NOVA DRAMA U RS-u: Sukob Dodika i Lukača oko novog direktora Policije RS-a; Njihovi glavni kandidati aktivno učestvovali u opstrukcijama istrage o ubistvu Davida Dragičevića…

 

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti.

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, nije izabran za direktora SIPA, a kako stvari stoje teško da će doći do te pozicije na koju ga i dalje svim silama želi smjestiti Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova RS.

2.

Lukač bi u toj situaciji ovladao i sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, jer je Ćulum beskičmenjak, poltron i neznalica i pod punom kontrolom je Lukača. Uz to, veoma su upitne njegove “visoke” škole koje je navodno završio, kao i Lukačevo obrazovanje, uostalom.

3.

Ćulum je i dalje na poziciji direktora Policije RS, iako je odavno trebao biti penzionisan i završiti svoju prljavu policijsku karijeru koju je iskoristio za lično bogaćenje, podršku kriminalnim organizacijama i ponižavanje stanovništva.

4.

“Darko Ćulum – godina staža 44: ispunjava uslov za penziju na dan 31. 10. 2019. godine”, saopšteno je još 31.10.2019. godine iz Fonda PIO RS, ali u MUP RS se ne obaziru na to.

5.

Ćulum je i dalje potpuno nezakonito na čelu Policije RS, a načini na koji je radni staž produžio za sedam mjeseci su teška kršenja svih zakonskih propisa koje on čini po Lukačevom nalogu.

6.

Kada u vrhu MUP RS čine krivična djela, zloupotrebljavaju zakone i “rupe” u njima, jasno je da to više nije policija već interesna privatizovana organizacija jednog lica – Lukača.

7.

Ćulum nije nezakonito produžio radni staž samo da bi postao direktor Sipe, već i da bi omogućio Lukaču da na njegovu poziciju dovede svog favorita Željka Spasojevića, bivšeg načelnika PU Banjaluka.

8.

Polovinom januara ove godine raspisan je izbor za novog direktora polcije, ali je poništen 16.03.o.g.; Dodik je opstruisao izbor novog direktora Policije, kako bi njegov favorit Siniša Kostrešević ispunio uslove da se na novom konkursu kandiduje; Uskoro se očekuje raspisivanje novog konkursa i već je počela žestoka bitka oko toga ko će doći na tu poziciju.

9.

Lukač favorizuje Spasojevića, dok Milorad Dodik želi na toj poziciji Kostreševića, bivšeg načelnika UKP, kojeg je Lukač pomeo 25.01.2019. godine.

Željko Spasojević

10.

Kostrešević ispunjava sada uslove da bude direktor Policije, ali Lukač će učiniti sve da to spriječi i već je počeo žestok sukob sa Dodikom oko te pozicije.

11.

Lukač je razvlastio Ćuluma, nezakonito preuzeo sve ingerencije direktora Policije, koje su ogromne, a Dodik, pokušajem imenovanja Kostreševića, želi da razvlasti Lukača.

Lukač neće, ni po koju cijenu, dozvoliti imenovanje Kostreševića, tako da se u narednom periodu može očekivati doslovno svašta u sukobu Dodika i ministra stranačke milicije.

12.

Važno je naglasiti da su svi navedeni pripadnici MUP RS, na čelu sa Lukačem, učestvovali u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića, koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo je pronađeno 24.03.2018. godine. Dodik ih je svesrdno u tome pomagao I ohrabrivao.

13.

Najdublje involviran u ovaj zločin je Darko Ilić, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je smijenjen 25.01.2019. godine i od tada se više nijednom nije pojavio u MUP RS, iako je imenovan za Liukačevog savjetnika i sve vrijeme prima platu.

Darko Ilić

14.

Ćulum je i tada bio direktor Policije i iznio je niz laži u vezi sa zločinom teškog ubistva Davida Dragičevića, kao i Lukač koji je lagao i na sjednici Narodne skupštine RS, 20.05.2018. godine, demonizujući žrtvu ubistva.

David Dragičević, otet 18.03.2018., mučen, ubijen;

Njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.

Takvo Lukačevo ponašanje dovoljno svjedoči o njegovom neljudskom karakteru; Kao i brutalno nasilje nad građanima koji su tražili istinu o Davidovim ubicama; Bestijalno su pretučeni 25. i 30.12.2018. godine, kada su ih teškim batinama razbili Lukačevi pretorijanci, među kojima je bilo nekoliko desetina batinaša/kriminalaca dovedenih sa strane.

15.

Razbijanju građana nije se usprotivio ni Dodik, ni Željka Cvijanović niti gradonačelnik Igor Radojičić; Štaviše, svi oni su podržali nasilje nad stanovništvom, a Radojičić se ostrvio na nekoliko mladih ljudi podižući tužbe protiv njih, jer u organizovali proteste i tražeći 178.000 KM za štetu koja nije ni načinjena u noći kada su građani nemilosrdno lomljeni.

16.

Od tada pa sve do danas pripadnici grupe “Pravda za Davida” i dalje su van zakona, a prije par dana im je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine (Davidovom trgu) uz stupidna objašnjenja, među kojima je i ono da su ranije “rušili ustavni poredak”.

17.

Ustavni poredak poodavno su srušili upravo Dodik, Lukač, Kostrešević, Ilić, Spasojević i brojni drugi koji su naredili i učinili sve da se istraga o ubistvu Davida Dragičevića opstruiše, kako bi zaštitili ubice mladića.

18.

Istragu maksimalno opstruiše tužilac-kriminalac Dalibor Vrećo.

Dalibor Vrećo, tužilac-kriminalac

19.

Željko Spasojević, Lukačev kandidat, bio je načelnik PU Banjaluka kada je Dragičević ubijen, a njegovi podređeni, kao i on sam, učestvovali su u sakrivanju dokaza i zataškavanju ubistva po nalogu “Vrha”.

20.

Spasojević je bio učesnik na zločinačkoj pres konferenciji MUP RS, 26.03.2018., na kojoj je Ilić demonizovao ubijenog Dragičevića i lažno ga optužio za nedjela; Kasnije su sve Ilićeve tvrdnje demantovane, postoje validni dokazi da je sve tada slagao, ali nikada za te neistine i monstruozni javni pokušaj zataškavanja likvidacije nije odgovarao.

zločinački pres MUP RS, 26.03.2018.