Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i glavnog republičkog tužioca Republike Srpske Mahmuta Švrake, saznaje Istraga.ba.

Tužba je podnesena zbog “propusta” prilikom izbora Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnot tužilaštva u Doboju. I Željka Radović je članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Željka Radović, glavna tužiteljica u Doboju i članica VSTV-a

Podsjećamo, Željka Radović je prvi put izabrana za glavnu okružnu tužiteljicu u Doboju 2014. godine. Tokom svog mandata izabrana je i za članocu VSTV-a u ime okružnih tužilaca Republike Srpske. Kako joj je 2018. istekao mandat glavne tužiteljice, a zbog pravila, Radovićeva, kao članica VSTV-a, nije mogla biti izabrana za na tu poziciju, odlučila je podnijeti ostavku u Vijeću. Potom se prijavila na konkurs za glavnu okružnu tužiteljicu i dobila je novi mandat. Istovremeno, konkurs za popunjavanje mjesto u VSTV-u upražnjenog nakon njene ostavke nije raspisivan sve dok procedura izbora glavnog tužioca u Doboju nije okončana.  Proceduru za izbor člana VSTV-a u ime okružnih tužilaca trebalo je provesti Republičko tužilaštvo Republike Srpske kojim je i tada rukovodio Mahmut Švraka, također član VSTV-a. Odugovlačeći proceduru, Švraka je omogućio Željki Radović da istovremeno obnovi mandate glavna tužiteljica u Doboju i članice VSTV-a.

Nakon toga, Željka Radović je postala jedan od najvećih zagovornika politike VSTV-a koju je provodio bivši predsjednik Vijeća Milan Tegeltija. Tokom svog mandata u VSTV-u Radovićeva je, preko Gordane Tadić, uspjela zaposliti i kćerku Marinu u Tužilaštvu BiH.

Istraga.ba