ODBOR ZA ŽALBE JAVNOSTI USK Unutarnja kontrola MUP USK potpuno zapustila prijavu protiv istražitelja Mirhada Abdijanovića, a onda ga bez dokaza pokušali zaštititi, predložen disciplinski postupak i protiv njih!

 

Piše: Midhat Dedić

Odbor  za žalbe javnosti Skupštine Unsko-sanskog kantona  donio  je Odluku od 11.juna 2020.godine kojom ne prihvata Izvještaj Jedinice za profesionalne standarde, unutrašnju kontrolu i reviziju MUP USK od 30.aprila 2019.godine koju sam podnio protiv policijskog službenika Mirhada Abdijanovića iz Bihaća zbog njegovog neprofesionalnog ponašanja i “političkog djelovanja”.

Ovo tijelo Skupštine predložilo je pokretanje disciplinskog postupka protiv istražitelja  ili drugog službenika Jedinice za profesionalne standarde, unutrašnju kontrolu i reviziju MUP USK zbog zloupotrebe ili zapostavljanja postupka.

Drugim riječima, Odbor za žalbe javnosti je stavio van snage Izvještaj Jedinice za profesionalne standarde, unutrašnju kontrolu i reviziju MUP USK   koja je  konstatirala da je moja žalba ” neosnovana” jer  je ovo tijelo MUP USK došlo do zaključka da se policijski službenik  nije ponašao  neprofesionalno i nekorektno.

O čemu se zapravo radi? Moja prijava je uslijedila  zbog Abdijanovićevog FB-posta u kome je komentirajući navode iz mog teksta  objavljenog na portalu normala.ba branio  Asima Kambera, poznatog političara sklonog korupcionom ponašanju i manipulacijama. Takva vrsta  “odbrane”  ne bi bila sporna ni problematična  da Zakon o policijskim službenicima USK dozvoljava policajcima “političko svrstavanje”.

Evo  moje prijave MUP USK od 16.februara 2019.godine.  Trebalo je punih 16 mjeseci da slučaj dođe u ovu fazu, jer on, dakako, još nije okončan.

Poštovani, Vaš zaposlenik Mirhad Abdijanović  je  sa svog FB profila Mirhad-Aldijana Abdijanović  komentirao  tekst  čiji sam ja  autor  a  koji je objavljen na mom portalu normala.ba.Tekst  nosi naziv  “MANIPULATOR U KLJUČU Kamber “postrojavao” smijenjeog direktora “Šuma”  Harisa Mešića  i zastupnika Jasmina Musića”,a prenesen je  na FB stranicu ZAKON, RAD, RED, IDEMO DALJE, SAMO NEKA RUŠE gdje je  pomenuti  istražitelj Abdijanović komentirao  tekst  u smislu  da su u njemu objavljene laži. Naravno, da  mi  ne smetaju komentari , dapače, poželjni su jer mogu  ukazati i na  moje  greške i  sugerirati  neka “bolja rješenja”. No, u ovom slučaju radi se o policijskom istražitelju, odnosno policijskom službeniku koji prema važećem  Zakonu o policijskim službenicima USK , čl. 36,stav 3 ( Poglavlje IV, Dužnosti i prava policijskih službenika, Odjeljak I – Dužnosti) , ne bi trebao, odnosno smio da javno ispoljava  svoja politička uvjerenja.U konkretnom slučaju, policijski službenik  Mirhad Abdijanović je  kroz svoje komentare branio  Asima Kambera, predsjednika SDA Sanski Most, federalnog zastupnika  i člana Predsjedništva SDA BiH, zbog  čega  smatram  da  se  na taj način stavio na stranu jedne  političke opcije, a  to mu  Zakon o policijskim službenicima USK  osporava i brani. Vaš policijski službenik na čije neprofesionalno i neprimjereno  ponašanje (  tu mislim prvenstveno na navedene odredbe  Zakona o policijskim službenicima USK)  ukazujem,  je, što je veoma važno,  svojevremeno kao istražitelj i dio  tima  vodio  tužilačko-policijsku akciju “Koverta”  iz 2014. godine u  kojoj je kao političar  i funkcioner  bio involviran  i Asim Kamber ( njegovo ime se  pominjalo  u presretnutim razgovorima SIPA-e ) a  taj pravosudni predmet  protiv  Đevada  Muslimovića i ostalih  još uvijek  se vodi na Kantonalnim sudu u BIhaću  i pitanje je kada  će biti završen, tim prije što je pomenuti političar svojim pisanjem na blogu, indirektnim uticajem na svjedoke u ovom predmetu  i objavljivanjem pomenutih zaštićenih  telefonskih razgovora SIPA-e (  među objavljivanjim razgovorima  bili su o  oni  istražitelja  Abdijanovića sa svjedocima) pa  je Kantonalno  tužilaštvo i MUP USK  u maju prošle godine izvršilo pretres stana Asima Kambera (ova  istraga se  i dalje vodi. Stoga smatram  da se  policijski službenik Mirhad Abdijanović  neprofesionalno, neprimjereno  i nedolično  ponašao te u tom smislu  tražim da utrvdite činjenično stanje i u provedenom internom postupku ustanovite je li moj prigovor opravdan, te da me obavijestite o  ishodu. U prilogu Vam šaljem screenshotove objavljenih komentara  policijskog službenika protiv koga podnosim prigovor.

