo u dobro osmišljenom intervjuu ništa nije spontano.

„Stalno smo smišljali akcije da se ljudima pomogne s minimalnim sredstvima“, kazao je Bakir.

Ovo sam mu sto posto povjerovala, i danas tako rade, mrvice sirotinji, a za odabrane najbolje. Rekao je i istinu da je bio privilegiran.

„Imao sam tu privilegiju da biram šta ću raditi, pa sam radio ono što sam mislio da je preče“, kazao je Izetbegović. I danas tako radi, ali nikako da konačno utvrdi šta je najpreče za ovaj već izmučeni svijet.

Vrhunac bahatosti, koja je jednostavno izašla iz njega ogleda se u jednoj rečenici i u nju može stati svo djelovanje Bakirovo.

„Mislim da su bile te stvari preče da radim nego da sam odsjedio po rovovima, a da sam i tamo sjedio našli bi nešto“, kazao je Izetbegović.

Sjedio? Je li ovo Bakir poručio da je vojska sjedila i odsjedila u rovovima!? Vratih video, rekao nisam dobro čula. Kad nisam pogriješila, ‘rekao je sjedio u rovovima’? S obzirom da su sjedili i odsjedili tako im je danas, bez posla sjede, s minimalnim primanjima, bez ikakvih privilegija i oni i njihova djeca, a Bakir i danas ima privilegije, pa određuje svojim potezima sudbinu nam!

Vjerovatno će ga ovaj tekst obradovati, jer nam skoro njegova ministrica Bisera Turković reče da joj tako sapiremo grijehe. Pogriješili ste ministrice trač sapire grijehe i to ako se Bog odluči, on će konačnu odluku donijeti o tome. Ovo nije trač ovo je javno djelovanje, javna riječ, doduše nije namještena i u duhu kojem vama prija, ali iz nje biste mogli svašta naučiti.

Ja je pišem jer mi je to dužnost, to je moj posao. Vaš je da brinete o narodu, a ne samo o pet šest porodica i sinu, vaše je da brinete o državi, koja je danas i dalje ugrožena i strmoglavo ide ka ambisu pod silama vaših partnera iz vlasti (SNSD, HDZ) a izgrižena korupcijom, kriminalom nepotizmom koju između ostalih njeguje godinama i SDA.

Te vam grijehe novinari svojim pričama ne mogu saprati. Ni stotine namještenih intervjua i ispovijesti u koje niko, ali baš niko ne vjeruje.

Patria