Vanredno obraćanje premijera Forte zbog drame na KCUS-u: Tužilaštva da reagiraju, “malina respiratore” zabraniti!

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je vanredno obaćanje medijima nakon sastanka s upravo KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović.

On je prezentirao zaključke koje je Vlada usvojila nakon toga.

“Tražimo od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, imajući u vidu sve tvrdenje. Tražimo od ministra Mandića da formira ad hoc komisiju, gdje će suosnivači KCUS-a imenovati po jendog stručnog člana i utvrditi sve. Od Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražimo da ispitaju sve navode o slučaju, posebno one gdje se tvrdi da su ugroženi životi ljudi”, kazao je Forto.

Premijer KS također od KCUS-a traži izvještaj po svim pitanjima koja su navedena, te od njih traže da taj izvještaj i dostave.

“Vlada KS poziva sve zaposlenike KCUS-a koji imaju i ako imaju saznanja o postupanjima izvan standarda struke da to prijave. Vlada će ih zaštititi odmazde i štetnih posljedica. Mi pozivamo sve koji misle da se nešto desilo – da nam kažu nešto što organi trebaju da znaju”, izjavio je Forto.

On je pozvao da se imenuje i novi Upravni odbor KCUS-a, da i Kanton Sarajevo, kao najveći finansijer ove ustanove dobije svog predstavnika u tom tijelu.

Potom je kazao ovo:

“Mislim da bi trebali zabraniti upotrebu ‘malina respiratora’. Ako postoji način da Vlada, Zavod zdravstvenog osiguranja nađe respiratore provjerenog kvaliteta”, istakao je, pozvavši i potpisnike akta KCUS-a da im pomognu u tome.

Forto je rekao da KCUS nije na jutrošnjem dvosatnom sastanku rekao da će sporne respiratore povući.

“Mi smo rekli – dajte da utvrdimo sve kroz stručno tijelo – oni to odbiju. Poruka je jasna”, kazao je Forto.