ANALIZA Čika Frojd, “pacijenti” i sanski izbori za načelnika

Na Lokalnim izborima  2020.godine za načelnika općine Sanski Most nakon što je obrađeno 9400 važećih glasova rezultati su slijedeći:

Faris Hasanbegović (SDA) –  4435 glasova, 47,18 posto

Nijaz Kadirić ( Koalicija Vrijeme je) –  3560 glasova, 37, 87 posto

Ermin Karić (Narodni pokret) – 1169 glasova, 12,44 posto, 

Muhamed Zekotić ( Nezavisni kandidat) – 236 glasova, 2,51 posto

Glasovi onih koji su glasali poštom biće pribrojani  postojećim glasovima kandidata, ali oni definitivno ne mogu promijeniti  rezultat.

Prilikom glasanja za načelnika  bila su 362  važeća  prazna glasačka listića ili 3,63 posto i 224 glasačka listića  neispravna po drugim osnovama odnosno 2,24 posto.

Ovo su nesporne činjenice.

Ono  što bi spadalo u analizu  jesu podaci o stranačkom glasanja  u koreaciji sa glasovima za  kandidate  za načelnike.

Faris Hasanbegović  je dobio 4435 glasova birača, a njegova stranka SDA 3443 glasa. Dakle,1000 glasova  Hasanbegoviću je  došlo ” sa strane”, vjerovatno jednim dijelom i od glasača  potkapacitiranog SBB-a, a većim dijelom  od “ostalih”. Riječ “ostali” možemo  bez ikakvih nedoumica definirati kao “glasači opozicionih stranaka”.

Nijaz Kadirić  je bio kandidat “Koalicije Vrijeme je” koju  čine pet političkih stranaka:SDP, A-sda, Nezavisni blok (NB), Naša stranka (NS)i Narod i Pravda (NiP). Osim ovih nominalnih članova Koalicije kao šesta , neformalno, spominjana je Demokratska fronta (DF). Stranke Koalicije bez DF-a osvojile su  4096 glasova. Sa DF-om  ova brojka  je 4432 glasa. No, Nijaz Kadirić je osvojio 3560 glasova, dakle znatno ispod rezultata glasača  Koalicije , numerički oko 500 glasova manje.

 

Treći kandidat za načelnika  općine Sanski Most  Ermin Karić dobio je 1169 glasova. On nije imao, očito je, nikakve realne šanse za pobjedu, jedno su puste želje, a glasove je dobio na valu socijalnog gnjeva  dijela  populacije općine koja zasigurno ne bi glasala za Hasanbegovića kao reprezenta bahatog političkog “establišmenta”  koga godinama predstavlja  SDA.  Karić je  svoju kandidaturu “zaslužio” kontraverznim, popriličnom netransparentnim humanitarnim radom za koga su se zainteresirali  i istražni tužilačko-policijski organi. U gradu se stekao dojam da je  Karić upravo ovim “poslom”, iako formalno-pravno bez zaposlenja  vrlo brzo  “prvobitnom akumulacijom kapitala”  postao   nezaobilazan  ne samo humanitarni nego i politički faktor. Osnovao je političku stranku “Narodni pokret” koju su mnogi zamjenjivali zbog sličnosti  naziva sa “Narodom i Pravdom” i online kampanjom u kombinaciji sa humanitarno-političkim aktivnostima grupe simpatizera nakon 15.novembra ostvario nezanemarljivih 1169 glasova.Vrlo vjerovatna pretpostavka  je da bi ovi glasovi  bez njegove kandidature  i  brutalnog često i podlog napadačkog stava  prema Nijazu Kadiriću ( a tragikomičnom tetošenju  kandidata SDA Farisa Hasanbegovića) pripali najprije Kadiriću. Kadirić  je u nedavnoj izjavi ogolio   ove događaje eliptičnom i  poprilično nespretnom  izjavom kako je Karić  kriv što  on nije pobijedio.

To je, s jedne strane tačno,  ali ne može se prenebreći demokratsko pravo Kariću da se kandidira, iako su njegove šanse  i u vrijeme kandidature i na kraju bile  umotane u celofan nerealnih želja i ” mokrih” snova. Njegovi glasovi, ostaju samo njegovi bez obzira na sva suprotstavljena tumačenja  “ovih i onih”.

No, isto tako, Nijaz Kadirić je u pravu, a to je mišljenje mnogih,  da je Karić  u svom ambiciznom lutanju tokom kampanje i u televizijskim debatama “puhao u jedra” kandidatu SDA i u tome je najveća  tragikomedija njegovog “političkog” rada. Čovjek koji godinama u video materijalima na društvenim mrežama tvrdi  da u Sanskom Mostu godinama vlada politička mafija  koju vode  kadrovi SDA, u javnoj debati  hvali kandidata  ove političke opcije, a u narednoj debati sluđeno se izvinjava sam sebi i nastoji  “ispraviti krivu Drinu”. Karić  je  na kraju za sebe  obavio uzaludan posao, ali , po svemu sudeći, svojom kandidaturom  bez šansi , uzimanjem glasova dijela obespravljenih i nezadovoljnih građana,trasirao  siguran put do pobjede Farisu Hasanbegoviću, kandidatu  SDA.

To je najveći pradoks  izbora za načelnika  Sanskog Mosta 2020.godine koji je do imbecilnosti obradovao stranku Asima Kambera. U tom smislu, bilo bi korektno i fer od SDA Sanski Most i općinske vrhuške koja nesmetano vlada preostalim stanovništvom,  čija je izlaznost  najveća na graničnim prijelazima, da Erminu Kariću povodom Dana općine ili nekim drugim svečanim povodom dodijeli zvanično priznanje  za “nemjerljiv doprinos očuvanju SDA na vlasti “. Ili da mu se oduži na neki drugi način, što njima uopće nije problem. Naprotiv.

