TUŽILAČKI NERAD Zašto skoro godinu dana traje “provjera navoda” iz krivične prijave Šefika Sinanovića protiv advokata Fahrudina Muhića zbog sumnje u krivotvorenje isprave?

Kod kantonalnog  tužioca Danijela Brekala   iz Odsjeka za opći kriminal Tužilaštva Unsko-sanskog kantona  je krivična  prijava Šefika Sinanovića  iz decembra 2019.godine o sumnjama u krivotvorenje isprave od strane  advokata Fahrudina Muhića  iz Sanskog Mosta.

Uskoro će godina dana a  ovaj “slučaj”  i dalje se vjerovatno vodi pod  uobičajenin deklarativnim naslovom “provjera navoda”.

Da li je to normalno neka prosudi javnost.

Da tužioci imaju  diskreciono pravo  da predmete rade neograničeno dugo, govori  praksa.

Kakvi se društveni gubici  i pravne anomalije u koje  ulaze građani stvaraju  na taj način  može se pretpostavljati.

Umjesto da  kantonalni tužilac barem nakon skoro godinu dana  donese tužilačku  odluku  o odustajanju od istrage ili je pokrene, ostavljaju  medijima  preširok prostor da se  “bave njihovim poslom”.

Kao što se vidi iz donjeg dokumenta Sinanović je nakon osam mjeseci  od podnošenja krivične prijave zatražio odgovor  od Tužilaštva USK i dobio  uobičajenu floskulu da je predmet  u fazi “provjere navoda”.

Podsjećamo, deklarativni opis “provjera navoda”  je drugo ime za tužilački nerad.

 

Šta se dogodilo u ovom slučaju?

Šefik Sinanović je prilikom kupovine  nekretnine  u poznatom sanskom stambeno-poslovnom objektu Zurnića kuća u centru grada od Sime Zurunića ustanovio da je suvlasnik  1/6 nekretnine pokojni Predrag Zurunić koji je umro prije 10 godina.

Advokat Fahrudin Muhić  je u novembru 2019.godine u ime srodnika pokojnog Zurunića pokrenuo više pravnih radnji  legitimirajući se kao punomoćnik nasljednika  pokojnog Predraga Zurunića i to Dubravke Zurunić-Veljović, Olivere Doder i Emine Zurunić.

Dostavio je njihovu zajedničku punomoć koju je on sačinio  iz koje su vidljivi   potpisi pomenutih osoba na dan 5.novembra 2019.godine.

-Ove osobe žive  u Autraliji i na dan 5.novembra 2019.godine sasvim sigurno nisu bile u Sanskom Mostu. Vjerujem da se radi o krivotvorenoj ispravi temeljem kome je advokat Muhić  proveo upravni postupak pred Općinom Sanski Most, Službom za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina pod brojem UP-1-06-30-1129/19. U  istom predmetu je preuzeo odluku od 10.decembra 2019.godine i odrekao se prava žalbe  se u ime davatelja punomoći  pa je ova odluka proglašena pravomoćnom-napisao je u krivičnoj prijavi Šefik Sinanović. Sinanović  ističe kako je  provjerio u pisarnici Općinskog suda  Sanski Most   da je prijavljeni advokat na osnovu sumnjive punomoći pokrenuo  parnicu protiv njega  i ostavinski postupak iza pokojnog Predraga Zurunića.

Prijavljeni advokat je uz pomoć suspektne punomoći pokrenuo ukupno četiri pravne radnje u Općini Sanski Most i Općinskom sudu u Sanskom Mostu.

Sinanović  tvrdi da ima i druge dokaze koji govore u prilog da je pomenuta isprava krivotvorena.