Ambasada SAD-a i OHR o Mehmedagiću: Nadležni da provjere i ocijene kvalifikacije kandidata

 

Piše: A. Čorbo-Zećo

Tužilaštvo BiH još uvijek od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e čeka da im se dostavi diploma Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije, a koja je proteklih dana zaprimila novi akt Tužilaštva BiH koji potpisuje tužilac Oleg Čavka u kojem se traži da se hitno bez odlaganja ovoj instituciji dostavi diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koje je on proglasio državnom tajnom!

Tužilaštvo BiH je uputilo novi zahtjev prema komisiji u kojem ih informišu da je potrebno odmah tj. momentalno Tužilaštvu dostaviti diplome direktora Osmana Mehmedagića – Osmice i kompletan akt koji je dostavio direktor OSA-e.

Kompletna priča oko imenovanja Mehmedagića kompromitirala je cijeli proces, ali i samu instituciju i to od momenta kada je obznanjeno da je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka oglasio ništavnom Diplomu broj 0419 od 21. septembra 2007. godine, Fakulteta za poslovne studije, izdatu na ime Osman (Meho) Mehmedagić, a na osnovu koje je imenovan na čelo OSA-e.

Sada je Mehmedagić dostavio novu diplomu i to sa Američkog univerziteta u Sarajevu. Univerzitet za kojeg se vežu mnoge kontroverze, a studenti sve glasnije govore o kompromitiranim radnjama unutar Univerziteta.

Međutim, sve vrijeme sage oko diplome nedostajalo je mišljenje međunarodnog faktora. Podsjećamo da su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ured visokog predstavnika (OHR) reagovali na odluku Vlade Tuzlanskog kantona (TK) da smijeni direktora Uprave policije Dževada Kormana, ocijenivši “kako se ne može reći da je današnja odluka Vlade TK donesena u interesu javnosti”.

U saopštenju se navodi da su u zajedničkom pismu upućenom u novembru vlastima Tuzlanskog kantona, američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, “jer su temeljna nezavisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcioniranje institucija javne sigurnosti”.

Upravo slijedivši ovaj primjer zanimalo nas je šta misle o činjenici da postoji snimak (slučaj Asim Sarajlić op.a.) u kojem se direktno navodi da direktor OSA-e upravlja političkim procesima u BiH, te da je krivotvorenje diplome krivično djelo i tražili komentar u vezi zahtjeva SDA da upravo Mehmedagić bude ponovo imenovan.

Iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Novinsku agenciju Patria su kazali da bh. institucije treba da rade svoj posao.

„Na zvaničnicima i institucijama vlasti u BiH je da izvrše provjeru i ocjenu kvalifikacija kandidata. Mi poštujemo taj proces“, kazali su iz Ambasade SAD-a.

Stav OHR-a vrlo sličan ovome iz Ambasade SAD-a.

“Imenovanje zvaničnika je stvar nadležnih domaćih organa i treba se provoditi u skladu sa zakonskim okvirom i odgovarajućim važećim procedurama koje se na to odnose“, kažu iz OHR-a za NAP.

Podsjećamo, diploma nije i ne može se tretirati tajnom, jasno je to svakom poznavaocu osnovnih pravnih normi. Ma Koliko Osman Mehmedagić tvrdio suprotno.

Diploma je javni dokument, u Zakonu o OSA-i fakultetska diploma je obavezan uslov. Ukoliko je tajni dokument kako će ga vidjeti predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji bi trebao predložiti direktora OSA-e!?

Proglašavanje diplome tajnim dokumentom Mehmedagić je dao i krunski dokaz za najozbiljniju sumnju u validnost posljednje u nizu od više sumnjivih “diploma” koje je imao i na osnovu kojih je obnašao vrlo značajnu funkciju od koje ovisi sigurnost građana BiH.

Patria