 

 

 

Pred “unutrašnjom kontrolom”  MUP USK policijski službenik Mirhad Abdijanović  branio se kako  se ne rado o njegovom nego profilu njegove supruge, iako je puni naziv FB profila  “bračni”  i to “Mirhad-Aldijana Abdijanović”. Pokušaj da krivnju svali na suprugu nije uspio jer Ured za žalbe javnosti USK  smatra da  nije trebao dozvoliti da  se kod njegovog imena navode “bilo kakvi komentari koji se tiču političkog previranja  u našoj današnjoj svakodnevnici”. Pri tome je naveden i član 36. stav 3 Zakona o policijskim službenicima USK u kome piše  da će se ” policijski službenik uvijek uzdržavati od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja …”. Ured  ističe  kako je Abdijanović bio dužan na nesumnjiv način otkloniti sve nejasnoće u vezi sa FB profilom a ne da tvrdi kako je to “možda profil njegove supruge i da su komentare stavili možda supruga ili njegova djeca” (!?).

-Za Odbor je potpuno neuvjerljivo da djeca na ovakav način komentarišu političke tekstove, te da Odbor smatra da je veća vjerovatnoća da se policijski službenik Abdijanović Mirhad stavio u funkciju branioca jedne stranke , što mu niukojem slučaju ne dozvoljava Zakon o policijskim službenicima – piše Ured za javne žalbe u svojoj Odluci.

Zanimljiva situacija – dok Odbor “brani”  Abdijanovićevu djecu i suprugu, on ih “uvaljuje” kako bi spasio sebe.  

Na kraju Odbor konstatira da ne postoji nijedan dokaz na osnovu kojega bi se izveo zaključak da Abdijanović nije komentarisao predmetni tekst.

Otkud  “lik i djelo” policijskog službenika Abdijanovića uopće u medijskoj opservaciji i  zašto bi on uopće riskirao  policijsku uniformu i branio notornog Asima Kambera?  Neophodno je vratiti se u 2017.godinu

Bojovnik Asim Kamber bljuje medijsku vatru na “državu” ( policiju,SIPA-u, tužilaštvo, sud) jer su se drznili da optuže njegovog nesuđenog premijera, bivšeg “kralja “Šuma” Đevada Muslimovića.

Istovremeno indirektno brani i sebe zbog sada već legendarne rečenice Đevada Muslimovića 11.juna 2014. “Nosim pare Asimu u stranku” koja je “uhvaćena” u posebnim istražnim radnjama Tužilaštva USK i SIPA-e.

Ne štedi nikoga, pa ni istražitelja MUP USK Mirhada Abdijanovića zvanog Čedo.

 

 

Gulag, 6.februar 2017.

“Veoma je interesantno kako je inspektor kantonalnog MUP-a (Mirhad Abdijanović) vodio istragu i kakvim se metodama koristio. Takva istražna načela je na ovim prostorima posljednji koristio Aleksandar Ranković u bivšoj Jugoslaviji.Objavit ću svakako i podatak tko je sve ovom inspektoru redovito davao nagrade za upornost u pravljenju izmišljenih optužnih materijala…Objavit ću stenograme razgovora njega i svjedoka vjerujući kako će to biti dovoljno da ga nadležni rukovodioci MUP-a zauvijek pomjere sa pozicije koju obnaša i zloupotrebljava… Navodno već jesu??”

 

“Almir Ćirić-Čedo II”, 16.mart 2017.

