KRAH SBB-a u KRAJINI Fahro “potonuo” između Une i Sane, “nakuckali” jedva pet vijećnika

Savez za bolju budućnost (SBB) doživio  je krah  na  Lokalnim izborima 2020. općenito u BiH, a u Krajini  je  srozavanju Fahrine stranke dat poseban pečat.

Prije četiri godine na Lokalnim izborima na USK za  SBB je glasalo  4553 birača,a 2020. 2068  punoljetna građanina, stim da  nisu obrađeni svi glasački listići u svim općinama/gradovima, ali to neće nimalo pomoći općem katastrofalnom rezultatu  Radončićeve stranke.

Godine 2016. Fahrudin Radončić je  na USK  imao općinske/gradske organizacije u svim općinama/gradovima USK, a SBB  je osvojio  10 vijećničkih mandata ( 3 u Sanskom Mostu, po 2 u Ključu i Bihaću, te po jedan u Bosanskoj Krupi, Bužimu i Bosanskom Petrovcu. Prije četiri godine SBB nije uspio dobiti vijećnike u Cazinu i Velikoj Kladuši u kojoj je  2016.godine, primjerice,  osvojio svega 27 glasova.

Ove godine SBB je stigao da ugasi  organizacije u Bužimu i Cazinu, a u ostalih šest, kako stvari stoje, ukupno će  imati pet vijećnika. U Bihaću  će zadržati dva vijećnička mandata, ali sa oko 400 glasova manje nego 2016.godine,   u Bosanskom Petrovcu će ponoviti rezultat iz 2016.godne, dakle imaće jednog vijećnika, ali sa upadljivo manjim brojem glasača.

 

Tahir Jaganjac: Sam “drži Fahru”  u Bosanskom Petrovcu

Samo zahvaljujući činjenici da je nosilac liste bio poznati poduzetnik Tahir Jaganjac, SBB će imati  svog vijećnika u ovom gradiću u kome je svega 97 građana glasalo  za Fahrinu stranku.

U Ključu  će SBB  takođe zadržati  jednog vijećnika, ali sa svega 175 glasova  ukupno za sve kandidate sa liste, dok je prije četiri godine u  Ključu za ovu stranku glasalo 529 birača, dakle 350 više nego danas.

U Bosanskoj Krupi  SBB će  teško ponoviti rezultat iz 2016., kada je imao jednog  vijećnika. Ove godine kod  83 posto obrađenih glasova SBB ima svega 216 glasova ili 2,8 posto, ili  500 glasova manje nego prije četiri godine. Samo je teorijski moguće da pređu prag od  3 posto i dobiju jednog vijećnika.

Radončić i Kurbegović: “Filmski” osmijesi, nekad bilo…

SBB Sanski Most je egzemplarni primjer strahovitog ponora  Radončićeve političke opcije u Krajini. Prije četiri godine u ovom gradu SBB  je osvojio 1125 glasova, što je činilo 10,5 ukupnog broja birača koji su glasali i dobio tri vijećnika.Ova se stranka potom pretvorila u priljepak SDA, a  i ove godine je za  svog načelničkog kandidata izabrala kandidata iz SDA pa su je birači brutalno kaznili. U ovom trenutku kod 85 posto prebrojanih glasova SBB Sanski Most ima svega 240 glasova odnosno 1115 manje nego prije četiri godine.

 

Posebno je zanimljivo kako  je SBB sebi utro put u konačnu propast. “Lider” ove stranke , Fahrin penzioner Redžo Kurbegović  sebe je “progurao”  za nosioca liste na opće zaprepaštenje građana i članova stranke i taj je sujetni manevar  totalno urušio SBB. Kurbegović se sa pozicije nosioca  voljom birača  “curiknuo”na treće mjesto, što je nezabilježen presedan, jer obično nosioci liste ( čemu se Kurbeg nadao i na tome gajio  nesnosnu želju za novim vijećničkim paušalom)  dobiju dovoljno za  vijećnički mandat.

  

Kemal Turan osvaja vijećnički mandat, Kurbegović  odlazi “u istoriju”

No, za Kurbegovića je glasalo svega 68 birača, a na čelo liste je izbio  Kemal Turan sa 100 glasova i on će,po svemu sudeći, biti jedini vijećnik SBB-a u budućem sazivu Općinskog vijeća Sanski Most, pod uslovom da  se  “voda ne zamuti” zbog drugoplasiranog  Selvira Korlata, čovjeka SDA na listi SBB-a koji  ” misli glavom Asima Kambera” i kome je SDA  dodijelila poziciju  direktora Općinskog fonda za infrastrukturu i komunalne poslove.

Moglo bi se reći da je pad Fahrudina Radončića u Krajini, simbolički i  realno, počeo prije tri godine upravo u Sanskom Mostu kada je Asim Kamber sjeo  sa Fahrom R.  u centru grada na užas normalnih Sanjana. Kamberu,autoru odvratne knjižice o Fahri ” Država neboder”  stolicu u kafiću da sjedne do Fahre ustupio je upravo Redžo Kurbegović.