Kako je sutkinja Suda BiH, koja je pustila Osmicu iz pritvora, od početka opstruirala istragu u predmetu “Diploma”

Sud Bosne i Hercegovine, na čijem čelu se nalazi Ranko Debevec – prijatelj direktora OSA BiH i osmunjičenika Osmana Mehmedagića – danas je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela, a među kojima je i falsifikovanje fakultetske diplome, piše PRESS.

Odluka Suda BiH nikoga u Bosni i Hercegovini nije iznenadilo pretjerano jer je svima poznato da je Mehmedagić amnestiran od svakog oblika krivične odgovornosti sve dok se na čelu Suda BiH nalazi Ranko Debevec. Interesantno je što je sve predmete (prethodni postupak) vezane za Mehmedagića dužila sutkinja Tatjana Kosović, a koja je uvijek u duhu sudskog profesionalizma donosila odluke pogodne po samog direktora OSA BiH.

Kosović važi za jednu od ključnih saradnica Ranka Debeveca, odnosno osobu od povjerenja predsjedniku Suda BiH. Upravo je Kosović poznata po raznim akrobacijama u kojim iznenada prekida godišnje odmore i vraća se u Sud BiH kako bi isključivo ona donijela odluku o pritvoru ili mjerama zabrane kadrovima SDA. To je do sada bio slučaj u predmetima protiv Osmana Mehmedagića, ali i SDA-ovog premijera Fadila Novalića. Kosović, u duhu sudskog profesionalizma, procijenila je da Novaliću koji je osumnjičen u predmetu “Respiratori” nije potrebno odrediti nikakve drastične mjere zabrane, a istom matricom vodila se i u slučaju Osmana Mehmedagića.

Sutkinja Kosović je po formacija sudija za prethodni postupak, odnosno sudija koji donosi odluke o pretresima, pritvoru i mjerama zabrane. Na tu poziciju nije je postavio TCMS program već prijatelj Osmana Mehmedagića – predsjednika Suda BiH Ranko Debevec. Treba li uopće podsjećati da je Debevec prebacio sutkinju Dalidu Burzić s prethodnog postupka na ratne zločine kada je shvatio da bi nepredvidiva Burzić mogla donijeti odluku o određivanju pritvora Fadilu Novaliću. Taj posao povjerio je sutkinji Tatjani Kosović.

Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi Kosović od samog početka opstruira istragu u predmetu diploma. Prvo je nekoliko puta odbila dati naredbu da se izvrši pretres prostorija u vlasništvu AU BiH tvrdeći kako to nije osnovano. Tužilaštvo BiH na svaku tu odluku uložilo je žalbu koju je Vijeće Suda BiH uvažilo i vraćalo postupak Kosović na ponovno odlučivanja.

Sudije Suda BiH u procesu rješavanja žalbi u nekoliko su navrata upozoravali na tendenciozna tumačenja odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH u režiji sutkinje Tatjane Kosović što dovoljno govori o kompetentnosti ove sutkinje, ali i njenim stvarnim namjerama da na sve načine opstruira istragu Tužilaštva BiH. Kosović je svaki put izignorisala upozorenja Vijeća i potvrdila svoju odluku da se prostorije u vlasništvu Denisa Prcića ne smiju pretresati. Farsa je okončana tako što je na kraju samo Vijeće donijelo odluku i odobrilo pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH.

(PRESS)