ANALIZA Ko štiti Asima Kambera u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona

Piše: Midhat Dedić

 

 

Ko  štiti Asima  Kambera u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona?

Pitanje  je ozbiljno, otud i u naslovu.

Osnova  za ovakvo propitivanje itekako ima.

Odgovor svakako nećemo dobiti ni službenim ni neslužbenim kanalima.

Možda jedino putem Facebooka .

Zuckerberg  je postao  skoro formaliziran način obraćanja  javnosti i samoreklame, pa i tihih prijetnji novinarima koji misle  i svojom glavom.

Jedan tužilac, uvijek isti, stalno nas preko FB-a uvjerava  u svoju profesionalnost , beskompromisnost  i odanost božici Temidi, da to postaje  zabrinjavajuće.  Profesionalnost  pa i  beskompromisnost tužioca  se valjda podrazumijevaju, ili  je  stanje  u pravosuđu  takvo  da  se  to mora naglašavati  kao poseban kvalitet koji je tamo rijedak kao čovječija ribica.

Evo tri razloga za  pitanje  iz prve rečenice teksta.

Razlog 1.

Dana 8.maja 2018.godine  Rifet Hozanović iz Cazina podnio  je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK)   krivičnu  prijavu  protiv  federalnog zastupnika Asima Kambera  (SDA),  nakon  teksta “Zar i u džamiji”  objavljenog  na Kamberovom blogu  7.maja. Hozanović je prijavu uputio  zbog niza   inkriminacija u pomenutom tekstu  kojim se on dovodi  u ozbiljnu vezu sa progonom, ucjenama i terorističkim aktivnostima na području Cazina.

Kamber je Hozanovića, koji je njegov politički protivnik,  optužio za “kompletnu organizaciju terorističkih udara”. U pomenutom tekstu  navodi se da je pod Hozanovićevom “palicom” , između ostalog,  minirano službeno   vozilo načelnika policije Ćazima Budimlića, da je sudiji Kantonalnog suda u Bihaću Reufu Kapiću minirano auto i garaža, te da se “u kratkom periodu desilo još ukupno 12 miniranja i brutalnih napada na kadrove SDA”.

Tri dana kasnije po službenom pozivu Uprave policije USK Asim Kamber je došao u zgradu MUP USK u Bihaću da dadne izjavu u vezi objavljenih navoda  u pomenutom  tekstu “Zar i u džamiji”

– Ukoliko je tačno  što on tvrdi , onda  sam ja više nego  opasan  čovjek po  okolinu! Onda je strašno  da ja kao takav boravim među građanima Unsko-sanskog kantona- izjavio je Hozanović toga dana i dodao kako vjeruje da će  »pripadnici  MUP USK i nadležni  tužilac  ovim inkriminacijama pristupiti krajnje profesionalno«.

Asim  Kamber je odbio da da izjavu policiji u vezi tvrdnji u tekstu  o Hozanoviću kao organizator  terorističkih  aktivnosti izjavivši da će izjavu  dati nadležnom tužiocu.

Policija  je istoga  dana poslala  svoj izvještaj Tužilaštvu USK pod brojem 05-4/03-2-04-3-357/18.

Od Kamberovih navoda da je Hozanović podmetao bombe, Hozanovićeve prijave  i Kamberove »izjave« policiji prošle su pune tri godine.

Rifet Hozanović je 30.aprila  2021.godine zatražio  informaciju od Tužilaštva USK šta  je sa ovim predmetom.

-Nakon provjere kroz službenu evidenciju Tužilaštva, utvrđeno  je, da po aktu Uprave policije SKP Bihać broj 05-4/03-2-04-3-357/18 od 11.05.2018.godine nije formiran niti jedan predmet protiv Asima Kambera-odgovorila je Sanela Zećirević iz ove institucije.

Razlog 2.

U maju  2018.godine pretresen su stan i porodična kuća  Asima Kambera  od strane pripadnika  MUP USK po nalogu Tužilaštva USK,  a  rješenje o pretresu potpisao je Općinski sud u Sanskom Mostu.  Pretres  je izvršen zbog oduzimanja mobitela, laptopa računara i drugih dokaza u vezi  sa  počinjenjem krivičnog djela »Odavanje službene tajne«.

Asim Kamber, prethodno obaviješten od nekoga,  bježi iz stana  u strahu od hapšenja, mada hapšenje nije bilo “na programu”.  Skriva se  poput slavonskog hajduka Čaruge  u jednoj jaruzi  kod Usoraca.

Tada se otkriva da jedan od policajaca iz PU 3 Sanski Most ( M.H.) ima kontakt  sa  pobjeglim Kamberom. Kamber  u strahu da se ne otkriju bitni dokazi  preko svog administratora iz Čaplja A.H.  (priznao u policiji) gasi svoju stranicu, a naknadno upoznaje javnost da su mu stranicu hakirali Slovenci u šta ne vjeruje ni on.

