Ko je “Prljavi Hari” iz SDA Sanski Most koji brine da “Prijedorputevi” ima zagarantovane poslove na području općine Sanski Most?

 

Piše: Midhat Dedić

 

U svijetu  tzv. građevinske mafije, preciznije  velikih infrastrukturnih  poslova koji se plaćaju iz budžeta općinskih, gradskih, kantonalnih ili entitetskih nivoa postalo  je u potpunosti jasno da  su  javni tenderi   uzurpirani od strane  vlasti  kako bi se poslovi koruptivno namještali “svojima”.

Pri tom je skoro nametnuto nepisano pravilo  da  poslove  dobijaju  domaće  firme  koje obično i jesu povoljnije. No, u takvom modelu javnih tendera Sanski Most je  bizarni izuzetak  što je ultimativna , politička odnosno privatna volja onih koji “vladaju gradom”.

Tako je već godinama  javna  tajna, da u Sanskom Mostu  skoro neprikosnoveno velike i najvažnije poslove dobijaju građevinske firme  iz  susjednog, manjeg entiteta (RS)  koje djeluju u sklopu Fortis grupe d.o.o. , prije svih “Prijedorputevi” iz istoimenog grada.

S druge strane,  građevinske firme iz FBiH nemaju nikakve  šanse da dobiju iole važne poslove u RS-u koji se finansiraju  iz  budžeta entiteta, općina ili gradova.

Ko je u  Sanskom Mostu omogućio  “Prijedorputevima”  da  redovito pobjeđuju  na javim tenderima i  dobijaju  najizdašnije poslove?

Naravno,  ljudi iz SDA Sanski Most, a vi pogađajte kako se  zove  “Prljavi Hari”.

Evo, vidim da ste svi pogodili, jer se  odgovor neodoljivo nameće.

Podsjetiću, godine 2007. milionski posao  u Sanskom Mostu , kompletno uređenje Trga ljiljana, dobili su “Prijedorputevi”. Ovaj projekat poznat je i po kodnom imenu  ” Karađorđeva šnicla”.  Domaća kompanija ” Divel” nije imala šanse, bilo je to vrijeme  kada je općinski načelnik  bio Sanjin Halimović. Kasnije  će Sanjanin kum vlasnika “Prijedorputeva” Dragana Čorokala koji je takođe rođeni Sanjanin, postati   savjetnik tadašnjeg ministra  za poduzetništvo i biznis Sanjina Halimovića.  Ko se sve “ugrađivao” znaju  ovi akteri. Pametnom je i išaret dosta.

Trg ljiljana - Sanski Most

Takođe, 2013. godine projekat rekonstrukcije glavnog  gradskog mosta   pripao  Prijedorputevima  a vrijednost radova  koje su zajednički finansirali FBiH i Općina Sanski Most iznosila je 1,1 milion KM.

Predivno /Priča o mostu na Sani: Sanjani vole novi most i sjećaju se starog / Radio Sarajevo

Da  se ne bavimo  tzv. malim sporadičnim poslovima  koji po bezobzirnom modelu potpune uzurpacije od strane stranačke  vrhuške (čitaj,  kapoa), da čudo i sranje bude veće,  budu  dodijeljeni  “Prijedorputevima”…

U toku je  jedna nova , takođe prljava i prozirna afera,  vezana  za  izgradnju betonskog zida  pored  rijeke Sane kao zaštita od poplave.  I ovdje  se ne pitaju institucije  nego  se sve rješava  “telefonom” .  Prljava mafijaška koruptivna posla  u  “prokletoj avliji”  koju  drži  SDA.

O  svemu  više  uskoro…