KOINCIDIRAJUĆE OPTUŽNICE I ISTRAGE DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA// I Krajina ima “konje za jahanje”

 

 

 

 

 

 

Piše: Midhat Dedić

Portal Istraga.ba  piše  danas kako Tužilaštvo urušava sigurnosni sistem BiH istragama i optužnicama  protiv funkcionera  na  političkim funkcijama, Bošnjaka ali i Srba koji  nisu „na liniji“ Milorada Dodika. Hrvata nema  u optužnicama, moguće ni u istragama, a  ako ih i bude ne moraju nikada doživjeti implementaciju  u optužnice.

Novinar Avdo Avdić tvrdi da je to (politička) odmazda protiv neistomišljenika.

Optužena su tri ministra sigurnosti Dragan Mektić, Sadik Ahmetović  Selmo Cikotić, direktor OSA-e Osman Mehmedagić,  šef istraga u SIPA-i Vahidin Šahinpašić, a istražuju predsjednika Suda Ranka Debeveca, predmet je formiran.Ranije je nepravomoćno osuđen sudija Suda BiH Božo Mihajlović, koji je vodio istrage u predmetima Lutka u okviru kojih su pod istragom ili optuženjem bili istraživan Naser Keljmendi i Fahrudin Radončić.

„Ukratko, Tužilaštvo BiH vrši progon svih onih koji su se usudili kritikovati ili na neki način suprostaviti HDZ-u BiH i njihovim kadrovima, SNSD-u i njihovim zvaničnicima, Fahrudinu Radončiću i njegovoj hobotnici i Aljoši Čampari sa pripadajućim mu savjetnicima“, piše Avdić

 „Ukratko, Tužilaštvo BiH vrši progon svih onih koji su se usudili kritikovati ili na neki način suprostaviti HDZ-u BiH i njihovim kadrovima, SNSD-u i njihovim zvaničnicima, Fahrudinu Radončiću i njegovoj hobotnici i Aljoši Čampari sa pripadajućim mu savjetnicima“, piše Avdić.

Da  li  Tužilaštvo USK (nejavno, poluilegalno)  takođe  „vrši progon“ po političkoj orijentaciji osumnjičenih/optuženih ili  po privatnim interesima tužilaca? Ovu  sam sumnju  već više puta izrazio  propitivanjem  o   više nego čudnim koinicidencijama, vremenskim podudaranjima potvrđivanja  optužnica Tužilaštva USK i političkih događaja u Krajini, suspektnim  ili nikada dovršenim istragama.

Opet  pitam, da li se i u kojoj mjeri  u „koincidencije i slučajnosti“ sa optužnicama  miješa  ruka politike, ove  ili one?

Da li mi živimo u surovom vremenu „kupljenog“  pravosuđa i tempiranih  optužnica?

Koje  i čije „snage“  (političke,privatno-interesne …)  i na koji način vaninstitucionalno djeluju  na rad tužioca?

Da li ta simbiotička  interesna povezanost,ako je ima, a moguće je itekako, u svakom pojedinačnom slučaju crpi svoju energiju  iz „privatnih“ istraga  i optužnica  tužioca čije  su  zakonske ingerencije nenormalno neograničene  u pogledu  „samostalnosti“  da istrage beskonačno razvlače, zaustavljaju, vode ih u pogrešnom smjeru i pravcu,  optuže tako da  pogoduju  optuženom i odbrani, ili optužnicu „politički friziraju“ ?

Sjećate li se, Dragan Mektić je  kao ministar  sigurnosti BiH redovno oštro kritizirao  rad Tužilaštva  i njegove primadone glavne  tužiteljice  Gordane Tadić  i  javno  rekao  kako je najveći problem Bosne i Hercegovine “korumpirano i kriminalizirano Tužilaštvo”.

Sjećate li se kada su 2010.godine kada su  na vlast došli Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik i Dragan Čović i kada su za sedam dana obustavljene istrage i pripremljene optužnice protiv njih: protiv Čovića za teški kriminal u Hercegovini – Soko i ostale afere, protiv Dodika za izgradnju zgrade Vlade [bh. entiteta] Republike Srpske, a protiv Lagumdžije za aferu ‘Reket'…

Mislite li da je SVE  OVO PUKA SLUČAJNOST?

