TUŽILAŠTVO USK Uhapšen komandir PS Cazin zbog zloupotrebe položaja i protivpravnog lišenja slobode

 

Danas su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu slobode lišili komandira Policijske stanice Cazin.

Istom se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da je počinio krivično Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Protupravno lišenje slobode. Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži facebook, protuzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedno oštećeno lice, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

Po nalogu osumnjičenog oštećeno lice je lišeno slobode i protupravno zadržano, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode.

Osumnjičeni je nakon toga nastavio protupravno postupati, te unatoč direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećenog lica dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

O daljnjim radnjama i eventualnim mjerama u ovom predmetu, postupajući tužilac će odlučiti nakon što osumnjičeni bude predan i ispitan u Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

(Službeno saopćenje Tužilaštva USK)