Nabavka respiratora: Fikret Hodžić za jedan dan poslao tri ponude

 

Na današnjem suđenju u aferi “Respiratori” svjedočila je sekretarica Fadila Novalića Bahra Džaka koja je govorila o aktivnostima Ureda premijera u vrijeme nabavke ovih uređaja, ponudama, pismima namjere i drugim dešavanjima.Prema svjedočenju, nabavci su prethodili sastanci premijera sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo, Federalne uprave civilne zaštite čiji suspendovani direktor Fahrudin Solak je također jedan od optuženih.

Zatim su 1. aprila zaprimljene tri ponude, sve od Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina” koja je kupila respiratore za Vladu FBiH. Prva ponuda koja je stigla ujutru je ubrzo “otpala” jer više nije bilo moguće nabaviti predmetne respiratore. Hodžić je u podne poslao drugu ponudu koja nije prihvaćena, a poslije podne stigla je i treća ponuda za koju je sutradan poslato i pismo namjere, ali ovo nikada nije do kraja realizovano.

U tom pismu je iskazana zainteresovanost za respiratore oznake HC-VE003 međutim 14. aprila Fadil Novalić u žurbi potpisuje drugo pismo namjere u kojem je iskazano interesovanje za respiratore oznake ACM812A kojih nije bilo u ponudama Fikreta Hodžića, saznajemo to iz kasnije korespodencije između Fadila Novalića i Bahre Džake.

Upravo ti ACM812A su respiratori koju su stigli u Sarajevo, a na suđenju današnjem nije razjašnjeno otkuda uopšte ta ponuda i kada je dogovorena nabavka ove vrste respiratora koji zapravo nisu ni upotrebljivi za teško oboljele od koronavirusa.

Svjedokinja Džaka je ponovo govorila i o ponudi “Kanada” koja je greškom poslata Sebiji Izetbegović, a kako je Klix.ba ranije saznao u pitanju su upravo respiratori. Džaka je danas još jednom rekla da ona ne zna šta je ta ponuda niti šta se dalje s tim papirom/ponudom desilo.

Interesantno je i da je svjedokinja, sekretarica Fadila Novalića privatno obavještavala uposlenicu kancelarije Sebije Izetbegović o ponudama za respiratore koje pristižu u Vladu FBiH.

Tužilac Mirza Hukeljić je pokušao saznati od Džake kakav je bio tok pristizanja ponuda i dogovora te ko je davao odobrenja ili odbijao neku ponudu, međutim na veliki dio pitanja svjedokinja nije mogla dati odgovor. Kako bi joj osvježio pamćenje, prezentovao je niz dokaza, odnosno korespodencija koje su preuzete sa njenog mobilnog telefona, međutim i dalje je mnogo toga ostalo nejasno, kao što je otkud ACM812A respiratori.

Zatim je u unakrsnom ispitivanju utvrđeno da prvo pismo namjere nije lično potpisao Fadil Novalić, nego je samo stavljen njegov faksimil, ali je bio upoznat sa sadržajem.

Na pitanje advokatice premijera Vasvije Vidović, svjedokinja je utvrdila da nikakav poseban tretman prilikom nabavke nisu imale ponude Fikreta Hodžića, ali je zatim to djelimično i negirano. Džaka je na pitanje tužioca o drugim ponudama za respiratore kojih je bilo i koje su stizale, kazala da nisu uopšte razmatrane, odnosno da su dolazile u obzir samo ponude Hodžića.

Nakon direktnog i unakrsnog ispitivanja, nekoliko pitanja je postavilo i sudsko vijeće kako bi sebi razjasnili neke dijelove svjedočenja, a sljedeće suđenje je zakazano za petak, 16. april kada će svjedokinja biti Aida Čorbek, anesteziologinja iz Travnika, piše Klix.