Kako su Osmica i Avdo “pljunuli” na godine borbe protiv korupcije:

Građani, ne usuđujte se prijavljivati kriminal! Gledat ćemo snimke nadzornih kamera da saznamo ko ste!

Višegodišnja borba međunarodnih institucija na čelu sa Ambasadom SAD-a u BiH, bosanskohercegovačkog pravosuđa i policijskih organa protiv kriminala i korupcije u BiH prošle sedmice pala je u vodu i to zahvaljujući direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica i novinaru Avdi Avdiću. Ovaj dvojac građanima BiH, putem jednog portala koji je blizak OSA-i poslao je jasnu poruku: “Ne usuđujte se prijavljivati kriminal funkcionera SDA jer ćemo istraživati ko ste! Pregledavat ćemo snimke nadzornih kamera samo da bi utvrdili ko se to drznuo da podnese krivičnu prijavu protiv kadrova SDA“, piše PRESS.

Avdo Avdić je prošle sedmice po nalogu Osmana Mehmedagića započeo bizarnu hajku na federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljošu Čamparu i njegove saradnike. Povod za to je bila anonimna krivična prijava koju je nepoznata osoba podnijela Tužilaštvu BiH protiv direktora OSA-e. Osman Mehmedagić izdao je naredbu Avdiću da za to okrivi Mirelu Bubalo, savjetnicu federalnog ministra unutrašnjih poslova, a koja je demantovala ove navode ističući kako se na objavljenim fotografijama uopšte na nalazi ona.

Bubalo je najavila da će danas podnijeti privatnu tužbu za klevetu protiv Avde Avdića koji će pred nadležnim sudom morati dokazivati tvrdnje koje je objavio u svojim tekstovima. Bubalo ima čvrste dokaze, estetske prirode i vidljive golim okom i okom kamere, a koji će dokazati kako je Avdo Avdić objavio laž, odnosno da se na snimku s nadzornih kamera ne nalazi ona.

Također, Bubalo će danas Tužilaštvu BiH dostaviti potpisanu krivičnu prijavu protiv Osmana Mehmedagića, Avde Avdića i uposlenika JP “BH Pošte” zbog sumnje da su se udružili kako bi zloupotrebama službenih položaja i trgovinom utjecajem nezakonito izuzeli snimke s nadzornih kamera s ciljem ometanja rada pravosuđa i pokušaja diskreditacije Aljoše Čampare. Treba podsjetiti kako se direktor OSA BiH ne bi smio miješati u političke procese u BiH iako su sve glasniji zahtjevi u kojima se od Tužilaštva BiH traži da ispita upravo miješanje direktora u političke procese.

Treba podsjetiti i da anonimna krivična prijava protiv direktora OSA-e nije ništa novo. Zahtjev Tužilaštvu BiH da provjeri da li je Osman Mehmedagić pod političkim utjecajem još u junu 2020. godine uputila je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“Zajednička komisija traži od Tužilaštva BiH da ispita navode o tome da li je generalni direktor OSA prekršio odredbe Zakona o OSA člana 31. (U izvršavanju svojih dužnosti generalni direktor i zamjenik osiguravaju da informacije koje prikupi i proizvede Agencija budu… nezavisne od političkih uticaja), člana 45. (Zaposleni ne mogu biti članovi političkih stranaka, primati instrukcije od političkih stranaka…), člana 62. (Agencija mora biti depolitizirana i ne učestvuje u protežiranju, zaštiti ili podrivanju interesa bilo koje političke stranke ili zakonite političke organizacije ili bilo kojeg konstitutivnog naroda), člana 83. (Zabranjeno je prikupljanje informacija o osobama samo na osnovu njihovog nacionalnog ili rasnog porijekla, vjerskih ubjeđenja, seksualnog ponašanja ili političkih uvjerenja…) kojima se zabranjuje rad u interesu političkih stranaka”, glasi zaključak Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH usvojen na sjednici održanoj 17. juna 2020. godine.

No, vratimo se anonimnoj krivičnoj prijavi protiv direktora OSA-e i ostavimo Avdi Avdiću da pred pravosudnim organima dokazuje lažne tvrdnje koje već danima objavljuje na svom portalu. Ono što je promaklo većini medija u BiH jeste tužna istina koja na najbolji način govori o represivnosti obavještajnog sistema pod kontrolom Osmana Mehmedagića.

