BOSANSKI PETROVAC Općinsko vijeće od posebnog privatnog interesa, kadrovski “riješena” predsedavajuća, idemo dalje…

 

To je  postalo skoro pravilo u BiH -čim se objavi neki konkurs za državnog službenika ili namještenika sa navodno unaprijed poznatim pobjednikom, slijedi krivična prijava  i  pokušaj pravosudne bitke  za  radno mjesto.

Ni mali Bosanski Petrovac nije izuzetak.

Tako  je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona  u Bihaću polovinom juna ove godine zaprimilo krivičnu prijavu protiv Izete Ferizović i Save Jovanića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo Krivotvorenje isprave iz člana 373 KZ FBiH.

Zanimljivo, prijava je ” u roku odmah”  poslana  na  Tužilaštvo.

Više  nego sigurno je da je prijavu uputio  onaj(ona) koji(a) nije prošao(la) na konkursu. Nije poštar.

Još nešto  je itekako  zanimljivo- ova “afera” nastaje  u vrijeme  čudnih pokušaja da se spriječi izgradnja spalionice za animalni otpad koja posjeduje svu neophodnu dokumentaciju sa općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Ali  “narodne peticije” znaju biti čudo, pogotovo  u predizborno vrijeme.

Općinsko vijeće  je  dala saglasnost  ali se onda “sve uskomešalo”.

 

 

Izeta Ferizović (A-sda ) je predsjedavajuća Općinskog vijeća (OV) Bosanski Petrovac, a Savo Jovanić (Socijalistička partija) direktor javnog preduzeća “Komunalno”, dakle poznata  i “važna” lica u ovom gradiću, aktivni  u politici.

A OV Bosanski Petrovac  je  čudo od političke baruštine – 17 vijećnika  dolazi  iz 12 političkih stranaka.

U ovom gradiću kažu da je ovo “vijeće  preletača”, aludirajući na  interesne promjene stranačkih dresova.

Zašto  su Ferizovićka i Jovanić  “zaslužili” prijavu?

Općinski načelnik Dejan Prošić raspisao  je javni konkurs za radno mjesto  namještenika u Općini Bosanski Petrovac “Referent za obrt i poduzetništvo” na neodređeno vrijeme.

Konkurs je objavljen na web stranici Općine 12.marta ove godine.

Zbog korona virusa  načelnik je tek 1.juna imenovao komisiju za provođenje ovog javnog oglasa, a dva dana kasnije komisija je nakon pregleda  prijava napravila rang listu kandidata.

Dan kasnije 4.juna načelnik Prošić je donio rješenje o primanju u radni odnos Izete Ferizović.

 

    

 

U krivičnoj prijavi se tvrdi  da je Savo Jovanić izdao krivotvoreno uvjerenje o radnom iskustvu Izete Ferizović.

Sumnju u krivotvorenost pojačava  neobična činjenica-Jovanić  je pod istim protokolarnim brojem i pod istim datumom  Izeti Ferizović izdao dva različita uvjerenja o radnom iskustvu.

No, čini se da  je sadržaj u dokumentu istinit, jer nije sporna  Ferizovićkina struka i diploma kao  i to da je obavila volonterski staž. 

 

 

 

Jedno da je kao bečler  poslovne ekonomije, smjer Menadžment računovodstva i revizije  stručno osposobljavana  za rad u struci  bez zasnivanja radnog odnosa u periodu od 15.marta do 30.septembra 2017.godine.

Drugo  da je kao  bečler  poslovne ekonomije  u istom periodu stručno osposobljavana za rad za srednju stručnu spremu ekonomskog smjera.

Jednom riječju, dva u jednom.

-Ne vidim ništa sporno u mojoj dokumentaciji. Činjenica je da sam obavila volonterski staž u pomenutom javnom preduzeću. Sadržaj uvjerenja o radnom iskustvu je istinit. Neka nadležna institucija uradi svoj dio posla, ako je već neko uputio prijavu- kaže Izeta Ferizović.

 

Ferizović: Odradila volonterski staž, sadržaj uvjerenja je istinit

 

Ferizović  je u dokumentaciji  za javni konkurs predala  jedno od uvjerenja  koje joj je izdao direktor javnog preduzeća “Komunalno” Savo Jovanić a komisija je to uvjerenje prihvatila kao validan dokument.

 

   

 Uvjerenja o  volontiranju sa istim protokolom i datumom a različitim sadržajem

 

Zanimljivo  je da Ferizović koja  ima  240 ECTS  poena insistira na poziciji namještenika u Općini što je objektivno niža i slabije plaćena pozicija.

To se tumači političkim rješenjem da  kao namještenik može ostati  predsjedavajuća OV Bosanski Petrovac, a na toj funkciji moglo bi se reći da je ona ključni igrač.

Nezvanično, na ovaj način se planira zapošljavanje u javni sektor više lica srodnički i politički povezanih. Pominje se pored  već  “riješene”  predsjedavajuće  Izete Ferizović zapošljavanje vijećnice Nikoline Simić na mjestu općinskog komunalnog inspektora, Marijane Đumić u Centar za kulturu i informisanje, Ivane Kuburić kao namještenice u Općini, Gordane Barišić Dragić, sestre vijećnika Dragana Dragića kao kafe kuharicu i spremačicu, sina vijećnika Marinka Mrđe i supruga vijećnice Dijane  Jakšić …

 

 

Hidić: “Doživotni”  šef SDA i nezaobilazan kao vegeta i biber u svim petrovačkim političkim loncima

 

U svim političkim kombinacijama nezaobilazan  je i Midho Hidić, čelnik SDA u Bosanskom Petrovcu koji je suvlasnik privatne pilane.

Navodno, ove kombinacije sa zapošljavanjem  treba  da  u konačnici  pomognu da  kredit koji treba da podigne  Općina za asvaltiranje, a za kredit trebaju glasovi vijećnika, bude jednim dijelom iskorišten na trasi puta koja  prolazi pored pilane RHM. U svim ovim privatno-stranačko-vijećničkim kombinacijama koje “vise” u zraku pominju se i vijećnici Adnan Družić i Dušan Kecman za koga se dodaje  da je  osuđen i dobio otkaz u firmi te čeka pravosnažnost, ali nije jasna veza  sa Kecmanovim navodnim otkazom i  događajima u i oko Općinskog viječa  i zapošljavanja u javnim ustanovama i administraciji.

To su priče i navodni planovi o zapošljavanju, no vjerovatno se ne bez osnova  pominju ova imena.

Stranačke kuhinje rade  sva četiri godišnja doba a obično rodbina i  privatni interes  dominiraju.

Da se  razumijemo,nijedan grad/gradić u BiH u tom smislu nije ni bolji ni gori od Bosanskog Petrovca.

Jovanić: Bilo je davno, ne sjećam se

 

Prijavljeni Tužilaštvu USK Savo Jovanić odgovorio je na naš upit:

– Izeta Ferizovic je volontirala u preduzecu “Komunalno” d.o.o. 2017. godine, tada je izdata potvrda o radnom iskustvu. Ja potvrde potpisujem, a iste priprema služba. Zbog protoka vremena i velikog obima dokumentacije, ne sjećam se detalja, pa u ovom trenutku ne mogu reci ništa više o tome- napisao je Jovanić.

Marijana Đumić  je obećala dati odgovor  u toku dana, dok se  Nikolina Simić i Ivana Kuburić nisu  javile na naš upit.Odgovor  Marijane Đumić koji je stigao u međuvremenu zaslužuje poseban tekst.