Poltroni se javili na dužnost. Svi u napad, jedna je Sebija: Umjesto da traži istragu, SDA brani neodbranjivo

Sebija i Bakir Izetbegović

Otkako su objavljene informacije da na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu vlada opći haos, neorganizacija, nakon što su anesteziolozi uputili dva pisma u kojima ukazuju na pogubnost korištenja “Malina respiratora” zbog kojih se vodi proces na Sudu BiH, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović digla je sve na noge da u javnosti stvori sliku da, otprilike, određeni mediji napadaju uposlenike KCUS-a koji rade svoj posao časno i pošteno, a da je Krizni štab Kantona Sarajevo kriv za sve.

Klasično obrtanje teza, al u suprotnom smjeru od onog na koje se pozvao njen suprug, lider SDA Bakir Izetbegović.

Provirio ispod suknje 

Iako znamo gdje živimo, iako godinama svjedočimo zloupotrebi državnih institucija u privatne i stranačke svrhe, glavna menadžerica KCUS-a, ili “samo ginekolog koji pregleda nešto niže dijelove tijela od onih na koje se priključuju respiratori”, kako je, vrlo neukusno i bezobzirno, sama posvjedočila na ročištu u Sudu BiH, ipak pretenduje da osvoji zlatnu medalju za “uprezanje” svih poluga do kojih dolazi isključivo zahvaljujući privatnim, porodičnim i stranačkim shemama.

Zamislimo samo da je na njenom mjestu trenutno nestranački menadžer. Da li bi on mogao u roku od 24 sata podići na noge predsjednika najveće bošnjačke partije u BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja, člana Predsjedništva BiH i ine da ga brani. Eto samo jer on tvrdi da je “sve ok” i da su u pitanju zluradi, spinovi, i “žuta štampa” – kako nemušto “prva dama SDA” pokušava minimizirati rad medija i omalovažiti one koji samo ukazuju na probleme koje je ona trebala rješavati.

Nakon što je Raport objavio tekst u kojem ukazuje na izuzetno loše stanje u KCUS-u, na pobunu ljekara anesteziologa koji su se svojim očima uvjerili u ono što je utvrđeno odmah kad su nabavljeni sporni respiratori – da oni jednostavno nisu za liječenje Covid-19 pacijenata, da se radi o transportnim respiratorima te sa brojnim i vrlo precizno objašnjenim tehničkim nedostacima – krenuo je linč i diskreditacija. Naravno, novinara. Potpuno ista matrica kao i kod otkrivanja afere Respiratori.

Jedini cilj tekstova koje smo objavili, a koji tretiraju probleme na KCUS-u vezane za rad respiratora nabavljenih na način koji je doveo do sudskog procesa, jeste spas ljudskih života, jer svakodnevno dobijamo jeziva svjedočenja pacijenata, jeziva svjedočenja ljekara koji pismima nadležnima pokušavaju da ukažu na pogubnost njihovog korištenja.

A njihov jedini cilj jeste opravdati kriminalnu nabavku “Malina respiratora”. Neuporedivo gore od 10 miliona maraka sumnjive nabavke jeste korištenje transportnih respiratora pa i po cijenu ljudskih života.

Nakon prvog teksta, te objave prvog pisma, u javnost je plasirana informacija od Zavoda za javno zdravstvo koji baš jučer iznosi podatke da je veća smrtnost od Covida-19 u RS, nego u FBiH, te da je, po kantonima, najmanja smrtnost zabilježena u HNK i KS.

Nakon toga, lider SDA, izlazi na FTV i tvrdi da “iz prve ruke” zna da su respiratori dobri i da “zahvaljujući njima u KS trenutno diše 30 ljudi”. Dok društvene mreže gore, a novinari koji su se usudili objaviti informacije do kojih su došli s KCUS-a izvrgavaju ruglu, poziva se na njihov linč, i opet nazivaju državnim izdajnicima, izronio je ispod suknje i Šefik Džaferović. Član Predsjedništva BiH. Oglasile su se i nove nade SDA Salko Zildžić, Jasmina Tokić-Biščević…

Umjesto da kao nositelji odgovornih funkcija i navodni predvodnici naroda zatraže provjeru šokantnih navoda ljekara i hitnu reakciju istražnih organa, stranački aparatčici istrajni su u da brane neodbranjivo – kriminal i nemar svojih kadrova.

“Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama kao i ljekarima koji se bore za njihove živote”, kaže Džaferović, jedan od dugogodišnjih uhljeba Stranke demokratske akcije koji nema problema s vratnom kičmom od svakodnevnog klimanja glavom posljednjih 20 i kusur godina.

U saopćenju se navodi da, u trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, “širenje špekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas”.

Dodaje se da “takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj”. “Zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima, što one i čine”.

Nećete nas prepasti, nastavit ćemo da časno radimo svoj posao

Kome Džaferoviću, kome? Ministar zdravstva KS Haris Vranić nema uvid u podatke s KCUS-a, Vlada KS nema podatke, Skupština nema podatke. Traže, a ne dobijaju. Novinari nemaju podatke jer se njihovi upiti potpuno ignoriraju. Još malo pa kao u Sjevernoj Koreji.

Naravno da se Šefik poziva na podatke ZZJZ, koji su u tu svrhu i plasirani. I prijeti. I spinuje.

Neće moći tako lako Džaferoviću i ostali. Medijima je zadatak da budu korektiv društva, medijima je zadatak da ukazuju na netransparentan rad javnih institucija, medijima je zadatak da informacije ne kriju samo da bi štitili one koji sebe nazivaju vladarima ljudskih sudbina. Ne, ne prozivamo ljekare, nećete nam to podvaliti. Većini njih koji časno rade svoj posao, ugroženo je i fizičko i psihičko zdravlje i nemaju osnovne uvjete za rad. Upravo suprotno, pomažemo njima da bismo pomogli građanima i građankama koji strijepe od pošasti koja nas je zadesila i još strijepe od onoga šta će ih snaći ukoliko završe, ne daj Bože, na KCUS-u.

Nećete nas prepasti. Nastavit ćemo da časno radimo svoj posao. Sve zbog ljudi koji vama služe samo da stave kvačicu pored vašeg imena, kad vam zatreba, a vi njima ničemu!

Raport.ba