HRVATSKI ANALITIČARI TRAGAJU ZA ODGOVOROM: Zašto je “Meggle” odlučio preseliti proizvodnju iz Hrvatske u BiH?

 

U manje od mjesec dana dva velika ulagača – “British American Tobacco” (BAT) i “Meggle” – najavili su povlačenje iz Hrvatske. I dok se u slučaju BAT-a, odnosno Tvornice duhana Rovinj, koja se nalazi u njegovom vlasništvu, još čeka konačna odluka o tome odlaze li ili ostaju, “Meggle” je, čini se, odlučan da do kraja godine zatvori svoj pogon u Osijeku i ugasi proizvodnju u Hrvatskoj, piše zagrebački portal Index.hr

Štoviše, iz stranih privrednih komora koje su prisutne u Hrvatskoj, već godinama upozoravaju da njihove firme razmatraju mogućnosti ulaganja u okolnim zemljama, bile one u EU ili izvan njega, jer su im uvjeti poslovanja u njima bolji. Ovdje je dovoljno podsjetiti da su takva upozorenja u posljednje vrijeme stigla iz Udruženja njemačkih industrijskih i trgovačkih komora (DIHK), kao i iz Američke privredne komore (AmCham) u Hrvatskoj te da slični tonovi već godinama dolaze i od austrijskih, pa čak i slovenskih ulagača.

Vijest o zatvaranju firme “Meggle” u Osijeku, gašenje proizvodnje i otpuštanje 160 radnika na noge je digla i javnost i političku scenu u Slavoniji.

U saopštenju koje je firma poslala u četvrtak, izostavljena je, kako je otkrio župan Ivan Anušić, jedna važna informacija.

– Nisu rekli da se proizvodnja seli u Bihać i Kragujevac, dakle u BiH i Srbiju. Razlozi su vrlo jednostavni: jeftiniji način poslovanja i možda jednostavniji način funkcioniranja. U ovom trenutku te informacije nemam, ali pretpostavljam, s obzirom na to da se proizvodnja seli u te dvije zemlje, da je to to – poručio je župan Ivan Anušić.

Hrvatski ekonomski analitičari slažu se u ocjeni da BiH ima nekoliko prednosti u odnosu na Hrvatsku kada je riječ o uvjetima privređivanja.

Na prvom mjestu su svakako troškovi rada, koji su u BiH, u prosjeku, za oko 40 posto niži nego u Hrvatskoj.

Na drugom mjestu su troškovi energije, prvenstveno električne energije, koja je u BiH najjeftinja u cijeloj regiji, a i šire.

Na trećem mjestu su porezna opterećenja: U Hrvatskoj je PDV-a među najvišima u Evropi (25 posto), dok BiH spada u grupu država s najnižim stopama PDV-a u Evropi (17 posto).

(Sl. B.)