Kako  to izgleda u Krajini?

 

SLUČAJ „ERMIN HAJDER“

 

Hajder: Optužnica čekala devet godina, objavljena tri dana prije izbora na kojima je Hajder bio kandidat za načelnika

Da li je  koincidencija ili “obavezna slučajnost” kada Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona 13. februara 2019. godine na svojoj službenoj stranici objavi potvrđenu optužnicu protiv kandidata Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Ermina Hajdera za slučaj iz 2010. godine, i to tri dana prije prijevremenih vanrednih izbora za načelnika Općine Bosanski Petrovac, gdje je Hajder jedan od šest kandidata?

Signifikantno je da je optužnica protiv Hajdera potvrđena 10. januara iste godine, kada je kandidate za načelnika potvrdila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, ali je “NEKO” odlučio da njeno objavljivanje tempira “u dobar čas”. Drugim riječima, Tužilaštvo USK-a puna 33 dana ne objavljuje javno optužnicu, nego “u izborno predvečerje”, kako bi optužnica imala “osvježavajući” učinak na birače.

Hajder na prijevremenim izborima nije dobio dovoljan broj glasova za načelnički mandat, ali su ostale sumnje u toliku “količinu slučajnosti” te zebnja koliko smo svi sigurni u ovako “skrojenom” sistemu, ako je pravosuđe kontaminirano vaninstitucionalnim utjecajem.

 

SLUČAJ „ ZLATKO HUJIĆ“

 

Hujić: Isti tužilac 2105. donio naredbu o neprovođenju istrage, 2019. ga optužio za isti slučaj

 

Još jedna je “koincidirajuća” optužnica protiv bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca i aktuelnog zastupnika u Skupštini USK-a Zlatka Hujića iz političke stranke POMAK, novembra prošle godine, čije je napuštanje načelničke funkcije dovelo do prijevremenih izbora, tvrdi on, bila tempirana kada se dogovarala nova većina u Skupštini USK-a. I ta je optužnica, po Hujićevim riječima, imala svoj politički trag. On je tada govorio kako su ga, kao nezavisnog kandidata, iz Stranke demokratske akcije zvali da im se pridruži, ali ih je odbio.

“Od članova SDA prije nego od tužilaštva saznao sam za optužnicu. Sve je bilo programirano da promijenim stranu, ali nisam”, izjavio je u to vrijeme Hujić.

Međutim, on otkriva da je četiri godine ranije postupajući tužilac u istoj stvari donio naredbu o neprovođenju istrage, jer “nije bilo elemenata”.

“Sjedio sam s prijateljem, bivšim kantonalnim pravobraniocem, a u blizini je bio pomenuti tužilac (Husein Huzeirović, nap.nov.). Prišao sam mu i rekao: ‘Kako vas nije sramota, prije nekoliko godina ste me oslobodili za istu stvar, a sad me optužujete. Ovo je čista štela.’ U tom trenutku tužilac je ustao, zagrlio me i rekao: ‘E, moj Hujiću, imam i ja naloge šta ću raditi, nisi samo ti u problemu, i ja sam'”, ispričao je Hujić.

 

SLUČAJ „ HADIS JUSIĆ“

 

Jusić: Optužnica na dan kada  je biran u Dom naroda FBiH

 

Još je zanimljiviji slučaj krajiškog kantonalnog zastupnika Hadisa Jusića (SDA). On je 22. januara 2019. godine postao federalni delegat, odnosno na konstituirajućoj sjednici Skupštine USK-a, zajedno sa Hajrudinom Halilovićem iz Stranke demokratske aktivnosti, izabran za bošnjačkog delegata u Domu naroda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ali i dobio optužnicu. Jusić je optužen kao bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća Komrad, zajedno s bivšim gradonačelnikom Bihaća i još tri osobe, za organizirani kriminal.

No, prije konstituirajuće sjednice Skupštine USK-a na Klubu Bošnjaka odigravala se tragikomična scena. Kada je Klub upoznat i kada je skoro pročitana optužnica protiv Jusića, jer je još bošnjačkih zastupnika, naravno, bilo zainteresirano za poziciju federalnog delegata. “Molbu” Jusiću da odstupi, jer “nije red” da se ide u časni dom s optužnicom, Jusić nije prihvatio.

