ETIKETE I EPOLETE Kad Asim Kamber “brani” policijskog službenika T.S.

 

Piše: Midhat Dedić

 

Asim Kamber će sutra, četvrtak 15.oktobra, pred sudijom Suda BiH objašnjavati šta je pisao na svom  blogu nakon izrečenih mjera zabrane.

Tužilaštvo BiH traži njegovo pritvaranje u istrazi u kojoj je prvosumničeni  za izbornu krađu  2018.godine u Sanskom Mostu.

U gadnom je sosu, a istraga još nije ni okončana.

U međuvremenu Laki se trudi pokazati da nije politički leš i opet nam se ukazuje sa  bloga.

Pogađate, tema je policija, komesar, navodne zloupotrebe policijskih resursa, jer ruku na srce policija je svojim radom otpremila Asima Kambera  tamo gdje mu je mjesto –pred državnog tužioca i Sud BiH.

To je logični kraj jedne političke karijere, a da li će  biti krunisan ćelijom u državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu, ne znamo, nismo proroci.

Kamber opet pokazuje očajničku strast i lažnu bliskost sa „određenim“ policajcima kojima ne ide najbolje u karijeri, pa mu se kao „mediju“ obraćaju da im pomogne.

Nesretni policajci  ne znaju da Laki sadpasad “pokvari givikt”  i da  je posljednja osoba na svijetu koja im može pomoći.

Nakon što je „pomogao“ istražitelju Mirhadu Abdijanoviću , Laki je odlučio da pomogne“  i istražitelju  MUP USK koga  na blogu označava kao T.S.

Paradoks je potpun i nepristojan- Laki sam sebi više ne može pomoći.

Policija se bavi Lakijem zvog sumnji u počinjenje krivičnih djela,  a on „pomaže“  klasi  „ugroženih“ policijskih službenika.

Njega ne interesiraju sudbine drugih „ugroženih“ policajaca , nego samo oni koje  je „unesrećio“ policijski komesar USK.

Jeftino, ali to je Laki.

Policijsko- tužilačko-sudijski obruč ograničio mu je čak i ljudska prava, oduzeo pasoše, ličnu kartu, „mjeri mu se“  svakodnevno razmak od 100 metara od svjedoka i članova biračkih odbora iz 2018., a to je više od 150 lica.

Sve budale uključujući i mene koji  su čitali njegov školski rad o „vrhunskom policijskom profesionalcu“ iz Cazina ipak su ponešto naučile.

Sluzavim tragom njegovog teksta čiji sadržaj je,očito, pripremio  navodno diskriminirani policijski istražitelj T.S., dolazimo  do logičnog zaključka da Laki koristi pisanu jadikovku T.S.-a  ne da bi pomogao  ovom policajcu, nego  da bi napakostio policijskom komesaru koga T.S. pominje  u svojoj predstavci kao  izvor svih svojih problema.

Uostalom, zašto je Asim Kamber skupa sa Huseinom Rošiće na dan kada je uhapšen u Sarajevu  u prijepodnevnim satima tražio da ga primi v.d. direktora FUP Ensad Korman? Naše informacije govore da  je tema trebao da bude, pogađate, policijski komesar USK Mujo Koričić. Ali vratimo se Lakijevom temi na posljednjem blogu.

Evo u kratkim crtama  kako je predstavio policijskog istražitelja-odličan učenik u osnovnoj, zagrebačka policijska škola, povratak u Krajinu 1991. Uzorna karijera od pozornika preko komandira odjeljenja do pomoćnika komandira, 22 godine iskusnog istražiteljskog rada, profesionalno usavršavanje, certifikati, pohvale, usmene i pismene, novčane nagrade…Čitaocima ostavljamo da na sve ovo  dodaju šta hoće i čega se sjete. Pa  i to da je odličan igrač u fokloru.

A progoni ga, zlostavlja, izmišlja mu povrede službene dužnosti,ne da mu da napreduje, ko?

Zna se,  Lakiju omrznuti policijski komesar Mujo Koričić.

A je li T.S baš tako uzoran, profesionalan, savršenstvo bez mane?Ne bi se baš reklo.

U Službenoj zabilješci MUP USK od 10.oktobra 2013.godine  koju su potpisali policijski istražitelji  Mirhad Abdijanović, Milan Obradović i Osman Vikić povodom postupanja policijskog istražitelja T.S. u krivičnoj istrazi krivičnog djela iz člana 166. Stav 1 KZ FBiH  „Ubistvo“ na štetu Huseina Sabljakovića naveli su kako je T.S. opstruirao ovu istragu, između ostalog, i telefonskom komunikacijom sa  licem koje je bilo pod posebnim istražnim radnjama kao osumnjičeni za ubistvo Huseina Sabljakovića.

Podsjećamo, Husein Sabljaković iz Donje Lučke, općina Cazin, ubijen je 12.oktobra 2012.godine u porodičnoj kući u Donjoj Lučkoj od NN lica ili više njih,a slučaj do danas nije rasvjetljen. Sabljaković je ubijen svega  nekoliko dana nakon što se vratio sa desetogodišnje robije iz KPZ Zenica jer je ubio čovjeka za koga je vjerovao da je bio ljubavnik njegove tadašnje supruge.