Cjelodnevni pretres stana federalnog zastupnika: Već viđeno- Asim Kamber opet pobjegao, dojavu dobio iz Općinskog suda ? - NORMALA.ba

Kamber je objavio četiri transkripta Državne agencije za istrage  i zaštitu (SIPA) koje je ova policijska agencija radila  tokom posebnih istražnih radnji po nalogu Tužilaštva USK u krivičnom predmetu protiv  bivšeg direktora Unsko-sanskih šuma Đevada Muslimovića  i još pet njegovih optuženih suradnika. Ovi  transkripti tada još nisu bili korišteni u sudskom postupku pa je Kamber njihovom objavom ćelio da zaplaši  svjedoke  u ovom krivičnom predmetu, a indirektno braneći  sebe, jer  u presretnutim transkriptima SIPA-e  Muslimović  kaže  »nosim pare Asimu u stranku«

Više od tri godine nakon pretresa, »istraga još traje« i niko ne zna hoće li i kada i kako biti okončana. Roka nema.  No, zanimljivo je da  je nakon vještačenja Kamberovog računara koje je stručno urađeno u Banjoj Luci,  »neko« u tužilaštvu zaključio i naredio da se obavi  »dodatno«  ili »supervještačenje« u FMUP-u u Sarajevu.  Prema nezvaničnim informacijama,  prilikom  »supervještačenja«  računara  u Forenzici  FMUP-a  svi podaci su izbrisani. Kako?  “Tek tako”, slučajno ? Treba li isticati  notornu  stvar da  Asim Kamber ima svoju  jaku zavičajnu vezu u  federalnom MUP-u i to upravo u Odjelu forenzike FUP-a. Da  li je neophodno  naglašavati  osnove sumnje  da se pojedine istrage Tužilaštva USK  »oblikuju« i  »provode«   prema zamislima  i motivima Detašmana FUP Bihač, ako se dobro razumijemo.

Podsjećamo, tužilac H.H. koji je vodio ovaj slučaj napustio je tužilaštvo a predmet je zadužio novi tužilac. Dokle?

 -Kada je u pitanju predmet protiv Asima Kambera, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona kontinuirano provodi istražne radnje u istom-stoji u odgovoru Irene Marjanović-Čavkić, portparola Tužilaštva USK od 29. novembra 2019. godine. 

Od ” kontinuiranog provođenja istražnih radnji”, u međuvremenu je prošlo 18 mjeseci.

 

Razlog 3.

Asim Kamber u tekstu »Zavjera« od 17.decembra 2019.godine  na stranici asimkamber.com objavio je fotografiju istražitelja MUP USK Jusufa Mešića i Admira Hadžipašića i to  dok traje istraga  u predmetu «Pero« u kojoj je Hadžipašić prvoosumnjičeni. Ova fotografija je obezbijeđena tzv. posebnim istražnim radnjama. Nakon što je tužitelj lično od mene, ali i od, kako sam kasnije saznao, policije, upoznat sa objavom fotografije Asim Kamber ju je žurno uklonio iz teksta. Očigledno, neko  ga je upozorio  da je ukloni da ne bi imao problema. Imamo pravo da sumnjamo da je to uradio neko iz Tužilaštva, obezbijedio mu fotografiju, a onda ga  promptno upozorio da je ukloni.

Time je otvoreno i pitanje nezavisnosti istrage, tim prije što je modus operandi  ove istrage pripremljen u  kuloarima Ministarstva obrazovanja  i Detašmana FUP Bihać, što je posebna tema, o kojoj je  prvoosumnjičeni Hadžipašić upoznao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH prijavivši  tužioca Adnana Tulića.

  

 

Zbog  reakcije javnosti inspektor  Državne  agencije  za istrage i zaštitu (SIPA) je po naredbi nadležnog kantonalnog  tužioca Tužilaštva USK u istražnom predmetu “Pero” u Cazinu saslušao Asima Kambera. Iz te činjenice bi se moglo zaključiti da je formiran predmet  i da je donesena tužilačka odluka o pokretanju nove istrage protiv Kambera.

No, nije li to još jedna cirkuska predstava i pravosudna farsa za javnost.

 

Na pitanje iz prve  rečenice odgovor, dakle , neće doći niti ga treba očekivati, ali treba razotkrivati  pojave pseudoprofesionalnosti ogrnute privatnim i političkim motivima, tobožnje stručnosti, zataškavanja i “ladičarenja” predmeta, te zavlačenja istraga u namještenim formaliziranim zakonskim preprekama  i subjektivnostima iniciranim privatnim interesima tužioca…i šta još sve ne. Npr. čiji je koji tužilac i ko nad njima, tužiocima,  ima odlučujući uticaj.

Stoga otvoreno pitanje nadležnim tužiocima  da li misle da  javnost i  dalje treba da “sisa  veslo”.

