IZBORNI INŽINJERING U OPĆINI CENTAR SARAJEVO Podnesena prijava MUP KS protiv predsjednice OIK-a i drugih lica

Protiv većine članova Općinske izborne komisije (OIK) Centar-Sarajevo podnesena je prijava Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP)  Kantona Sarajevo (KS), saznaje naš portal.

Prijava je podnesena i protiv  aktuelne predsjednice OIK-a Maje Hadžihalilović, te uposlenika Informatičke službe Općine Centar.Oni se sumnjiče za zloupotrebe i  upotrebu različitih metoda izbornog inžinjeringa,a radi se,navodno, o provjerenim i pouzdanim kadrovima SDA iza kojih je  provjeren minuli rad na tzv.štimanju i nelegalnom mijenjaju  izborne volje građana.

Tako je predsjednica  OIK-a nagrađena  prvo  fiktivnim zaposlenjem  Općinu Trnovo,a onda hitnim internim premještanjem u Gradsku upravu Sarajevo kao najbliža suradnica odlazećeg gradonačelnika Abdulaha Skake (SDA).

U prijavi se navodi da se netransparentno radilo na imenovanju 8 predsjednika, 34 zamjenika predsjednika, i 123 zamjenika  člana biračkih odbora  u Općini Centar te  da su  mjesta uglavnom zagarantirana članovima SDA.

Posebno je ovakav stranački  tretman u korist SDA uočljiv prilikom imenovanja mobilnih biračkih timova  koje je u 100-postotnom kapacitetu imenovala OIK Centar bez uvažavanja političke volje drugih stranaka.

Kao  sumnjivi u tom smislu, navode se mobilni birački timovi  136 AMOB6 i 136AMOB 18, te 136 AMOB 12 čiji  je predsjednik iz SDA i nema zamjenika iz ove političke stranke,ali  ima zamjenika člana iz ove stranke, sa sumnjivom ulogom koga  bi trebao mijenjati.

Po ovoj prijavi, sporna je bila i raspodjela biračkih mjesta nad kojima će članovi OIK-a vršiti nadzor i kontrolu provedbe kompletnog izbornog procesa. Ova se sumnja odnosi na činjenicu  da su manja biračka mjesta pripala  članovima biračkih odbora koji nisu iz SDA, u svim većim biračkim mjestima  su ,kako se navodi, poslušnici i nekadašnji članovi SDA.

U prijavi se navodi da je i u ranijem periodu  bilo sličnih nezakonitosti te da su pokrenute i istrage vezane za krađe glasova provedene preko članova OIK-a. U tom smislu se pominje istraga SIPA-e iz 2018.godine vezano za registrirane  izborne krađe u gotovo  svim općinama Kantona Sarajevo. Poznata  je i istraga iz 2016.godine Tužilaštva KS kada je  pokušana krađa glasova u Općini Centar. Međutim, obje ove istrage su, navodno, zaustavljene, opravdano se pretpostavlja, zbog  političkog uticaja SDA na pravosudje.