DOBRONAMJERNA INSTRUKCIJA Kako čitati službena saopćenja i zašto

 

Službena saopćenja ne moraju nužno biti konačne verzije našeg mišljenja, mada autori saopćenja  domaćinski  nastoje da sadržaj  bude  idealan kao u čituljama.

Kad kratko razmislim- ne moraju nikako i nikad, osim za budale.

Primijetili ste – u čituljama su  rahmetlije/pokojnici  svi savršeni i bez ijedne mane, što je potpuno očekivano i legitimno.

Kada umru Radovan Karadžić i Ratko Mladić njihov lik i  djelo će u smrtovnicama biti primjer  idealnih  ljudi, očeva, djedova…i tome se nema šta dodati.

U tom smislu službena saopćenja su  javni virgo intacta  institucija.

 

 

Tako kada npr. čitate službeno saopćenje Kantonalnog tužilaštva USK o  posjeti glavnog federalnog tužioca Muniba Halilovića Bihaću  1. septembra, ako ne čitate između redova, tačnije ako nemate saznanja kojima se niukom slučaju neće baviti  službena obznana, mogli bi mirne duše zaključiti  kako se na ovom sastanku doista i “samo” , kako je saopćeno, “izvršila analiza rada na predmetima ratnih zločina, korupcije i privrednog kriminala, te su definisani zajednički ciljevi i prioriteti…”  i kako je glavni federalni tužilac “istakao da prioritet u radu svih tužilaštava moraju biti predmeti korupcije i organizovanog kriminala”.

U ovom “kompletnom” saopćenju,  međutim i ma koliko to čitaocima bilo  zanimljivo, nećete saznati npr. koje je predmete  i zašto glavni federalni tužilac ponio u Sarajevo i šta vas je, uostalom, briga  za tim, je..m vas radoznale.

A , izgleda da jeste, jer ako službena saopćenja hladno služe  za  šminkanje, peglanje i depiliranje istine,  onda i novinari imaju pravo da koriste  “institut”  tzv. neimenovanog  izvora koji hladno tvrdi da glavni federalni  tužilac želi da  u miru svoje sarajevske kancelarije u Valtera Perića 15/II detaljni izanalizira predmete koje  opsesivno, iracionalno  i suspektno u pravnom smislu  vodi poznati krajiški tužilac. Šta poznati, najpoznatiji svih vremena.

 

Isto tako, ako 8.septembra upratite službeno saopćenje kako je  Kantonalno  tužilaštvo Unsko – sanskog kantona posjetio  Ensad Korman, direktor Federalne uprave policije, sa saradnicima,” gdje je sa zamjenikom glavne tužiteljice Tulić Adnanom i šefovima svih odsjeka unutar Tužilaštva razgovarao o saradnji i zajedničkom radu u svim vrstama krivičnih predmeta”,  boljem, što ne znači odmah  i zlobnijem, poznavaocu stanja u ovom tužilaštvu, vjerovatno neće promaći ni neki  drugi motivi Kormanove bihaćke  vizite, a koji, niukom slučaju ne mogu, ne smiju i ne treba da budu dio službenog saopćenja. Npr. da je, moguće, Korman  došao  da “učvrsti prijateljske veze” ne samo , kako je u saopćenju rečeno ”   radi efikasnijeg otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela koja su u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Unsko – sanskog kantona”, nego možda i stoga da ohrabi pojedinog tužioca i njegovog detašmanskog  mentora  ličnim prisustvom kao vrlo pouzdanim znakom kako će Federalna uprava policije u  konkretnom slučaju, svoj  dio posla provjere i prikupljanja informacija oko osnova sumnje u rad tužioca u “određenom predmetu”, a po nalogu jednog drugog kantonalnog tužilaštva, recimo Kantona 10,   obaviti ne prioritetno u duhu zakona, nego, recimo, u duhu čvrstih prijateljskih veza i  privatnih kontakata  tipa raftinga  i tome slično. 
Tim prije što se nekako  prije toga tako  fino “posložilo” da livanjski tužilac, “nečim izazvan” shvati da  ” postoje razlozi koji  izazivaju razumnu sumnju u nepristranost ”  kantonalne policije odnosno MUP USK “koji bi mogli dovesti u pitanje, zakonito, objektivno  i  nepristrano postupanje”  u  “tom i tom predmetu, pa je postupajući tužilac navedeni predmet povjerio rafting prijateljima.
Pri čemu će ostati vječito iza kulisa  ko je iz Bihaća  odjednom  nadahnuo i “prosvijetlio”  druga Danka.
U sveopćem jeku čudnih saznanja o  čitavom buljuku tužioca  Kantona Sarajevo koji su se bavili predmetom “Dženan Memić”, da ne pominjemo “časne”   banjalučke tužilačke glave  i  predmet ” David Dragičević”, treba biti izrazito oprezan i obazriv kod čitanja službenih  saopćenja  od makojeg  tužilaštva, pa bilo to i krajiško, koje  je marketinški i propagandno, ako pratite  Facebook, Senada Dizdarevića i kumov portal, postiže izvanredne rezultate koji će kad tad biti opjevani  i na guslama nekog bošnjačkog filipa trešnjića.
A da ne pominjemo  bizarne istrage, “spektakularne “optužnice  i slične dvice , trice i kučine.