 

Četvrti kandidat, nezavisni Muhamed Zekotić dobio je glasove 236 “budala”. Ovakvo  pagansko terminološko  određenje Zekotićevih glasača  treba  da ukaže  na potpuno zapostavljenu etičku, odnosno moralnu sferu. Kandidat koji je godinu prije Lokalnih izbora 2020. godine izišao iz zatvora  gdje je odležao 16 mjeseci  zbog  više krivičnih djela, svima dobro poznatih , a prije toga  izbačen iz Islamske zajednice u BiH takođe zbog nečasnih radnji, bez imalo  griže savjesti odlučio  je da svoj  biografski sunovrat  pokuša unovčiti pozicijom načelnika. Lišen   političkog i  društvenog ugleda, Zekotić je nastojao zanemariti i sakriti  svoju sliku iz bliske prošlosti, verbalnim “šupljikatima”,   promašenim jezičkim “bravurama”, teatralnošću, arogancijom iza koje  stoji opće neznanje i  surovim napadima na Kadirića, a lično sprovedenu evoluciju u  poželjnog kandidata za načelnika  dograđivao je štucovanom bradom i brkovima i  dizajniranim kravatama. Dovoljno za dvjestotinjak glasova “pacijenata”.

Kolega  nosioca liste  za Općinsko vijeće SDA Sanski  Most,   izvjesni  dr.Siegmund Freud iz  Beča,  legendarni psihijatar , poznat  kao otac psihoanalize, izjavio je jednom prilikom:

-Prvi znak ljudske gluposti  je potpuno odsustvo stida.

Zbog zanemarivanja Freuda Sanski Most  je na Lokalnim izborima  imao najmanje dva kandidata  za načelnika viška.

Zbog toga “viška” većinu nas je boljela   glava, bilo nas je sram , ali  morali  smo ,hoćeš-nećeš, prihvatiti  i ovu anomaliju  demokratije.

Zaključak se nameće- Karić, vjerovatno nesvjesno, i  Zekotić su bili, drugi ešalon podrške kandidatu SDA Hasanbegoviću i na tom zadatku su predano i uspješno  radili.

Na kraju ove skromne analize još jednom ću se vratiti  Kadiriću  radi ukazivanja  na ljudske karaktere , mentalitete “seoske varalice” i lažna obećanja u kampanji sa konačnim epilogom  15.novembra. Naime,  tezu  da su simpatizeri  i članovi  političkih stranaka “Koalicije Vrijeme je”  selektivno glasali i  u značajnoj mjeri zaobilazili  svog zajedničkog kanididata Nijaza Kadirića  lako je odbraniti statistikom  sa biračkih mjesta. Evo nekoliko primjera:

Biračko mjesto  Šehovci

SDA i SBB , kao  političke stranke čije je članstvo uz Farisa Hasanbegovića, kandidata SDA, dobili su ukupno 85 glasova. Bilo  bi logično da je Hasanbegović imao toliko glasova,međutim on je  u Šehovcima dobio 132 glasa, 47 glasova više.

Pet političkih stranaka iz “Koalicije Vrijeme je” dobilo je ukupno 161 glas, a njihov zajednički kandidat Nijaz Kadirić 106 glasova. Gdje su  se “zagubili”  54 Kadirićeva glasa, jasno je.

Biračko mjesto Trnova

SDA i SBB , kao  političke stranke čije je članstvo uz Farisa Hasanbegovića, kandidata SDA, dobili su ukupno 136 glasova. Bilo  bi logično da je Hasanbegović imao toliko glasova,međutim on je  u Trnovi dobio 146  glasova, 10 glasova više.

Pet političkih stranaka iz “Koalicije Vrijeme je” dobilo je ukupno 128 glasova, a njihov zajednički kandidat Nijaz Kadirić 83 glasa. Logika nalaže  da povjerujemo kako  dio glasača ove koalicije, njih 45 nije Kadirića  vidjelo kao svog kandidata, dok ih je 10 glasalo  za  Hasanbegovića.

Biračko mjesto Modra

U Modroj  su SDA i SBB zajedno osvojili 36 glasova, međutim njihov kandidat Faris Hasanbegović dobio  je 45 glasova. S druge strane, “Koalicija Vrijeme je” osvojila je 68 glasova a njen zajednički kandidat Kadirić dobio je 56 glasova.

Biračko mjesto Fajtovci

Ovdje su SDA-SBB imali 102 glasa,a njihov kandidat Hasanbegović 119 glasova. “Koalicija Vrijeme je” osvojila 128 glasova,a zajednički kandidat Kadirić 104 glasa, 24 manje od broja glasova Koalicije.

Neposlušnost”  birača Koalicije ukazuje  da  ili nisu bili ultimativno zadovoljni  izborom zajedničkog kandidata, ili načinom na koji je vodio kampanju ,pri čemu su mu se upućivale zamjerke  na  blagost i indiferentnost  dok su ga trojica  protivkandidata često unisono bezočno napadali, a on se bavio više izlaganjem programske platforme  i nastojao ostaviti utisak  kandidata  lijepih manira, socijalne normalnosti, vrednoće, profesionalnosti i korektnosti.No, lijepi maniri i finoća su  vječita enigma  za bh populus i  nisu  dio njihove esencijalne baštine i kulture.