Izetbegović i ‘građanski’ koncept

 

Piše: A. Čorbo-Zećo

Stranka demokratske akcije brani građanski princip, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Da nije smiješno bilo bi tragično ili što bi naš narod rekao “nemoj me ti braniti matere ti”.

Djela govore puno više od riječi. A Izetbegović ih je mnogo nakupio. Shvativši da je oličenje bošnjačke politike kriminal, korupcija, potpuno odsustvo bilo kakvog sistema, a što godinama predvodi Izetbegović okrenuo se priči o građanskoj opciji.

“Mi smo dali riječ da ćemo pokušati da riješimo nešto što čeka 12 godina. Ne vidim načina da napravim nešto između htijenja SDA i građanskih stranaka lijevo orijentiranih i HDZ-a koji nam uporno blokade pravi. Ne možemo ucijenjeni pregovarati“, kazao je Izetbegović.

A, zapravo najlakše je ucijeniti onoga o kome sve znate. Dragan Čović zna mnogo. Njih dvojica godinama su partneri. Toliko bliski da je Čović ‘zažmirio’ na jedno oko te dopustio Izetbegoviću da sa sobom u vlast uvede DF i omraženog mu Željka Komšića. Kasnije je zažmirio na oba oka i ponašao se kao da Komšić nije dio vlasti.

Tako se ponašao i Izetbegović. Tu je bio Komšić, dobio je pozicije, ali koncept da vlast bude formirana od tri nacionalne grupe političkih partija ustvari je bila na sceni.

DF je samo jedna od građanskih stranaka, koje su osvojile jednu četvrtinu glasova u BiH. A, DF sam nije uspio unijeti i građanski koncept u vlast BiH. Prije svega zahvaljujući Izetbegoviću i SDA.

Prvo su zastupnici SDA na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske glasali da četiri kandidata SNSD-a, Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, postanu delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH). SDA je, dodatno, glasala i da Mladen Bosić iz SDS-a postane delegat Doma naroda PS BiH. Ovim činom SDA je u ruke Milorada Dodika potpuno predala kontrolu nad Parlamentarnom skupštinom BiH.

Onda je SDA glasala za kandidata HDZ-a u skupštini ZDK. To u praksi znamo šta znači, HDZ također ima 4 delegata u Domu naroda na državnom nivou.

Sumirano, HDZ i SNSD sa 8 delegata kontrolišu državu, građanski pogled tu je umro. Vidjelo se to i na prijedlozima zakona koji su dolazili čak i od zastupnika SDA. Na Domu naroda padali su brže nego li su došli pred delegate. No, Izetbegović ne odustaje, ispraznim floskulama samo brani svoje nečasne rabote iz prošlosti. Pri tome se redovno hvali sa 300.000 sigurnih glasova ma šta SDA uradila. Ali ako dođe i još koji građanski zauhar je.

A koliko je zalutao u svojoj politici prevara najbolje vidimo po odgovoru na pitanje o optužbama koje je iznio Aljoša Čampara na račun SDA zbog čega je i podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva.

Kaže Bakir da nije vidio ozbiljne optužbe!? Vidio ih je kako nije, ali od straha da Čampara i definitivno ne zatvori vrata umilno mu poručuje da ima mjesta u SDA za njega.

Ranije nije baš tako bio ‘milostiv’, Sjetit ćemo se Šepića, Sokolovića, Ahmetovića, Kukića…Svih koji bi mu pokazali drugačiji stav.

Govoreći o slučaju Asim Sarajlić predsjednik SDA je istakao kako je Čampara mislio da se sve treba vratiti na početak (izbor predsjednika KO SDA Sarajevo), ali da ostali članovi nisu mislili tako.

„Gospodin Čampara je moj prijatelj, volio bih da ostane u stranci niko nije brže napredovao. U ovom času je na tri pozicije“, kazao je Izetbegović.

Ipak se u ovoj izjavi nazire ironija. Dakle, ima mjesta, ali samo u onoj SDA kakvu zastupa Izezbegović.

Udovoljavajući kadrovskim prijedlozima Denisa Zvizdića (imenovanje Rešada Mandže za direktora Željeznica FBiH) Izetbegović nastoji kupiti povjerenje grupe kojoj pripada i Čampara. Zna koliko može izgubiti, ali ne zna kako ih vratiti.

Kao što ne zna ni koju politiku provodi. Zapravo zna, ali ne smije javno o njoj. Radije će pričati o borbi za građansku opciju koja mu nikako ne stoji. Jer sve što je u prošlosti činio i što čini daleko je od tog koncepta.

Dijelim strah s Pećaninom da ona politika koju personificira Bakir Izetbegović jeste politika koja vodi konačnoj podjeli BiH s tim što je bitan preduslov da on osobno ne bude optužen nego da to predstavi kao stvar geopolitike, historije i sada u to uvlači ono što se zove građansko.

Patria.ba