KORUPCIJA Kako se prodaju lokacijske dozvole za apoteke ili ko je “Prljavi Hari” u Ministarstvu zdravstva USK?

Prljavi Hari  je državni službenik/službenica koji  efektivno  radi  jedan sat dnevno, a ostatak radnog vremena  doručkuje, ispija kafu, igra Sudoku na računaru, rješava križaljke iz “Večernjeg”  i koristi državnu službu da obavezno nešto  “odradi nešto za sebe”.

Ima topli  obrok, regres, godišnji,  božićnice, vaskrsnice, bajramluke…svakog dana planira šta će sutra  da ne radi  i  sva  ta bogougodna pozicija  nije mu dovoljna nego mora i da malo kraducka  za sebe.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike radi “Prljavi Hari”, državni službenik/službenica koji/a  je privatizirao/la  resor .

Sa slučajem bezobraznog zaobilaženja  zakona i propisa prilikom donošenja  rješenja o lokacijskoj saglasnosti za otvaranje apoteke  u bihaćkom naselju Veliki Lug  upoznato  je Federalno ministarstvo  ali i nadležno tužilaštvo i  upravna inspekcija.

“Prljavi Hari” je  totalno zabrljao  i moraće se suočiti sa posljedicama.

Ne radi se o neznanju, jer “Prljavi Hari” decenijama  radi  na ovim poslovima, nego  o  svjesnoj namjeri da se pogoduje strani u postupku.

Naime, “Prljavi Hari” je dodijelio lokacijsku dozvolu za apoteku  u Velikom Lugu  “svojoj”  stranci  u potpunosti skrivajući podatke o njoj za sve ostale učesnike u postupku dobijanja lokacijske dozvole.

“Prljavi Hari” je namjerno  vodio  odvojene upravne postupke za  stranke  koje se  takmiče  za istu lokacijsku dozvolu kako bi  mogao da “lovi u mutnom”, skriva  podatke  i informacije o subjektu kome  je nezakonito isposlovao lokacijsku dozvolu.

“Prljavi Hari” zna da je Odluka o slobodnim lokacijama donesena  13.marta, a da je objavljena u Službenom glasniku USK broj 9/2021 31.marta 2021.godine.

 

Pitanje za “Prljavog Harija”  koje će mu zasigurno postaviti i nadležni  tužilac – kako  je moguće izdati nekome (bilo kome) lokacijsku dozvolu prije stupanja na pravnu snagu općeg akta kakav je  pomenuta Odluka  o slobodnim lokacijama?

“Prljavi Hari” će morati odgovoriti i na pitanje ko je i kome  odao službenu tajnu o Odluci o slobodnim lokacijama prije nego je ona stupila na pravnu snagu?  To je već osnov sumnje u počinjenje krivičnog djela odavanje službene tajne iz člana 388 KZ FBiH.

Do skorog viđenja, “… Hari”…ili  “Kalamiti Džejn”…

Ovo što  “Neko” , a znamo  ko, radi  u resoru zdravstva u metafori  je Divlji zapad  Bosne.