REAGIRANJE Jovanić: Potvrde su vjerodostojne, za tri godine preporodio sam “Komunalno”

Našem portalu javio se direktor d.o.o. “Komunalno”  Savo Jovanić iz Bosanskog Petrovca a povod  je tekst “BOSANSKI PETROVAC Općinsko vijeće od posebnog privatnog interesa, kadrovski “riješena” predsedavajuća, idemo dalje…”.
U  tom tekstu Jovanić se pominje kao rukovodeće lice ” Komunalnog” koje je  potpisalo uvjerenja(potvrde)  o radnom iskustvu predsjedavajućoj OV Bosanski Petrovac Izeti Ferizović.
Bilo bi dobro da ste prije toga pročitali potvrde, jer ste naveli da su dvije različite potvrde sa istim brojem, odnosno jedna potvrđuje da je Izeta Ferizović provela vrijeme na stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa sa visokom a druga sa SSS. Naime, u obe potvrde stoji da je provela vijeme na obučavanju sa VISOKOM, u drugoj su nabrojani i ostali poslovi na kojima je obučavana. Dakle obe potvrde potvrđuju sa VISOKOM, a zašto se desilo da su obe sa istim brojem, vjerovatno je u pitanju birotehnička greška, a ne krivotvorenje, ne znam u ovom momentu, jer je sadržaj oba dokumenta vjerodostojan. Za istu postoji dokumentacija (ugovor i prijavni obrasci PU FBiH) koji to dokazuju. Istu je prihvatila Agencija za državnu službu koja nije pod nikakvim stranačkim uticajima, a Odbor za žalbe će odlučiti o konačnom statusu– piše direktor Jovanić.
U daljem tekstu on navodi  šta je kao  direktor  javnog preduzeća kome je na čelu uradio  otkako  je došao na rukovodeću poziciju.
Naime, 2017. godine  imenovan sam na dužnost direktora Komunalno doo. U momentu preuzimanja dužnosti, gubici preduzeća, tada još sakriveni u poslovnim knjigama, iznosili su 1,6 mil KM, dugovi oko 300.000 KM, mehanizacija vrlo nefunkcionalna, gubici na vodovodu viši od 60 %, radnici u stanju dezorganizacije, kvalitet naplate oko 65 %.
Tri godine kasnije imamo preduzeće koje je saniralo gubitke, posluje pozitivno, nema dospjelih a nenaplaćenih dugova, gubici smanjeni na 40 posto, nabavljena 3 teretna vozila i jedna radna mašina, dva vozila remontovana, remontovano pumpno postrojenje, nabavljena brojna oprema, pooštrena disciplina radnika, kvalitet naplate podignut na oko 85 %, uspješno okončano oko 200 predmeta na sudu za dugovanja i oko 40 predmeta na sudu za prekršaje za krađu vode i slično. Nakon ovih rezultata Petrovčani su ovo preduzeće prozvali Preporod, a neki ga zovu Progres– nastavlja Jovanić.
Svoju  pripadnost političkoj stranci naziva slučajnom, jer tako, kako objašnjava,  zahtijevaju okolnosti današnjeg života, i dodaje:
Petrovčani znaju da se iza fotošopirane profilne fotografije krije lice čovjeka kojeg često mogu sresti u radnom odijelu kako pere ulice, popravlja vozila, kosi travu oko vodnih objekata. Znaju Petrovčani da je kroz moje ruke prošlo za tri godine preko 3,5 miliona KM narodnih para i da nije bilo ni jedne koruptivne afere niti istrage. Znaju Petrovčani da su milioni prošli kroz moje ruke za ranijih deset godina u sektoru bankarstva bez ijedne greške u radu na rukovodećim pozicijama banaka dok su sektor potresale afere korupcije (Mikrofin, Hypo, Balkan investment, Banka srpske). Znaju Drinićani i da sam kao direktor KP “Uzor” kratko vrijeme uz pomoć načelnika doveo to malo preduzeće u zonu pozitivnog poslovanja.
Direktor Jovanić ističe  i da radi za platu koja je manje u prosjeku od plata današnjih vozača, bagerista, sjekača i da vozi automobil star 19 godina.
 Oblačim se na pijaci, a za nekretnine otplaćujem visoke rate kredita. Jedina imovinska korist koju sam ostvario od velikog broja potpisanih ugovora o nabavci bilo je nekoliko kafa i ručkova, koje sam prihvatio ne zato što sam gladan ili žedan, nego da se pristojno ponašam i ne odbijem domaćina.
Direktor “Komunalnog” stoga savjetuje novinara  da prije  bilo  kakvog pisanja o njemu dva puta provjerimo navode “kako bi vas Petrovčani izbiljnije shvatili” .
On naglašava kako  su Petrovčani  željni tema o kojima niko ne piše i kojima se niko ne bavi.
Napomena  novinara: U tekstu koji smo objavili o kadrovskim mešetarenjima u Bosanskom Petrovcu  tražili smo odgovor od direktora d.o.o. “Komunalno”  Save Jovanića  u vezi spornih potvrda o radnom iskustvu Izete Ferizović sa njegovim potpisom. On je odgovorio na upit i njegov kompletni odgovor je objavljen. Petrovčane  nismo pitali ni o njemu niti o  drugima jer se to u ovakvim tekstovima i temama  naprosto ne radi.