Dvije mračne tajne poremećenog uma. Ovo je priča o krvniku Ratku Mladiću

Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je i drugostepenom presudom potvrđena presuda za genocid u Srebrenici te ratne zločine i etničko čišćenje u ostatku BiH. Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a većina njegovih žalbi po prvostepenoj presudi je odbijena.

Život ovog ratnog zločinca su obilježila dva događaja koja su i danas potpuna misterija.

Smrt kćerke Ane

Ratko Mladić je prije ostao je bez kćerke Ane 24. marta 1994. godine. Prema zvaničnoj verziji Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući na Banovom brdu, u kojoj su u to vrijeme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe.

Pričalo se da je Ana imala tešku depresiju zbog svega što je njen otac radio. Postoji i verzija da je ruku na sebe digla jer ju je napastvovao Mladićev blizak prijatelj u Moskvi, koji je, doduše, kasnije tamo i nađen mrtav.

PROČITAJTE  Sve općine u Kantonu Sarajevo i Grad Sarajevo odbijaju izmjene i dopune Zakona o prinicipima lokalne samouprave u FBiH

Pilot JNA Slobodan Stančević, koji je za vrijeme rata u Bosni bio Mladićev lični kamerman, potvrdio je da je, na zahtjev osuđenog ratnog zločinca, snimao sahranu njegove kćerke.

“Mladić me je zamolio da snimam sahranu. Dio gornjeg dijela kovčega bio je od stakla, i vidjelo se Anino lice. U jednom trenutku, Ratko je zatražio od svojih pratilaca da me podignu i da iz vazduha snimim taj stakleni dio i njegovu mrtvu kćerku. To je bilo jako bolno za sve nas”, navodi Stančević, otkrivajući jedan detalj u moru raznih tumačenja smrti Mladićeve kćerke:

“Kad je čula pucanj, njihova prva komšinica ušla je u stan i vidjela da Ana leži na podu u lokvi krvi. Istrčala je da pozove policiju, a kad se ponovo vratila u tu prostoriju, pištolj više nije bio na onom mjestu gdje ga je ona prvi put vidjela. Pretpostavka je da je još neko bio u toj prostoriji sa Anom, dok se čekala policija, i da je taj neko uticao na to da ona strada”.

PROČITAJTE  Evo kako su srbijanski mediji dočekali presudu zločincu Ratku Mladiću

Porodica šefa obezbjeđenja završila na dnu jezera

Nekoliko mjeseci kasnije, u Beogradu je pod misterioznim okolnostima nastradala porodica Mladićevog šefa ličnog o bezbeđenja Branislava Puhala, koji je iz vojske udaljen kao oficir Gardijske brigade.

Njegova supruga i sin, star nekoliko godina, pronađeni su mrtvi u Savskom jezeru. Do danas nije poznat nijedan detalj o tome na koji način je porodica završila na dnu jezera.

Kraj kakav je zaslužio

Mladića je Haški tribunal 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog kršenja običaja rata, etničkog čišćenja te genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine. Danas je drugostepenom presudom praktički sve to potvrđeno te je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju. Kraj je to kakav je Mladić i zaslužio nakon monstruoznih zločina i ubistva desetine hiljada nevinih ljudi.