Vijećnici NiP-a zbog samovolje SDA napustili sjednicu Općinskog vijeća Novi Grad

Posebno je zanimljivo što je rukama zastupnika DF-a za predsjedavajućeg izabran SDA-ovac Tajib Delalić, a rukama zastupnika SDA za dopredsjedavajućeg Mirza Memišević. Naime, Memišević je u novembru 2020. godine na svom Facebook profilu napisao da se DF mora distancirati od politike SDA.

“Stranka je dobila jasnu poruku građana da nam nisu oprostili koaliciju sa SDA kao ni snishodljivi odnos prema greškama koje je SDA pravila”, napisao je 23. novembra 2020. godine Mirza Memišević, a koji je danas ponovo stao pod skute SDA.

Principijelnost od DF-a nije se ni očekivala, ali to ne mijenja činjenicu da ovakvi potezi idu u prilog tezi kako je DF filijala SDA koja će na idućim izborima staviti ključ u bravu.

Sjednicu Općinskog vijeća Novi Grad obilježile su žestoke varnice između stranaka okupljenih oko Četvorke na jednoj strani i SDA na drugoj strani. Vijećnici Naroda i pravde napustili su sjednicu zbog što je SDA odlučila da ih isključi iz Komisije za izbor i imenovanja.

Naime, prijedlog je bio da se za članove Komisije za izbor i imenovanja imenuje po jedan vijećnik iz svake stranke, ali je to za SDA bilo neprihvatljivo. SDA je nagradila one koji su omogućili izbor njihovog kandidata za predsjedavajućeg pa su tako u Komisiju za izbor i imenovanja ugurani Drago Jurić (USD) i Bajro Biber (BOSS).

Vijećnik Naroda i pravde Silvije Kristić rekao nam je kako su vijećnici NiP-a napustili sjednicu zbog preglasavanja.

“Nisu uvažili prijedlog da se vodimo brojem osvojenih glasova i da sve stranke participiraju u radu Komisije za izbor i imenovanja. Svjesni toga da ćemo i za ostale stvari biti preglasani odlučili smo napustiti sjednicu”, rekao nam je Kristić.

On je istakao da SDA sa svojim partnerima ima dovoljno ruku da izglasa privremeno finansiranje tako da se ni na koji način neće ugroziti rad općine i javnih preduzeća.

Šef Kluba Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad Mirza Selimbegović kazao je za PRESS da je SDA demonstrirala silu kada nije u Komisiju za izbor i imenovanja imenovala predstavnike tri od četiri najjače stranke u Općinskom vijeću.

“Imenovali su podobne pojedince. Nagradili su ih jer su glasali za izbor predsjedavajućeg iako je praksa da u tu komisiju ide po jedan predstavnika najjačih stranaka u Općinskom vijeću”, rekao je Selimbegović.

(PRESS)