KRAH DEMOKRATSKE FRONTE U KRAJINI Prije četiri godine 16 vijećnika, 2020. samo 7, “Maršalov plan” doveo DF pred zid

Neminovni definitivni  pad Demokratske fronte (DF)  “najavio” je  lično  Željko Komšić, vezivanjem  zastave  DF-a sa  Bakirovom SDA i uz pomoć prefidnog SBB-a rušenjem Vlade Kantona Sarajeva na čelu sa Edinom Fortom. Od tada, DF koji je klizio  neizbrdicom, dobio je  nevjerovatnu akceleraciju  i  nakon 15.novembra  doživo krah sličan  “elementarnoj nepogodi” koju je doživio Fahrin SBB.

Komšić: Bakirovim  “stazama  revolucije”  utabao put definitivnom porazu 

Na USK na Lokalnim izborima 2020.godine DF je verificirao  svoje potonuće  na ovom kantonu  rezultatima koji  su prepolovljeni u odnosu  na 2016.  Te 2016.  za DF je  u Krajini glasalo 6978 birača,a  2020. tek 3398 glasača. Prije četiri godine ova je stranka imala 4 vijećnika  u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu , 2 u Velikoj Kladuši, Bihaću i Ključu, te po jednog  u Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Na ovogodišnjim Lokalnim izborima DF je  ponovio  rezultat u Bosanskoj Krupi gdje  će najverovatnije zadržati 4 vijećnika i u Cazinu  gdje će imati jednog vijećnika. U Bihaću je rezultat prepolovljen ( DF  će imati  jednog vijećnika) a  najveći pad zabilježen je u Sanskom Mostu – od 4  DF će ovdje imati tek jednog vijećnika. Ovdje je DF  sa 1321 glasom birača  u 2016.  četiri godine kasnije pao  na  366 glasova, doduše obrađeno je oko 85 posto biračkih mjesta.U Velikoj Kladuši, Ključu, Bužimu i Bosanskom Petrovcu  DF više nema vijećnika.

Ukratko i pojednostavljeno, plivačkim rječnikom, DF još pliva u Bosanskoj Krupi,  u tri grada/općine diše na šrkge,a  na obalu je izbačen u četiri općine  u kojima je  neznatna statistička čestica.

Na Općim izborima 2018.  u Kantonu 1 (USK) DF je osvojio 6695  glasova što je  bilo dovoljno za dva mandata u Skupštini USK i to, pogađate, za Ekrema Prošića i Amira Murića. Obojica su prebjezi iz SDP-a, stim što je Prošić sam izašao, a Murić izbačen iz stranke.

Njih  dvojica, inače Cazinjani, urušili su  DF  svojim personalitetima i političkim rješenjima koja su  konvenirala  njihovim interesima.

   

Drastična  razlika: Ogrešević  12.318 glasova, Prošić  840 glasova

Težak poraz  i  sliku  svog  političkog a vjerovatno i svaog drugog ugleda lider DF USK Ekrem Prošić, zvani Maršal doživio je 2020.godine na izborima za gradonačelnika Bihaća.

Dobio je povjerenje svega 840 birača, dok je pobjednik Nermin Ogrešević (A-sda) imao 12.318 glasova birača. Za Ogreševića je glasalo 67.58 ukupno izašlih birača,a za Prošića 4,61 posto.