KO BRAT BRATU Kako dobiti higijeničarske poslove u bihaćkom Detašmanu i Lovačkom i tako dalje

 

Na  web stranici Portal javnih nabavki BiH  dana  29. januara  2020. godine objavljen  je ugovor  pod  nazivom “Usluga čišćenje i održavanje higijene za Detašman Bihać”  koji djeluje u sklopu Federalnog MUP FBiH.

Ovaj  posao  direktnim sporazumom dobio  je Obrt  “Sunce” iz Bihaća.

Iako vrijednost posla nije posebno velika, svega 3897,44 KM  bez PDV-a ipak je zanimljivo , ali u BiH više uopće nije čudno, da je  ovaj “poslić”  dobio obrt  brata šefa Detašmana FUP Bihać Ibre Dizdarića.

 

Jednostavnim  pretraživanjem na Googleu  dobijete  vlasnika Obrta “Sunce”  Alena Dizdarića.

Njegov  brat, šef bihaćkog Detašmana, logično,  dobar  je sa  svojim šefom u FUP-u Ensadom Kormanom, što se uočava  i sa zajedničkih rafting  druženja policajaca i  napoznatijih bihaćkih tužilaca.

Ne mora gospodin Korman da ulazi  u “sitna crevca” i pita  svog podređenog  šta to bi, a  možda i zna, pa šta.

 

 

 

 

 

Ibro Dizdarić je samozatajni  šef bihaćkog Detašmana i uglavnom izbjegava  medijsku promociju. Ponekad  mu se “otme”  samo poneka fotka  i to sa patriotskim porukom,  a  neke svoje komentare  brže-bolje briše, zna valjda zašto i  ukloni svoj FB profil. To  mu vjerovatno  i pomaže da  poslove  federalnog policajca  obavlja profesionalnije a i ovakvi “mini” biznisi  za brata prođu  “ispod radara”. No, zanimljivo  je da  je Obrt “Sunce”  dobio još jedan godišnji higijeničarski posao  u Lovačkom društvu “Bihać”. Na prvi  pogled šef Detašmana FUP Bihać nema nikakve  veze  sa  ovim poslom, ali na drugi pogled, ipak, ima. I još  nešto  je za primijetiti- dok  nije bilo Obrta “Sunce”  bihaćki lovci su godišnje za čišćenje izdvajali svega  320 KM,a  sada je to nekih 4200 KM.

Naime, Detašman FUP-a je svojevremeno vršio pretres  Lovačkog društva Bihać  po nalogu kantonalnog tužioca zbog navodnih zlopupotreba ovlasti.  Odranije je poznato  da  je  tadašnji predsjednik Lovačkog društva Gavrilo Softić najveće pritiske  trpio upravo  od lovca i federalnog policajca Ibre Dizdarića. Zna se i zbog čega. Kao kolateralna šteta cijelo rukovodstvo  ovog Društva  je  smijenjeno, a  postavljena nova  uprava. Bivši predsjednik Društva i  bivši policajac Gavrilo Softić napustio je BiH. No od  tada  do danas, a prošle su pune dvije godine, nema nikakvog tužilačkog epiloga. Bar da se zna. Čak ni na Facebooku. Bizarnost policijsko-tužilačke akcije ogleda se u tome što  su oba brata Dizdarića lovci, a u aktuelnoj upravi Društva je, kako nezvanično saznajemo, vlasnik Obrta “Sunce” Alen Dizdarić. Ispada da je  sam  sebi dodijelio  posao, nezvanično u visini od blizu 5000 KM. Što je, opet, da se kladimo, puka slučajnost.

Afera Koncesija

Osim ovog sitnog poslića za člana uprave i brata  šefa Detašmana FUP-a u ovom Lovačkom  društvu je na pomolu velika afera sa  izdavanjem petogodišnje koncesije  za  korištenje poslovnih prostora  ovog Društva.

Vikići portal, dobrodošli na stranice naselja Vik

To je svojevremeno pokušavao spriječiti bivši  predsjednik Lovačkog društva Gavrilo Softić. Biće interesantno hoće  li, i ako hoće,  šta će učiniti nadležno tužilaštvo koje je za slične ugovore  na osnovu   nepotpune  ili sumnjive dokumentacije čak i nedavno optuživalo pojedine krajiške funkcionere u izvršnoj vlasti. Bilo  bi suludo pomisliti  da  policija i tužilaštvo  “ništa ne zna”, dok cijeli  Bihać priča  o tome. No, selekcija predmeta po političkim i privatnim motivima   je majka uspjeha.  Mnogi se klade  da će, zbog  aktera,  zažmiriti  na jedno ili oba  oka, obzirom da se zna “ko je u igri”.

Za  pravilno iščitavanje ovog teksta  potrebno je svakako ukalkulirati  i slijedeća informativna predznanja. Na USK već  godinama traje “tihi rat” koji se vodi između pojedinih tužilaca  i MUP USK, pri čemu  najeksponiraniji tužioci  zaobilaze MUP USK kao najveću i najvažniju policijske agencije a koriste  usluge Detašmana FUP Bihać. Konkretnije, radi se o personalnim sukobima vodećih ličnosti ovih institucija policijskom komesar Muji Koričiću, šefu Detašmana Ibri Dizdariću i tužiocu Adnanu Tuliću. Detalje personalnih borbi  najbolje bi bilo da javno objasne svatrojica.