ZBOG STAVA OPOZICIJE Spriječeno imenovanje Asima Kambera iz SDA za predsjednika mandatske komisije Parlamenta FBiH

 

Tim povodom reagovao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke koji je kazao kako je Asim Kamber javnosti najpoznatiji po sumnji za učešće u krađi izbornih glasova u Krajini, zbog čega je i hapšen.

“Poznat je, također, i po prijetnjama novinarima te po još jednoj optužnici za ometanje pravde. Asim Kamber danas je po prijedlogu SDA trebao biti imenovan na čelo Mandatsko-imunitetske komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjedavanje ovom Komisijom podrazumijevalo bi sazivanje sjednica komisije i razmatranje zahtjeva za odobrenje pritvora, odnosno krivičnog postupka protiv zastupnika. Na osnovu njihovog izvještaja, parlament odlučuje da li će nekom zastupniku biti ukinut imunitet”, kazao je on.

Da je imenovan, Kamber bi došao u priliku da razmatra i zahtjeve koji će se odnositi na njega, dodaje Čamdžić, ironično govoreći, Asim Kamber kao osumnjičeni za krađu glasova bio bi u sukobu interesa s Asimom Kamberom kao političarem uopšte, a pogotovo kao predsjednikom komisije koja odlučuje o njegovom imunitetu.

“Bili smo protiv dovođenja u tu situaciju kako kolege Kambera tako i Parlamenta. Pokušaj ovog imenovanja još je jedan očit dokaz kako SDA zarobljava državu i stavlja je u službu vlastitih kadrova. Na sreću, ovog puta bezuspješno”, zaključio je zastupnik Naše stranke.

Zastupnik Nezavinsog bloka Amer Obradović na Facebooku je napisao kako se usprotivio tome da Asim Kamber bude imenovan za predsjednika Mandatno-imunitetne komisije, zbog poznatog slučaja izborne krađe u Sanskom Mostu.

“Diskutovao sam i rekao – ako je njima u redu ‘da ima korupcije, ima afera’ u SDA, mi to ne možemo prihvatiti u institucijama. Srećom, uz kolegu Mirsada Čamdžića iz NS i mene stale su skoro i sve druge kolege u Parlamentu FBiH (osim SDA i HDZ-a), pa smo uspjeli oboriti taj sramni prijedlog”, zaključio je Amer Obradović.

Asim Kamber, lider SDA u Sanskom Mostu, u septembru je hapšen zbog sumnji na izborne prevare 2018. godine na izborima u ovoj općini.

Klix.ba