Jesu li se Osmica, SDA i Faktor prekombinovali s pričom o praćenju Dodika

Priča oko diplome Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) danas je ogolila i sam rad Agencije.

Mehmedagić je u toku mandata uradio dvije pogubne stvari – sveo je OSA-u na nivo stranačke agencije i pretvorio je u agenciju za praćenje tračeva i ljubavnih parova. To smo već odavno znali.

Ali danas je Faktor, medij koji je pod punom kontrolom SDA otkrio da je pod prismotrom Mehmedagića Milorad Dodik, lider SNSD-a i koalicioni partner SDA na državnom nivou.

Naime, Faktor je napisao da su pojedini mediji pod kontrolom osoba čije su aktivnosti u proteklom periodu “privukle pažnju” OSA-e, među kojima su i osobe s američke “crne liste”, prenijeli  informaciju da je Mehmedagić diplomu stekao tokom posljednjeg direktorskog mandata, što bi, vjeruju, trebalo osporiti mogućnost reizbora uprkos posjedovanju diplome ove visokoškolske ustanove, ali i diskreditirati aktuelnog direktora OSA-e.

Upravo su mediji iz Republike Srpske, koje kontrolira Dodik ažurno pratile vijesti u vezi s lažiranom diplomom Mehmedagića. Šta više upravo su mediji bliski Dodiku prvi objavili da je Mehmedagić Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH!

Nije pojašnjeno šta je to OSA otkrila u vezi Dodika, ali svakako će biti interesantno čekati reakciju Dodika.

No, više je nego jasno da Mehmedagić treba Bakiru Izetbegoviću i u drugom mandatu kako bi nastavio da “promatra” Dodika kako bi Bakir znao šta radi njegov omiljeni neprijatelj i koalicioni partner, dok zajedno vuku zemlju u sunovrat.

Tako je novi bošnjački intelektualac s Koperfild diplomom od Agencije koja isključivo mora brinuti o obavještajno – sigurnosnim poslovima napravio agenciju najsličniju tabloidnom novinarstvu, s ciljem neutralisanja političkih protivnika.

Milorad Dodik nesporno je politička ličnost u BiH koja “zaslužuje” budnu pažnju zbog načina i ciljeva na koje djeluje, ali prisluškivati ga zbog priče o Mehmedagiću bez diplome predstavlja svojevrsni atak na OSA od strane SDA poslušnika Osmana Mehmedagića.

Istovremeno, u našoj državi, a i to su pisali mediji, djeluje više stranih obavještajnih agencija, čiji su operativci infiltrirani u neke od institucija na vrhu države. Izvještaje o obavještajnom radu nad takvim osobama niko nije pobio.

Zato se po kuloarima kojima se kreće prvi čovjek Obavještajno – sigurnosne agencije BiH sve zna o preljubi, ko s kim, gdje, šta i kako. Žutilo srbijanskih tabloida postidjelo bi se ovog OSA žutila.

Ali, osim ljubavnih problema, pisanje Faktora usmjereno na medije pod kontrolom Dodika nosi posebnu dimenziju opasnosti po eskalaciju političkih kriza u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH, predsjednik vodeće partije u entitetu RS i osoba kojoj je Mehmedagićev politički šef prepustio Parlament BiH nije neko kome se direktno, kroz medijske poruke treba reći da je pod prismotrom i opservacijom agenata OSA-e.

Ako i jeste to bi trebao biti zbog sumnji u kriminal, zbog različitih referenduma, prijetnji secesionizmom, a ne Osmana Mehmedagića.

To je jasna poruka da OSA pod rukovodstvom direktora bez adekvatne spreme i očito bez adekvatnog znanja izvršava samo političke zamisli.

Pisanje medija pod kontrolom SDA o obavještajnoj opservaciji Dodika vratit će im se kao bumerang. Jer zahvaljujući Izetbegovićima, Dodik je taj koji može zatezati i blokirati imenovanje direktora OSA-e koliko mu se prohtije.

Možda je ovo pisanje Faktora i dobro po državu Bosnu i Hercegovinu, jer ako Dodik odbije Osmana Mehmedagića kao kandidata za direktora OSA-e, znatno će se povećati šanse da na to mjesto dođe kompetentan i školovan kadar, s iskustvom stečenim prije imenovanja. Bošnjaci u toj varijanti ne bi izgubili, naprotiv. Teško će se desiti da novi direktor OSA-e nema diplome ni iskustva a postane direktor.

Čini se izglednim da će kombinatorika i mađijanje s diplomama, SDA i medijima pod njenom kontrolom biti stupica u koju će upasti sam Osman Mehmedagić.

A Dodik ne zaboravlja tako lako, s “crnom” se listom morao pomiriti, s prisluškivanjem agencije države u čijem je Predsjedništvu i neće lako.

nap.ba