UKLJUČENO VIŠE OSOBA Tužitelji vode odvojene istrage: Ko je pomagao optuženim nakon nabavke respiratora?

“Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice“, saopćeno je.

Afera o nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM otvorila je brojne mračne puteve korupcije i umiješanosti najviših partijskih i entitetskih zvaničnika. Ko je dogovarao nabavku, ko je zloupotrijebio položaj i ovlasti, a ko pokušao pomoći u sakrivanju dokaza!?

Upravo posljednja rečenica u obavijesti državnog tužilaštva o podizanju optužnice protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević govori da bi moglo biti još procesuiranih.
S obzirom da je posljednjih mjeseci nekoliko puta posjećivao Sud i Tužilaštvo BiH, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić (SDA) mogao bi postati osumnjičeni s obzirom da su prije dva mjeseca tužitelji tražili od Suda BiH da kazni Sarajlića zbog određenih dokaza iz predmeta. Tada su se pojavile i spekulacije da Sarajlić odbija tužiteljima dati PIN kod mobitela, zbog čega je novčano kažnjen s tri hiljade KM.

Naime, Tužilaštvo BiH je u oktobru tražilo da se Sarajlić kazni kao svjedok zbog određenih dokaza iz predmeta koji se vodi protiv Fadila Novalića i ostalih zbog sporne nabavke kineskih respiratora u aprilu ove godine. Prije toga Sarajlić je saslušavan zbog navodnih veza s Fikretom Hodžićem, čija je firma kupila sporne respiratore.

“Bio sam tamo izvjestan period, ali niko me nije pitao za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića niti sam davao bilo kakve odgovore u vezi njega”, kazao je tada Sarajlić.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Aleksandar Zolak ispred Tužilaštva BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)Aleksandar Zolak ispred Tužilaštva BiH (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Također se nastavlja i istraga protiv osumnjičenog direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandara Zolaka, ali u odvojenom predmetu, jer su tužitelji prošili istragu u odnosu na postojanje osnova sumnje da je i Agencija za lijekove i medicinska sredstva i u drugim slučajevima donosila nezakonite odluke. Podsjetimo, ova državna agencije je izdala neophodnu dozvolu “Srebrenoj malini” za uvoz respiratora odnosno upis u registar.

Prema riječima tužioca Mirze Hukeljića, na ročištu u junu, Srebrena malina je 3. aprila zaključila ugovor sa Federalnom upravom civilne zaštite, a da je tek 21 dan kasnije podnio zahtjev za uvoz medicinske opreme. Dovodi se u pitanje zakonitost izdavanja rješenja i način upisivanja u registar.

Tužilašto je navelo kako je istragom u odvojenim predmetima obuhvaćeno više osoba, tako da je sada pitanje ko je sve osumnjičen da je pomagao Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, Fahrudinu Solaku i Jelki Milićević.