“Pa je onda nakon ove izjave 31.12.2013. godine, samostalni istražitelj Abdijanović Mirhad – inspektor (poznatiji nadimkom – Čedo), sačinio „Službenu zabilješku“. I po dužini i po svom karakteru ova je zabilješka interesantna i neuobičajena. Prvo što je duplo duža i sadržajnija od samih podataka koje donosi Ćirićeva izjava…Drugo, što donosi i neke nove činjenice vezane za optuženog Fadila Šehića, glagolskim vremenskim karakterom „svršene“ radnje (indikativ)… Praktično bi na njegovu zabilješku samo presudu trebali izreći… Jer je radnja „zločina“ izvršena, znaju se i cifre… Pa onda postaje nejasna uloga Abdijanovića – Čede. Da li je i on svjedok, ili je u statusu ovlaštenog istražitelja, tužitelja ili čak i sudije. A možda je najvjerovatnije glavni montažer (uz suflera – Amidžićku) cijelog ovog predmeta… Možda…”

Ili :

Zapravo je Almir Ćirić kao svjedok optužbe bio klasična marioneta lutak na žici. Nekad bi s njim upravljao Adil Hrnjica – Brada, nekad Mirhad Abdijanović – Čedo, nekad istražitelj SIPA-e pod kodnim imenom Ćamil (Saša)…Zaparalo mi je uši i uputstvo Abdijanovićevo Ćiriću da podmetne i drugom po važnosti svjedoku optužbe Hajri Pehlivanoviću. Tako su oni i inače skupljali svjedoke – podvalama… Zapravo se cijeli ovaj predmet temelji na podmetanju i ucjenama…

 

Kako je policijski službenik Abdijanović  od   objekta podsmijeha i profesionalnog ponižavanja od strane Bojovnika Asima Kambera avanzirao  u njegovog  “branitelja”  od zlobnih  novinara, možda i nije  tema za istraživanje.

Uvlačeći se u nove probleme Abdijanović  zbog jednog  drugog disciplinskog prekršaja u službi  ” moli” da mu se pomogne tzv. medijskim pritiskom  pa  na jedan interni postupak u MUP USK   iz 125 km udaljenog Sanskog Mosta  u Bihać stiže Kamberov lokalni snimatelj, inače općinski namještenik Z.M.

Prema mojim informacijama, Abdijanović  vara policijsku kolegicu  sa porte rekavši joj kako je “dogovoreno” i uvodi  Kamberovog  snimatelja  u službene prostore MUP USK.

Naime, dozvolu za snimanje ili ulazak snimatelja sa kamerom mogu dati ili policijski komesar ili ministar unutrašnjih poslova, a Abdijanović to,očigledno, nije.

Kamber potom  kafanski “brani” i snimatelja Z.M. i Abdijanovića, a koga on brani tome se dobro ne piše.

Nudi “argument” kako je snimatelj  pratio na Kantonalnom sudu krivični predmet “Šume” (podsjećamo  zaboravnog čitaoca, to je onaj “slučaj” gdje Đevad Muslimović kaže u presretnutom razgovoru “nosim pare Asimu u stranku”) pa tobože, usput i slučajno navratio na “ročište u MUP USK”.

A kako  je znao za jedan notorni interni disciplinski postupak?

Pa, rekao mu neko, zna se i ko , ali bolje da ne pominjemo ime  da se službenik Abdijanović ne bi opet naljutio  i preko FB-a opet  branio lik i djelo Bojovnika.

Najzad, svaki iole pismeniji novinar zna da za praćenje disciplinskog postupka policijskog službenika naprosto NIJE MOGUĆE dobiti nikakvu dozvolu za javno snimanje.

Bojovnik  srdačno laže  pa piše  kako  su ” “građani Sanskog Mosta pa i šire regije zainteresirani za ovaj slučaj”, ali ne nudi  dokaze  za   “zainteresiranost” građana i šire  regije.

Očigledno, Asim Kamber ne može svom Čedi ponuditi ništa bolje  od medijske podrške osim jedne ishrndane kamere na krivom ramenu.

Naprosto i zato, jer je “stražnjicom zatvorio” sva medijska vrata i važi kao najveći tužilac novinara  za klevetu.

Novinari  su za njega zainteresirani  u “narednom periodu” jedino ako bude  uhapšen, a on se lično svestrano nudi kao kandidat za lisice kantonalnim i državnim tužiocima.

Ja jesam obećao da ću mu, jer nemam srce od kamena , ako to “mjere države”  dozvole , doći u pritvorsku posjetu, pa makar to bilo u Saraj'vu, a ne u bihaćkom zatvoru “Luke”  kod  Edhama  Veladžića.

Šanse  postoje,  naglasio  bih  sa “ITEKAKO”, jer nije on krao  hašlame , nego “montir'o” izbore.