DVA SAOPĆENJA, NOVINARI I AERODROM BIHAĆ Da li je NIP Bihać na tragu kriminalu sa eksproprijacijom gradskog zemljišta u Golubiću?

 

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić  i njegova stranka “POMAK” saopćenjem  u vezi projekta Aerodroma Bihać o kome  je TV USK napravila prilog  stavili su se u poziciju  uređivanja novinarskih priloga, iako je njihova  izvorna  djelatnost politika. Prilog su nazvali “naručenim” , na štetu Grada Bihaća  i pokušajem kreiranja političke afere.

Iskusni  “američki  đak”  Fazlić nastavlja  lošu praksu svojih prethodnika ( Lipovače, Rošića…)  i  ulazi u  sukob sa novinarima što je unaprijed izgubljena bitka, istovremeno ostajući dužan javnosti  vrlo sumnjivu priču o eksproprijaciji gradskog  zemljišta  za potrebe Aerodroma.

POMAK-u  je, očigledno, zasmetalo što novinarski prilog nije podržao njihov stav da se radi u fazama u izgradnji Aerodroma, nego je iz novinarskog uratka sugerirano da je riječ o svojevrsnom odustajanju od  prvobitno planiranog projekta.   Fazlić i POMAK su, da bi  dodatno politički obojili  svaj slučaj, u  priču uključili  “konkurentski” Grad Cazin, onaj isti sa čijim se liderima donedavno grlio Fazlić i bio njihova “udarna pesnica”. 

Na saopćenje POMAK-a odgovorio  je Narod i Pravda, parlamentarna stranka iz Gradskog vijeća Bihać.NiP otkriva ključnu činjenicu o “non paperu”  vezanom za Aerodrom Bihać o kome se već mjesecima govori u kuloarima.

– Tačno je da smo mi prvi ukazivali na probleme koje je sam Gradonačelnik izazvao prodajući zemljište koje je bilo u vlasništvu Grada Bihaća i to predstavio kao eksproprijaciju zemljišta, koje prema našem stajalištu nije moglo biti predmetom eksproprijacije, a što je u konačnici imalo za cilj da se novac koji je bio namijenjen izgradnji aerodroma usmjeri u Budžet Grada Bihaća koji je Gradonačelnik koristio za krpljenje budžetskih rupa i vođenje predizbornih projekata- stoji u saopćenju NIP-a.

NIP tvrdi da je ova sumnjiva rabota koja ima i elemente zloupotrebe ovlasti i položaja, uzrokovala probleme  na relaciji Vlada FBiH-Grad Bihać, zbog čega  je ova stranka tražila održavanje tematske javne sjednice.

 

Novalić planira da institucije u FBiH same sebe istražuju, kontrolišu i  kažnjavaju

U gradskim kuloarima se prepričava da je nedavni susret  premijera FBiH Fadila Novalića i gradonačelnika Fazlića u Bihaću  bio vrlo  suzdržan upravo u vezi  problema sa eksproprijacijom zemljišta za Aerodrom.

Pominje se da je Novalić Fazliću ljutito poručio ” što si eksproprisao federalnim sredstvima, eksproprisao si”, te da je  Novalićev “sarajevski ultimatum” i svojevrsni demarš  zbog  rasipništva sa prodajom zemljišta “samom sebi” (  Grad je za  svoj Aerodrom  prodao sebi   svoju zemlju i naplatio je od  federalnih para)  po velikoj cijeni ( 25 KM po kvadratu), opredijelilo  POMAK da  sada  plasira  priču o  faznom, umjesto “trofaznom” razvoju Aerodroma.

NIP   ističe da ima mnogo otvorenih pitanja o Projektu Aerodrom Bihać koji nisu dostupni javnosti i na tome će insistirati. Vjerovatno je snažno zalaganje  predsjednika Kluba NIP-a u Gradskom vijeću Bihać Halila Bajramovića   u vezi slučaja “Aerodrom Bihać”  do te mjere iznerviralo gradonačelnika Bihaća da je Bajramoviću  na Kolegiju GV-a vrlo nekulturno dobacio da “ne se..”.

“Nećemo dozvoliti da se oni koji budu postavljali pitanja Gradonačelniku u javnosti predstavljaju kao protivnici ovog projekta, a on i njegovi pomoćnici koji su neosnovano izvukli preko 6,5 miliona maraka iz JP Aerodrom Bihać predstavljaju kao spasioci i prijatelji projekta,te ako je neko ugrozio taj projekt,to ste učinili upravoVi Gradonačelniče i Vaš bivši direktor Aerodroma  iz PoMAK-a.”,  navodi  se u saopćenju NIP-a.

No, zanimljivo će biti hoće  li Tužilaštvo USK reagirati na sumnje u zloupotrebe oko eksproprijacije zemljišta  za Aerodrom Bihać, ili će  se  baviti  disciplinskim postupcima krajiških policajaca?  Pitanje je itekako na mjestu i zbog činjenice  ko su “ugledni” članovi POMAK-a, jer  javna je tajna da  pojedini tužioci provode selektivnu pravdu  nastojeći  sakriti  ključnu nit  u svom djelovanju- političku inklinaciju  kao  metod rada.