Ko je ustvari sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Mladića?

Krvnik i ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno je danas proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, i osuđen na doživotni zatvor, nakon što je žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Den Haagu odbilo sve njegove žalbe.

U sastavu Žalbenog vijeća bili su sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudac Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudac Mustapha El Baaj iz Maroka, a predsjedavala je sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih sudaca za gotovo sve navode iz žalbi. Većina sudaca u cijelosti je prihvatila zaključke i presudu prvostepenog vijeća iz 2017. godine te odbacila navode iz žalbi koje su bili podnijeli Mladić i tužilaštvo MICT-a

Primjerice, svi suci Žalbenog vijeća drže da Mladić nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići, jedino je sutkinja Nyambe imala suprotno mišljenje.

Izricanje presude pratio je ograničen broj novinara i posjetitelja, iz epidemioloških razloga, a među njima su bili predstavnici četiri udruženja koje okupljaju bošnjačke ratne stradalnike.

U Haagu je bio i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koji je prije izricanja presude iznio zabrinutost zbog stajališta predsjedateljice sudskog vijeća Nyambe podsjetivši na njezino očitovanje u slučaju Zdravka Tolimira, bivšeg generala vojske bosanskih Srba.

PROČITAJTE  Joe Biden: Presuda Mladiću je historijska. Nadam se da će je svi poštovati

Tolimir je u Den Haagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, ali je oslobođen optužbi za genocid u Žepi.

Sutkinja Nyambe bila je članica prvostepenog vijeća koje je sudilo Tolimiru i tada je u izdvojenom mišljenju ustvrdila kako praktično nema niti jednog dokaza koji bi podupro optužnicu protiv njega a da su svjedoci koju su ga teretili bili pristrani.

Sutkinja Nyambe rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji. Diplomirala je pravo na Univerzitetu Zambije 1975. godine. Bila je članica Visokog i Vrhovnog suda u Zambiji, ali i Zimbabveu. Trenutačno obnaša dužnost sutkinje Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) te sutkinje Visokog suda Zambije od 2006. godine.

Na stranici Instituta za afričke pravnice, nalazi se biografija sutkinje Nyambe, gdje se izuzetno pohvalno piše o njezinu radu.

“Sutkinja Nyambe je hrabra i izvanredna pravnica te inspirativni primjer pravnog intelekta. U svojoj domovini Zambiji ostavila je duboki trag, a na međunarodnoj razini se istaknula ključnim ulogama na poziciji sutkinje na novoosnovanim sudovima. Radila je u privatnoj praksi te je organizirala i sudjelovala na konferencijama širom Evrope, Afrike i Sjedinjenih Država. Osobito se bavila pitanjima prava žena i djece, rodno uvjetovanih zločina te integracije međunarodnih pravnih standarda u nacionalne pravosudne sisteme.

Između ostalog, učestvovala je u misiji UN-a za ljudska prava u DR Kongo ‘Pravda za žrtve seksualnog nasilja u Kongu’. Sudjelovala je i u radu Međunarodnog povjerenstva pravnika na suđenju bivšem predsjedniku Malavija, dr. Hastingsu Kamuzuu Bandi i dvojici drugih optuženih za ljudska prava. Sutkinja Nyambe bila je početkom 90-tih članica Nezavisnog tima za nadgledanje izbora u Zambiji te članica Državnog izbornog povjerenstva Zambije. Godine 1989. godine bila je članica Parlamentarnog odbora pravnih stručnjaka za utvrđivanje činjenica – imenovanog od strane predsjednika Vlade Republike Zambije da istraži eventualne diskriminacijske zakone protiv žena u vladi i državnim tijelima.

Na službenim stranicama MICT-a navodi se da aktivno govori engleski te jezike tonga, soli, nyanja i bemba, a služi se i francuskim, svahilijem te jezikom lozi.

Raport.ba