PRIZNANJE ZA JEDNOG OD NAJVEĆIH FILOZOFA NA BALKANU Bh. akademik Abdulah Šarčević dobitnik Svjetske nagrade za humanizam za 2021. godinu

 

Šarčeviću će nagradu uručiti gradonačelnik grada Ohrida, Konstantin Georgieski, i to na većem međunarodnom skupu gdje će biti predstavnici i gradonačelnici pobratimljenih evropskih gradova sa gradom Ohridom te drugih gradova pod pokroviteljstvom UNESCO-a

 

Dobitnik Svjetske nagrade za humanizam za 2021. godinu  kojom Ohridska akademija za humanizam slavi ime Sv. Klimenta na svim svjetskim meridijanima je akademik Abdulah Šarčević, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, jedan od vodećih filozofa i mislilaca na Balkanu i šire u Evropi.
Profesor Šarčević je petnaesti  po redu dobitnik ovog jedinstvenog priznanja koje je Ohrid, grad UNESCO-a, već dodijelio nobelovcima Aleksandru Solženjicinu, Herti Miler, svjetskoj legendi Diasakz Ikedi, Ravi Šankar, Piteru Bruku, Manoel de Olivieri, Romanu Prodiju, budeći izvore duhovne memorije od prve srednovjekovne škole humanizma, osnovane od strane učenika Sv. Kirila i Metodija, zaštitnika Evrope.

U pismu upućenom predsjedniku internacionalnog žirija, ambasadoru Jordanu Plevnešu, profesor Abdulah Šarčević ističe:

 

– Iznimno sam počašćen što je Ohridska akademija za humanizam uvrstila moje ime u ovu nagradu ogromnog prestiža, koja je do sada bila dodijeljena ličnostima koje su ostavile dubok trag u svjetskoj povijesti humanizma. S velikom radošću vam potvrđujem svoj dolazak u Ohrid na prijem ovog visokog priznanja.

Svečana ceremonija dodjele nagrade održat će se 18, januara, uoči velikog praznika Bogojavljanje, u kući Uranija MANU. Prigodni govor u čast Šarčevića će održati Jordan Plevneš i akademik Georgi Stardelov, zato što je početak Šarčevićeve  univerzitetske karijere vezan za Filozofski fakultet u Skoplju, nakon čega produžava rad u Sarajevu, Zagrebu i na više evropskih i američkih univerziteta.

Šarčeviću će nagradu uručiti gradonačelnik grada Ohrida, Konstantin Georgieski, i to na većem međunarodnom skupu gdje će biti predstavnici i gradonačelnici pobratimljenih evropskih gradova sa gradom Ohridom te drugih gradova pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Zatim će se laureat Šarčević svojim govorom obratiti prisutnima.

Slijedećeg dana, 19. januara 2021. godine, održat će se Međunarodna online konferencija pod naslovom ‘“Ohridska škola humanizma od Srednjeg vijeka do danas u Evropi i svijetu“, na kojoj će među ostalima učestvovati i predsjednik MANU-a Ljupčo Kocarev, Žan-Patrik Konrad – predsjednik Evropske akademije nauka i književnosti u Londonu, Ralica Ruseva – istoričar umjetnosti u Sofiji, Bugarska, Rikardo Brizi – sociolog sa Univeryiteta u Bolonji, Italija, Fabris Dalmeida – profesor na Panteon ASA, Sorbona, Pariz, Fracuska.

(DEPO PORTAL/ad)