POLITIČKA METAFIZIKA ZASTUPNIKA JUSIĆA Sam svoj genije

 

Nakon što su  mnogi  mediji  prenijeli saopćenje Nezavisnog bloka   kako  je »Nisvet Jusić izabrao »privatnu« ministricu  u Vladu USK«  uslijedio je Jusićev  odgovor (demant) koji se može  iščitati kao  napad  na zdrav razum i činjenice.

Poduhvat spašavanja svog moralno-političkog lika je očekivan i tu  Jusić poštuje  osnovno pravilo bh  političke fizike po kome je privatni interes  iznad stranke, građana i naroda.

 

 

U demantiju se teško suzdržava od nasrtaja  na  medije i novinare koji su razumjeli da »nešto ne valja«  npr. u Jusićevom, zar je to  uopće tajna, pretjeranom, skoro intimiziranom zalaganju  za  karijeru Bužimljanke Samre Mehić.

Mehić je  na kraju Jusićevim  »zavrtanjem ruku«  aktuelnoj većini ( zbog glasanja  za budžet i rekonstrukciju) i postavio za ministricu. Da se pravilno, razumijemo, Mehić nije tema.

Tome, ali i analizi njegovog demantija vrlo rado ćemo se vratiti nešto kasnije.

Prvo činjenice.

Na online sjednici Predsjedništva Nezavisnog bloka BiH  pokrenuta je procedura  isključenja Nisveta Jusića iz stranke zbog kršenja stranačke discipline i neprovođenja odluke NB da je  u rekonstrukciji Vlade USK novi/stari kandidat  za ministra Nijaz Kadirić, inače predsjednik Kantonalnog odbora (KO) NB USK. Odluka o Kadiriću kao  kandidatu je donesena 15.aprila ove godine i dostavljena  Premijeru USK Mustafi Ružniću, zastupniku NB Nisvetu Jusiću, kao i partnerima u vlasti. Jusić  je zvaničnu odluku Predsjedništva NB-a »pomnožio sa nulom« i  izabrao  »svoju«  ministricu. Predsjedništvo NB  je od Jusića zatražilo  da vrati mandat zastupnika, Etičkom odboru NB-a poslalo prijedlog o isključenju Jusića iz stranke a njemu dalo rok od 10 dana za izjašnjenje. Kada i ako postupak isključenja iz stranke bude okončan NB će, kako saznajemo, pokrenuti  mjenicu za naplatu  100.000 KM koju je  Jusić svojevremeno  potpisao kod notara  kao nosilac liste NB za Skupštinu USK.

 

 

Još malo neosporivih činjenica.

Svojevremeno je, prilikom okrupnjavanja NB-a  Nijaz Kadirić predložio  i instistirao, mimo svog ličnog interesa, da Nisvet Jusić bude nosilac liste  NB za Skupštinu USK. To vrlo dobro zna i Senad Šepić. Nisvet Jusić izbjegava mjesecima sastanke  u NB. I ovo je vrlo dobro poznato predsjedniku NB-a i ostalima.  Tako Jusića nema na sastanku KO NB USK  7.januara, niti dolazi  na radno-konsultativni sastanak 5.februara na koji ga poziva predsjednik Šepić.

 

 

Posljednjih nekoliko mjeseci dok »kuje” plan protiv Kadirića apsolutno  ga izbjegava i  ignorira.

U rijetkim prilikama kad »nema uzmaka« pred partnerima  Jusić govori kako »prema Nijazu ima  moralnu i ljudsku obavezu« ma šta to značilo i kako zvučalo  kada to on izgovara.

Iz  kuloara  izvršne i zakonodavne vlasti novinare  propitkuju   »zašto  ovo Jusić radi Kadiriću«.

Jusić u predvečerje »puča«  koji je lično organizirao i proveo  tvrdi kako  je  Kadirićeva smjena  stvar političke odluke  i dodaje kako  »političke odluke nisu stvar stava pojedinca iako ih mnogi tako predstavljaju, valjda im je lakše tako«.  Pametan čitalac  slijedeći  Jusićevu  ezoteričnu i bezobraznu  logiku zaključuje da je  Kadirića smijenila stranka i da je  to  politička odluka, te da se on kao pojedinac ne bi trebao ljutiti. Dakako,  tačno je slijedeće  -Nijaza Kadirića nije smijenila politika  NB-a nego privatna politika Nisveta Jusića.

Vratimo  se analizi   Jusićevog  samodiskreditirajućeg  demantija.

»Kada je u pitanju gosp. Kadirić svi partneri u Vladi USK (NES, SDP, NiP) ocijenili su njegov dosadašnji rad u Vladi USK-a nezadovoljavajućim. O razlozima takve ocjene ovaj put neću, jer je džentlmenski o bivšima govoriti sve najbolje«

Niko od partnera  u Vladi USK nije Kadirićev rad  ocijenio nezadovoljavajućim.

Ako  Jusić ne laže, pozivamo NES, SDP i NiP da  javno potvrde riječi Nisveta Jusića.

Dok uzalud čekamo nepostojeći  dokument o lošoj ocjeni rada ministra Kadirića novinarima stižu  poruke i informacije kako npr. NiP  niti  NES nikada nisu  donijeli bilo kakvu, a pogotovo ne nezadovljavajuću ocjenu o bivšem ministru privrede.

