TRI KANTONA NA PUTU UNIŠTAVANJA FARMACEUTSKOG SISTEMA FBIH Zapadno-hercegovačka županija pokušava donijeti Zakon o ljekarničkoj djelatnosti protivan federalnim propisima!?

 

Pokušaji uništavanja farmaceutskog sistema   u Federaciji BiH  ukidanjem demografskih i geografskih kriterija kao evropskog standarda u ovoj oblasti reguliranog i zakonom i nižim aktima (Pravilnik)  Ministarstva zdravstva FBiH  krenuli su polovinom ove godine  u tri kantona: Zapadno-Hercegovačkom (ZHK), Tuzlanskom (TK) i Unsko-sanskom (USK). Tri “zdravstvena” ministarstva  ovih kantona uputili su inicijativu Ministarstvu zdravstva FBIH o ukidanju pomenutih kriterija  bez kojih bi   oblast distribucije lijekova u FBiH bila prepuštena stihiji.

Postalo je očigledno je da domaći   i strani lobiji zajedničkim snagama  nastoje stvoriti “sistem kaosa”  u kome  bi u krajnjem epilogu došlo do enormnog gašenja rada  postojećih apoteka  sa više od 10.000 zaposlenih,a  tržište lijekovima preuzela  bi nova klijentistička struktura  koja  je  za sada našla dobru suradnju u tri federalna kantona.

Skupština ZHK ide i dalje u pravcu rušenja dostignutih standarda u farmaceutskoj djelatnosti  i u septembru pokušava da na  zakonodavnom organu  progura  svoj Zakon o ljekarničkoj djelatnosti.

Sticajem okolnosti to im nije uspjelo, Prijedlog Zakona je povučen iz procedure usvajanja, vjerovatno i stoga što je Komora magistara farmacije FBiH uputila  pismo na više adresa a i prema Ministarstarstvu zdravstva FBIH  u kome  nadležne institucije i javnost upoznaje sa nezakonitim pokušajima donošenja ovog zakona.

-Kao što ste upoznati prva inicijativa pokrenuta je iz Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), gdje se razmatra izglasavanje Prijedloga Zakona o ljekarničkoj djelatnosti koji je u potpunoj suprotnosti sa svim važećim aktima u ovoj oblasti u Federaciji BiH. Naravno, Komora je više puta ukazivala na ove propuste, ali nismo  naišli na razumijevanje vladajućih struktura iz ZHK koje i dalje insistiraju na izmjenama Zakona o kojima smo Vas obavijestili u prethodnom dopisu ( rušenje demografski i geografski kriteriji za otvaranje apoteka)—stoji u dopisu Komore magistara farmacije FBiH.

Komora je svakako željela imati predstavnika na sjednici Odbora za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata Skupštine ZHK, na kojoj se razmatrao ovaj Prijedlog Zakona, a koja je održana 18.9.2020. godine. Komora magistara farmacije ZHK je 14.9.2020. godine uputila zahtjev za prisustvovanje sjednici zajedno s predstavnikom Komore magistara federacije FBiH. Odgovor na zahtjev primljen je 17.9.2020. u kojem se navodi da se Kolegij skupštine ZHK održava 18.9.2020. u 10 sati, na kojem će se raspravljati o zahtjevu za prisustvo na raspravi, a da će se sama rasprava održati nakon kolegija, u 11 sati. Jasno je da je time svjesno i planski onemogućen dolazak predstavnika Komore magistara farmacije FBiH iz Sarajeva, zbog čega Komora nije mogla iznijeti svoj stav u vezi s Prijedlogom zakona.

-Naravno, ništa nismo prepustili slučaju, nego smo čak i prije nego što smo zaprimili odgovor iz Skupštine ZHK, nadležnom Odboru uputili dopis u kojem članove obavještavamo kako odredbe Prijedloga Zakona o ljekarničkoj djelatnosti grubo krše važeću regulativu- napisala je Komora magistara farmaceuta FBiH u aktu Ministarstvu zdravstva FBiH.