Velika štetočina Asim Kamber koji se  u svojim strahovima od pravde preko svoje medijske dvokomorne septičke jame pod nazivom asimkamber.com   bavi manipulativnim i neiživljenim “istraživačkim” novinarstvom i šikaniranjem ljudi koristi  pritom  dokaze  iz otvorenih aktivnih istraga  uz blagonaklonu indiferenciju tužilaštva. Nepopravljivi i beskrupulozni  recidivist , po svemu sudeći, ima tamo  svoje ljude na dispoziciji. 

 

 

U tegeltiziranom pravosuđu gdje  na  odgovorna  mjesta u tužilaštvima, prije svega , kao  na industrijskim trakama stižu  novi svježi tužioci „ispod čekića“ sa nula iskustva, moguće je stoga i da, zbog nenormalne zakonske moći  a skoro nimalo odgovornosti koje  su date tužiocima, istrage traju nerazumno dugo, mjereno godinama, pa i decenijama (ako treba) niko, baš niko, zapamtite, ne smije da zna ili dobije odgovor  „šta se to, zaBoga, dešava „ jer tako se ometa istraga i utiče na „nezavisnost i profesionalnost“ tužioca.

 -Naše pravosuđe je danas sistem bez rezultata, sistem koji je bio pod uticajem i kontrolom politike, sistem koji razara interna korupcija i sistem bez povjerenja javnosti- kaže sudija Suda BiH Branko Perić.

Za jednog novoimenovanog krajiškog tužioca , “došljaka”, neke  kolege su već napravile  „profesionalnu“ procjenu da je „katastrofa“ i da neće  sa njim surađivati.  Mjerila tih procjena su nepoznata, vrlo vjerovatno i klimava. Smjena generacija krajiških  tužilaca je u toku- najmanje tri-četiri  su već na „izlaznim vratima“ (advokature), ali  to nužno ne znači mnogo u pogledu podizanja kvaliteta i kvantiteta rada. Tako npr. iz Tužilaštva odlazi vjerovatno najbolji  tužilac u BiH za ratne zločine ( advokatura) po godinama  mlađi od glavne tužiteljice, samozatajan i dobar profesionalac,odlaze  i drugi iskusni tužioci  umorni „od svega“. Svega nekoliko tužilaca u Tužilaštvu USK zahvaljujući tzv. velikim predmetima (korupcija) isplivali  su na javnoj sceni i „kolo vode“.Neka vode. Imaju podršku tzv. međunarodne zajednice, svojih šefova, ne baš i kolega, kako zbog „unutrašnje  konkurencije“ tako  i zbog metoda lične samopromocije koja je postala preočita i , uslovno rečeno, teret međusobno suradnji. Oni znaju u  nerazumnoj mjeri iskoristiti  i novinare, portale, televizije kako bi sebi izgradili ugled, poziciju, sa  ciljem  realizacije daleko više karijerne ambicije-sve do Sarajeva, pa i dalje „ako treba“.Ponekad u radu, pozi, gestama  i snažnoj kraijerističkoj penetraciji i ambiciji  neodoljivo podsjećaju na odlazećeg Milana Tegeltiju. S jednom razlikom- njima još niko ne postavlja pitanje, nego to oni čine.

Da se razumijemo, krajiško Tužilaštvo baštini  dobre rezultate  u predmetima korupcije  zbog čega u tom segmentu zaslužuje dobru ocjenu  u  ambijentu općeg nerada ostalih kantonalnih  tužilaštava.To su prepoznali i bh mediji i daju bezrezervnu podršku. No, ostaju vrlo suspektni repovi  istražnih postupaka i nedovršenih istraga koje  ostavljau sluzavi trag koji vodi i do samih tužilaca. Takođe ostaju u osnove sumnje, pa čak  i osnovane sumnje da se u pojedinim tzv. velikim krivičnim predmetima “ugrađuju”  tužioci, a  u javnoj sferi se  penetracijom u njima sklone medije samopredstavljaju  “eliot nesima” u borbi protiv korupcije.

Javnost u Krajini odavno primjećuje “tihi rat” koji se vodi između pojedinih tužilaca  i MUP USK, zobilaženje najveće i najvažnije policijske agencije u asistiranju  tužiocima (osim kada se to baš ne može  izbjeći), “nenormalni” asistentski  upliv  Detašmana FUP-a u istragama čak i sa ličnim, personalnim motivima. O tome  drugom prilikom. 

I to je tema koja zaslužuje pažnji javnosti  u formalno-pravnim i zakonskim okvirima koji medijima i javnosti ne dozvoljavaju  “miješanje”  u rad  tužilaca , što opet , primjera  je  “milion” širom BiH, otvara  ogroman prostor za zloupotrebe unutar pravosudnih instanci,a što je posebno izraženo  u policijskim i tužilačkim redovima, a često i u simbiotičkoj povezanosti u manipulativnim aktivnostima i “određivanju meta”  koje  će  biti  predmet istraga.