VIDEO //KEMO ADEMOVIĆ PORUČIO ASIMU KAMBERU Za vas je dobar heroj, samo mrtav heroj

U  video-intervjuu  koji je dao portalu Raport.ba  Kemal Ademović se u  kratkom segmentu   osvrnuo  na odnos bošnjačke vlasti prema svojim najvećim sinovima. Pomenuo  je slučaj  rahmetli generala Mehmeda Alagića i prozvao sve one koji su učestvovali u njegovom linču i na kraju ga otjerali  u mezar. Iako nije  imenom i prezimenom pomenuo jednog od najvažnijih  i najradikal nijih rušitelja rahmetli Alagića, Bojovnika Asima  Kambera, očito se Ademovićeva oštrica  kritike usmjerila svakako na federalnog zastupnika SDA i bivšeg dugogodišnjeg  predsjednika SDA Sanski Most.

Oslobođenje - Kemal Ademović: Učinili smo sve da grad bude spašen

O tome ko je bio Kemal Ademović poznato je, kao  što je poznato i ko je bio i šta je Asim Kamber.

Početkom rata, aprila 1992 godine, pored Dragana Vikića,  Kemo Ademović, javno, pred televizijskim kamerama, poziva građane Sarajeva da brane grad od napada Srpske vojske, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, kao komandir čete, a kasnije kao zamjenik komandata predvodi Specijalnu jedinicu u neposrednim borbama i postaje jedan od najznačajnijih organizatora odbrane Sarajeva. Od januara 1994. godine unaprijeđen je na mjesto komandanta Specijalne jedinice MUP-a R BiH. Postaje poznat kao hrabri komandant sa prve linije.
U ratnom periodu je odlikovan sa najvišim priznanjima Oružanih snaga R BiH: ‘’Zlatnom policijskom značkom’’ i ‘’Zlatnim ljiljanom’’.
U borbi, dva puta je ranjavan.
Nakon rata, 1996. postaje direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju – AID, na čijem čelu ostaje do 2001. Za to vrijeme Agencija je pronašla, prikupila, pripremila, i dostavila Međunarodnom sudu za ratne zločince u Hagu na hiljade dokumenata o ratnim zločincima i zločinima počinjenim na tlu Bosne i Hercegovine.

 

Evo šta je rekao Kemo Ademović:

Primjer generala Mehmeda Alagića…kad ga spomeneš treba ustati  na na noge . Gradove oslobodio.I  bio je načelnik tamo Sanskog Mosta.

Htio nešto svoj Krajini još da uradi … sjećate li se šta su mu tamo radili, medijski ga uništavali, ja sam jednom ili dvaput sa njim razgovarao, bilo mu je teško, posjetio u bolnici, iako sa njim nisam bio neki prijatelj, više sam  prijatelj bio sa rahmetli Talijanom, prijatelj pravi, ali sam ga posjetio u bolnici, razgovarali smo, snimao je i neke videe  u kad ga dođeš posjetiti, ne znam za šta mu je to trebalo…šta su mu radili, osudili su ga tamo u Unsko -sanskom kantonu, na četiri godine prvostepeno čini mi se,..srce mu je puklo  zbog odnosa bošnjačke vlasti

 

…danas kada ga se sjećaju ,eto, naš komandant…

njima valjaju samo mrtvi komandanti, mrtvi heroji…