 

SLUČAJ  „HALIL BAJRAMOVIĆ“

 

Bajramović: Novogodišnja “čestitka” iz Tužilaštva USK na koju je “čekao”  15 godina

 

Posljednja poznata “koincidirajuća” optužnica u USK-a je ona novogodišnja, posljednjeg dana 2019. godine. Kantonalni sud je potvrdio optužnicu protiv bihaćkog poduzetnika Halila Bajramovića i još tri lica za zloupotrebe položaja i druga krivična djela. Bajramović je posljednje dvije godine politički aktivan, kao čelnik Naroda i pravde u ovom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, a opozicija, na čelu sa SDA, nejavno ga tretira kao osobu koja je političkim lobiranjima i utjecajem spriječila pad aktuelne Vlade USK-a. Može  li se direktno povezivati Bajramovićev politički rad s optužnicom, pitanje  je  ne samo za analizu,nego i istragu, ali činjenica je da se ona vezuje za navodna krivična djela iz 2005. godine, dakle prije 15 godina.

Stoga se  naprosto mora postaviti pitanje, a odgovor iz Tužilaštva  nikada neće stići, koji to DEMIJURG 15 godina čeka  da optužnicu protiv Bajramovića plasira upravo onda  kada  Bajramović postaje „neka politička zvijerka“ ? Odnosno, ko to „izvan Tužilaštva“  može indicirati  pokretanje optužnica  skoro dvije decenije kasnije,a da ta ista optužnica ,ako je jaka i validna, nije mogla da se  završi  davno ranije ?

 

 

Novinari koji se malo više  bave ovom problematikom susreću se sa  slučajevima da krajiški  tužioci  vode „beskonačne“ istrage povodom nekih događaja  za koje ne posjeduju  dokaze ili imaju klimave dokaze, ali   „nenormalno grizu“ u suspektnim istragama  da po svaku cijenu „iscijede vodu iz suhe drenovine“. Imamo slučajeva (dokumentiranih)  gdje tužioci , kao “metodom rada” prijete  hapšenjima ljudima iz administracije grada  kako bi za svoje ključne svjedoke isposlovali finansijsku dobit u naplati potraživanja. Imamo tužioce koje sa advokatima dogovaraju  kako će  izgledati optužnica, savjetuju osumnjičene da bježe  iz države, prodaju se za  “ajfone”, ili, bizarno, za tegle švicarske “Nutelle”…

Stoga pitamo  da li u tužilaštvima ima i koliko koruptivnog ponašanja  i ko će to istraživati? Neće niko.

Jer, tužioci vrlo dobro  znaju da je u praksi do sarkazma ismijan postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti tužilaca za učinjene propuste, jer je broj tih postupaka u potpunoj nesrazmjeri s ogromnim nepovjerenjem javnosti u rad pravosuđa, prvenstveno tužilaca. “Kaznena politika” prema sudijama i tužiocima je potpuno izgubila smisao.

 

Feraget: Politika  i podobni tužioci

„Iako je zakon rekao da je tužilac ‘šef parade’, svi mi znamo da se kod nas politika često pita ko će i da li će uopće neko biti procesuiran, kao što ta ista politika često, preko tih podobnih tužilaca, proizvodi montirane optužnice, koje nemaju za cilj provođenje pravde, nego ucjene i vršenje pritiska na određena lica”, konstatira advokat Ifet  Feraget.

U tom smislu, potpuno je očekivano da će iz pravosudnog kišobrana prepunog rupa ispadati pred javnost kako tempirane optužnice s jakim začinima politike, a isto tako pojedine istrage biti vođene u krivom smjeru, ili zaustavljene na neobjašnjive rokove mjerene godinama i vjerovatno nikada završene. Zahvaljujući ogromnoj tužiteljskoj moći, koji su u svojim poslovima u potpunosti nadređeni ministrima policije, rukovodiocima policijskih agencija i svima koji na bilo koji način učestvuju u istragama.