Ovo su “stručnjaci” koji će voditi kampanju SDA za lokalne izbore: “Naoružali” se do zuba…

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA)  započelo  je pripreme za lokalne izbore koji će biti održani krajem ove godine, piše PRESS.

Za šefa Izbornog štaba SDA izabran je ginekolog Halid Genjac. Ovaj odnedavni investitor od 1996. godine, tj. od utemljenja dejtonskog političkog sistema, obnaša dužnost parlamentarca u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sa 24 godine parlamentarnog staža i 288 primljenih plaća iz državnog budžeta doktor Genjac se profilirao u vrsnog poznavaoca izbornog procesa. Pod njegovim budnim okom, kojem godine ništa ne mogu, SDA je vodila predizborne kampanje za sve i jedne izbore, nebitno bili oni lokalni ili opšti.

Radi balansa političkoj konstanti, tj. Halidu Genjcu, SDA je odlučila da pravna pitanja delegira amateru. Kod SDA nema zlatne sredine, SDA ide iz krajnosti u krajnost. Tako će za pravna pitanja i saradnju sa CIK-om biti zadužen član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić koji nema nikakvog pravnog staža, a posebno ne onog koje se odnosi na izborno zakonodavstvo.

Zahiragić je diplomirao 2014. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Pripravnički staž odradio je u Parlamentu Federacije BiH, a pod čudnim okolnostima – ako je vjerovati pisanju medija – zaposlen je kao saradnik za poslove Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Poznavati pravo ne znači diplomirati na pravnom fakultetu. Poznavati pravo znači imati godine radnog staža u struci. Pravna pitanja u izbornoj kampanji jedan su od najvažnijih segmenata zbog toga iznenađuje odluka SDA da upravo pravna pitanja dodjeli pravnom amateru.

Nije SDA stranka u kojoj nema vrsnih pravnika. Članica Predsjedništva SDA je Alma Čolo koja pravo, što bi se reklo, drži u malom prstu. Čolo je Pravni fakultet u Sarajevu završila 1983. godine, pravosudni ispit položila je 1993. godine, a stručni ispit za rad u organima uprave 1987. godine. Ova vrsna pravnica sa skoro 40 godina pravnog iskustva bila je i predsjednica Centralne izborne komisije SDA na posljednjem Kongresu, a i članica delegacije SDA koja s HDZ-om i međunarodnom zajednicom dogovara izmjene Izbornog zakona BiH.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović bavit će se pitanjima koordinacije i saradnje s dijasporom. Mahmutović je prije imenovanja za zamjenika ministra bio u Vijeću naroda RS-a. Bošnjaci u entitetu RS zamjere mu što živi u Tuzli i Sarajevu iako ima prijavljeno mjesto prebivališta u vlaseničkom naselju Zaklopača. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović indirektno je prošle godine, između ostalih, okrivio Mahmutovića, tj. svoje savjetnike, za propast zahtjeva za reviziju presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Nejasno je zbog čega pitanja koordinacije i saradnje s dijasporom nisu dodjeljena članu Predsjedništva SDA i federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću koji će u ovoj predizbornoj kampanji biti zadužen za koordinaciju izvršne vlasti.

Što se tiče ostalih stranačkih dužnosnika, Mirsad Zaimović zadužen je za izbornu platformu, Senad Bratić za entitet RS, Abdulah Skaka za marketing i medije, Safet Softić za saradnju s društvenim organizacijama, Kenela Zuko za žene, a Haris Šabanović za mlade.

Vjerovatno će pozadinsku ulogu imati i dvojac dobro poznat po “završavanju” posla u SDA. To jeste šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH Asim Sarajlić i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica. Kad se ovaj dvojac upusti u “završavanje” i kontaminiranje izbornog procesa “pobjeda” je zagarantovana.

(PRESS)