Naime, u sve i jednoj demokratskoj zemlji direktor obavještajne agencije bio bi prontno smijenjen ili bi podnio ostavku nakon što bi u javnost isplivale informacije o tome da je nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera pošte kako bi otkrio ko je podnio krivičnu prijavu protiv njega.

Ne postoji nijedna međunarodna organizacija ili strana ambasada demokratske zemlje, akreditirana u Bosni i Hercegovini, koja bi podržala takvo šta. To nisu metode kojim se služe obavještajne agencije demokratskih zemalja. To su metode mračnog komunističkog sistema kojim se danas služe obavještajne službe u zemljama poput Sjeverne Koreje.

Strašnom medijskom hajkom i istragom o tome ko je podnio krivičnu prijavu, direktor OSA-e, Avdo Avdić i SDA poslali su jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine o tome da im ne pada napamet kojim slučajem prijaviti kriminalne radnje funkcionera SDA.

Da pojednostavimo na primjeru. Građanin Bosne i Hercegovine koji ima saznanja da je ministar, direktor ili bilo koji funkcioner iz SDA počinio krivično djelo zakonski je dužan to prijaviti nadležnom tužilaštvu. Pravo i obaveza svih građana je da prijave krivično djelo, a neprijavljivanje krivičnog djela također predstavlja krivično djelo i osobe se mogu i krivično goniti zbog neprijavljivanja krivičnog djela.

U slučaju da se građanin boji, da li zbog pitanja iz radno-pravnog odnosa poput straha od otkaza i mogućnosti mobinga ili zbog pitanja lične sigurnosti i sigurnosti porodice, bh. zakonodavstvo ostavilo je mogućnost podnošenja anonimne krivične prijave. Brojne institucije podstiču anonimno prijavljivanje krivičnih djela poput SIPA-e (telefonska linija “Krimolovci” ili putem maila) i Tužilaštva BiH koje u Obrascu za prijavu slučajeva korupcije jasno navodi da “podnosioci prijave koji žele ostati anonimni, ne moraju upisivati lične podatke“. SIPA čak na reklamnom materijalu kojim se građani pozivaju da anonimno prijave kriminal građanima poručuje: “Usudi se!“.

Džaba svi reklamni materijali, novci potrošeni za kampanje, pozivi međunarodnih predstavnika i tužilaštava, Osman Mehmedagić i Avdo Avdić zakucali su posljednji ekser na priču o borbi protiv kriminala i korupcije u BiH šaljujući jasnu poruku potencijalnim anonimnim prijaviteljima krivičnih djela: “Ne usuđujte se!“.

Jer ako se usudite otkrivanje vašeg identiteta bit će prioritet Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na čelu s Osmanom Mehmedagićem. Imat ćemo partnere u javnim preduzećima od kojih ćemo nezakonito izuzeti snimke s nadzornih kamera. Preko medija bliskih Osmanu Mehmedagiću javno ćemo vas satanizirati ili ćemo lažno satanizirati druge, a vama poslati jasnu poruku šta će se desiti ako se ponovo usudite podnijeti krivičnu prijavu protiv funkcionera SDA.

Upravo postupanja Osmana Mehmedagića i Avde Avdića pokazuju na djelu ono o čemu je nedavno govorio visoki dužnosnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Larson: “Prvi trik korumpiranih dužnosnika je da demotiviraju ljude i uvjere ih da nemaju moć”.

Larson je u emisiji na FACE televiziji u julu 2020. godine poručio kako on ima velika očekivanja od građana i da mu je “jasno što je došlo do demoralizacije u zemlji”. Također, pozvao je građane da prijavljuju korupciju, imovinu zvaničnika i da se pobune i društveno izoliraju kriminalce koji vode ovu zemlju.

Larsone, kako nakon ovakvog poduhvata Osmana Mehmedagića i Avde Avdića vjerovati u prijavljivanje kriminala i korupcije? I to poduhvata od direktora koji sam sebe predstavlja čovjekom kojeg Amerika zadržava na poziciji direktora i “novinara” koji se hvali dobrim vezama s Ambasadom SAD-a i potencijalnim donacijama.

(PRESS)