NAJOPSEŽNIJA ISTRAGA IZBORNE KRAĐE NA IZBORIMA 2018.GODINE U POVIJESTI TUŽILAŠTVA BIH U fokusu federalni zastupnik SDA Asim Kamber & saradnici

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Centralne izborne komisije (CIK) BiH  da  ne uništava izborne listiće  iz 2018. godine jer bi se moglo voditi istrage u vezi izbornih krađa.

CIK mora naći “solomonsko rješenje”-da isprazni prostor  za  izborni materijal za lokalne i načelničke izbore 2020.godine i da ispoštuju upozorenje-naredbu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH vodi jednu od najopsežnijih istraga u poslijeratnoj povijesti vezano za izbornu krađu u Sanskom Mostu.

U fokusu istrage je Asim Kamber iz Sanskog Mosta .

On, međutim , u brojnim tekstovima negira i istragu i svoju umiješanost u izborne krađe, što je i očekivano.

 

 

Prema pouzdanim informacijama zadokumentiran je ogroman broj dokaza izborne krađe   vezanih za set krivičnih djela iz Glave XV Krivičnog zakona BiH- Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Radi se o krađi  glasova, povredi  tajnosti glasanja,  nedozvoljenom korištenju ličnih podataka, povredi slobode opredjeljenja birača, krađi glasačkih listića, uništavanju glasačkog materijala. Brojni obavještajni  podaci i operativne aktivnosti nadležnih  institucija,  kako pouzdano saznajemo,  govore u prilog  sumnjama  o činjenju  ovih krivičnih djela.

Otkriven  je takođe veliki  broj mrtvih ljudi koji  su “izlazili”  na biračka mjesta.

 

Lokalni lider SDA je u  proteklim mjesecima  pokušavao  na razne načine kompromitirati i zastrašivati svjedoke Tužilaštva BiH koji su  to prijavili na više adresa u BiH. Nezvanično, donesena  je nova naredba Tužilaštva BiH  protiv Asima Kambera zbog ometanja istrage.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv Asima Kambera, federalnog zastupnika SDA zbog  sumnji na izborne nepravilnosti u Sanskom Mostu počinjene 7. oktobra 2018. godine, nezvanično  je potvrđeno u ovoj instituciji. Kamber je, prema informacijama koje je objavio portal avaz.ba, najprije u novembru 2018. godine prijavljen Tužilaštvu USK, koje je zatim predmet prebacilo u nadležnost državnim tužiocima

MUP Unsko-sanskog kantona je kao policijska agencija dostavio  Tužilaštvu BiH obimnu dokumentaciju o krađama i prevarama na općim izborima održanim 7. oktobra. Riječ je o audio i videozapisima, snimcima, fotografijama i izjavama više svjedoka koji su učestvovali u ovim mahinacijama.

U  izbornoj prevari koju je , prema našim  informacijama,   organizirao  Asim Kamber  učestvovalo je više  njegovih  bliskih saradnika, članova SDA,  zaposlenika  Organa  uprave Sanski Most, kao  i pojednih članova  Općinske izborne komisije (OIK)  Sanski Most.

Aktivnosti na pripremama izborne krađe trajale su više  mjeseci, a  u  velikom logističkom timu  SDA Sanski Most   za  Opće izbore 2018.godine samo je  uži krug  najpovjerljivijih  ljudi   Asima Kambera bio  upoznat  i praktično  sudjelovao  u prevarama  birača kroz   nezakonite radnje  koje su  detaljno opisane u Krivičnom zakonu BiH.