“…Ali mu mislim to reći čim ga vidim i ako opet tako nešto javno lupi ja ću dati javno izjavu isto...”, piše o  Jusićevom sinošnjem gostovanju  u kratkom intervjuu na TV USK   jedan od zastupnika

Moglo  bi se  zaključiti da je Jusiću   »istina« o Kadirićevom radu  poslužila kao trenutna štaka da  se malo osloni nakon (moralnog?)  posrnuća i brutalnog klizećeg starta sleđa u  Kadirićevu ahilovu tetivu.

Isključenje Jusića iz NB –a je metafora za  crveni karton  u Ligi prvaka za prljavi start .

Jusićevu longetu odnosno protezu  iz demantija mogu totalne rupture  spasiti jedino saopćenja NES-a, SDP-a i NiP-a.

 

»Predsjedništvo NB kao politički organ izabran na Kongresu NB više ne postoji u tom obliku i formi. Više od dvije trećine izabranih članova: Admir Čavalić, Darko Jotanović, Azra Atagić Ćatović, Faruk Hodžić, Aida Baručija, Edib Smolo itd. ne učestvuje u radu najvažnijeg organa. Radi stvaranja privida o radu Predsjedništva recidiv pod istim nazivom funkcioniše na način da predsjednik Šepić u viber grupu samostalno kooptira članove koji onda učestvuju u on-line sjednicama«.

 

 

   

Kadirić i Đuzel: Voli ih Predsjednik

 

Zanimljivo. Ako Predsjedništvo NB-a  ne postoji i ako je riječ  o »prividu o radu Predsjedništva «  kako i zašto  Nisvet Jusić prije neki dan učestvuje  u  radu  »fantomskog«  nepostojećeg  organa NB-a? I kako je uopće logički , a da ne upadaš u samoprotivrječje,  moguće učestvovati u radu nečega  što ne postoji. E, pa, moguće je. Bužimljanin iz Konjodora  je  strastveni ljubitelj starogrčkih  aporija i sličnih metafizičkih kontradikcija, atribucija i fantazma poput  one » poznajete li ovog pokrivenog čovjeka-ne-to je tvoj brat, znači ne poznajšeš vlastitog brata«.

 

No, jasno je zašto  je Jusić »općio » kako piše, on-line, ( ispravno je u bosanskom jeziku online, a  ova riječ sa razmakom koristi se samo u engleskoj stilizaciji)  sa  »fiktivnim i imaginarnim«  Šepićevim Predsjedništvom- jer će mu » tobožnji i virtaulni« organ uskoro tražiti  100.000 KM.

 

»Novoimenovana Ministrica privrede gđa Samra Mehić nije bilo čiji privatni kadar, ona je aktualna potpredsjednica Kantonalnog odbora NB USK i članica GO NB BiH. Ove činjenice dobro znaju i Šepić i Kadirić, ali ih svjesno i namjerno prešućuju. Iza njenog imenovanja stoji jedinstvena općinska organizacija NB Bužim. Ispada da su pozicije u USK po mjeri Senada Šepića rezervirane za dva čovjeka, kuma Elmedina Đuzela i Nijaza Kadirića. Po njima desetine drugih koji su dali doprinos u radu Nezavisnog bloka u USK nikada neće dobiti priliku i šansu.
Imenovanjem gđe. Mehić u Vladu USK zadržava se dobra praksa kojom imenovani ministri dolaze iz većine lokalnih zajednica sa područja USK, pa tako i iz Bužima. Radi podsjećanja NB Bužim na Općim izborima 2018. godine imao je ubjedljivo najbolji izborni rezultat u USK, te drugi najbolji u državi, odmah iza Zenice, a Nisvet Jusić najveću individualnu podršku birača.
Sa ovim postupkom i učešćem u rekonstrukciji Vlade USK nije prekršen Statut NB već je povrijeđen ego gosp. Šepića i još nekih koji ni u svojoj lokalnoj zajednici nemaju politički kapacitet niti podršku«

Šepić: Ne voli Bužimljane i ima ego

 

Vrijedi li  ovo komentirati  i analizirati? Okej, ministrica se piše malim slovom (barem u bosanskom pravopisu) osim ako gospođa Mehić  nije »malo veća«, da ne kažemo, »privatnija«  ministrica, a to onda  zahtijeva pravopisni »eksces«.

Ne bi trebalo zlonamjerno sumnjati u opću i gramatičku i pravopisnu pismenost profesora bh književnosti. No dalje idući, nailazimo  na poticajnu  glupost  u koju , valjda, treba vjerovati.

Naime, prije dvije godine ego gospodina Šepića bio je sasvim okej kada je prihvatio Jusića za nosioca liste, ali je  onda Covid  19 ta  teška infektivna automuna pošast tako  snažno i patološki   utjecala na Šepićev intelekt, um, libido, pa, ako hoćete, i na imuni sistem i mozak u širem smislu, pa je »poludjeli« Šepić umno i moralno unakažen  koronom naprosto »odlijepio« za  Đuzelom i Kadirićem, a sve ostale  zaboravio.

Pa je, logično, zastupnik Jusić odlučio da lično  »posloži stvari«i izabere  “svoju” ministricu.

Naprosto, fali dostojanstva.

Ili barem još jedno ozbiljno čitanje Selimovića,  Sušića , Andrića.

Ima tu pametnih poruka.