PRVOSTEPENA PRESUDA Đevad Muslimović osuđen na tri i po godine zatvora

Dževad   Muslimović, bivši  direktor ŠPD “Unsko-sanske šume”  osuđen je prvostepeno danas na Kantonalnom sudu u Bihaću na  kaznu  zatvora u trajanju od tri i po godine zbog uzimanja dara. I ostali optuženi Fadil Šehić, Sabahudin Solakovič,Enes Karić, Rasim Mehmedović i Fahir  Sirćo, osuđeni su na kazne zatvora.

US šume – presuda za primanje dara

Drugooptuženi Fadil Šehić  osuđen je na 2 godine, Enes Karić 2 godine, Rasim Mehmedović 1 godinu i 2 mjeseca, Fahir Sirćo 1 godinu i 1 mjesec i Dino Solaković 10 mjeseci.

Njih je Tužilaštvo USK teretilo  za   krivično djelo Organizirani kriminal iz čl. 342 st.3. KZ FB

IH a u vezi sa krivičnim djelima Primanje dara ili drugih oblika koristi iz čl. 380. st.1. KZ FBIH i Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383.st.1 KZ FBIH.

Tužilaštvo nije, po mišljenju Suda ,dokazalo   u ovom opsežnom predmetu da su Muslimović i ostali djelovali kao organizirana kriminalna grupa, niti  da je kod Muslimovića bilo zloupotrebe ovlasti i položaja, no kazna je u tom smislu visoka, što će svakako biti predmet preispitivanja u drugostepenom postupku, kako sa strane  Tužilaštva, tako i sa strane odbrane.