Nikšić i Čampara o diplomi direktora OSA-e: Utvrditi njenu validnost i odgovornost Mehmedagića

SARAJEVO, (Patria) – Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH i predsjednik Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije kazao je da će se saznati da li je ili nije validna diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. On je u programu N1 potvdio da je Mehmedagić dostavio dvije diplome koje je proglasio tajnim dokumentom.

“Jedna ne dokazuje da ispunjava uslove jedna je sa Pravnog fakulteta i riječ je o višoj školi, a druga je sticanje zvanje bachelora na Američkom univerzitetu. Diploma ne može imati stepen tajnosti to je po meni javni dokument. To ne može biti tajna za Tužilaštvo, Sud ili pedagošku inspekciju koja treba da utvrdi da li su diplome validne. Ukoliko se pokaže da i ova diploma nije validna je ću insistirati na odgovornosti gospodina Mehmedagića i onoga ko je izdao tu diplomu, ali za to nije nadležna Komisija za nadzor za radom OSA-e”, kazao je Nikšić dodavši kako je Mehmedagić kazao da su takvi dokumenti tajnog karaktera u OSA-i.

On je potvrdio da se nakon te sjednice Komisije kada je Mehmedagić dostavio diplome vidio sa direktorom OSA-e po njegovom pozivu. Nikšić nije otkrio o čemu su razgovarali.

Oznaku tajnosti sa dostavljenih diploma može tražiti Tužilaštvo BiH.

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva SDA također je komentirao diplomu Osmana Mehmedagića.

“To je najveća institucionalna nacionalna sramota i to je postalo predmet već regionalne šprdnje. Za mene je to jedan ponižavajući pristup. Ko god krije svoju diplomu to postaje sumnjivo. Ko su mu bile kolege sa fakulteta, s kim je studirao na Američkom univerzitetu”, pitao je Čampara.

On je kazao da je tražio i unutar SDA tražio da se o tome raspravlja ali da nije dobio konkretan odgovor.

“Tu famu je potrebno riješiti a to bi trebale raditi institucije. Politička stranka nije ta koja može vršiti provjere tih diploma, ali ja sam za pristup vladavine prava i zakona i da niko ne može obnašati bilo koje dužnosti ko nema validnu diplomu. Sumnjam u validnost njegove diplome. Na samoj stranici AU u BiH piše da se sve polaže na engleskom jeziku, a ja ne znam da gospodin Mehmedagić ne zna baš toliko engleski jezik. Nije dovoljno reći “hello”. Samo stavljanje tajne na svoju diplomu otvara mogućnost da nešto nije uredu”, kazao je Čampara.