Tokom krivične istrage pored različitih aktivnost rađene su i posebne istražne mjere iz člana 130, stav 2, tačka a. ZKP FBiH po odobrenju suda u kojima su se snimali telefonski razgovori i odlazno-dolazne SMS poruke kod određenog broja lica koja  su dovođeni u vezu sa ubistvom Sabljakovića. Tokom PIR-a (posebne istražne radnje) umjesto osumnjičenih za ovo krivično djelo „uhvaćen“ je policijski službenik T.S.. On je telefonski kontaktirao jednog od osumnjičenih nad kojim se vršene PIR.

„Kroz navedene istražne radnje se utvrdilo da je ovaj policijski službenik opstruirao istragu na način da je dogovarao sastanke  sa licem koje se pratilo i da je isti sugerisao tom licu kako i na koji način da se ponaša tokom davanja izjava policijskim službenicima  koji su radili  u ovoj istrazi, te je znao da je  lice sa kojim komunicira potencijalni o sumnjičeni za ovaj događaj,ali nije znao da se poduzmaju posebne istražne radnje prema tom licu, je je vidljivo da T.S. ( u službenoj izjavi je njegovo puno ime i prezime) savjetuje istog da zbog operatvnih provjera koje su poduzimane prema tom licu, članove istražnog tima prijavi unutrašnjoj kontroli  MUP USK“.

 

 

Ovo  je citat  iz Službene izjave  trojice istražitelja Mirhada Abdijanović, Milana Obradovića i Osmana Vikića povodom postupanja policijskog istražitelja T.S. u pomenutoj krivičnoj istrazi za ubistvo Huseina Sabljakovića.

U ovoj Službenoj izjavi piše i to da je T.S. od osumnjičenog lica uzeo 30 KM „na kafu“ kako  bi u njegovo ime počastio istražni tim!?

O opstrukcijama policijskog službenika T.S.  upoznat je  nadležni tužilac u ovoj krivičnoj istrazi koja traje i dan-danas.Slučaj ubistva Huseina Sabljakovića nije riješen.

Za  razliku od “vazelinskog” panegirika  o T.S.-u koji  inspriativno a naivno poput francuske sobarice piše Laki, podaci iz policijskih izvora do kojih dolazi naš portal kazuju da  je T.S. daleko  od vrhunskog profesionalca policijske struke. Opraštana mu je alkoholiziranost dok je radio u Cazinu što je teža povreda radne dužnosti, čak ga je policijski komesar Koričić kao prijeratnog policajca „pogurao“ i stavio na listu unapređenja. Sakrivena je prijava policijske službenice A.Č. koja je T.S. prijavila  da ju je tri puta pokušao seksualno napastvovati u službenim prostorijama. Prijava nije provedena kroz službenu evidenciju jer je u to vrijeme A.Č. bila zaručena, a T.S.  je zbog ovog slučaja  prebačen u Bihać radi zaštite digniteta Uprave policije  i mlade policijske službenice kao i T.S., policijskog službenika pred penzijom. No i u Sektoru krim-policije MUP USK gdje je T.S. radio na trećem spratu policijske zgrade u Odsjeku za droge prijavila  ga je uposlenica  koja održava čistoću da ju je uhvatio rukom za stražnjicu. Zbog ovog novog slučaja T.S. je prebačen u Policijsku stanicu Bihać nakon čega je uzeo bolovanje.

 

A  sad pročitajte prve rečenice  Lakijevog bloga posvećenog „vrhunskom“ policijskom istražitelju T.S. One glase:

Obično kad se odlučim o nekome pisati, onda mu provjerim kompletan biografski i uopće životni i radni hod. Jednostavno me zanima kakvog je, prije svega moralnog profila osoba o kojoj pišem? Nekada neke od tih činjenica i iskoristim za objavu, a uglavnom mi posluže da kompletnu sliku o nekome apsloviram za sebe i svoju savjest…

Pitanje za Lakija – zašto trojica istražitelja MUP USK među kojima je i „Lakijev istražitelj“ Abdijanović , „mrze“  jednog takvog „vrhunskog policijskog profesionalca T.S. pa mu „podmeću“. Zašto mu  podmeću svi u MUP-u i prijavljuju ga ?

Odgovor očekujemo u slijedećem  blogu, ukoliko postupajući sudija Suda BiH sutra ne odluči po prijedlogu Tužilaštva BiH da Laki mora u pritvor zbog kršenja mjera zabrane.

Eto kakav je „Kralj“ policijski službenik T.S.  i eto kakav je  „Car“  naš Laki.

Zaključimo,  greška koju je T.S. učinio da kao svog  novinarskog advokata uzme čovjeka koga istražuje Državno tužilaštvo neotklonjiva je.

Javnost u tom slučaju, kada se već “sve” objavljuje  ima pravo  da  upozna  i “malo više” – i  dobre i loše strane ljudi u državnim institucijama- policajaca, tužioca, sudija, izabranih zvaničnika.

Niko nije savršen, pa  ni “vrhunski” profesionalci .

Stoga, “ne treba čačkati mečku”.