Avdo Avdić preko Osmana Mehmedagića zaposlio svog kuma u OSA-u

 

Novinar N1 televizije Jasmin Hadžiahmetović, koji je novinarsku karijeru započeo u Gornjem Vakufu odakle je rodom, bez ikakvog javnog konkursa zaposlen je u Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, tvrde naši izvori bliski direktoru OSA BiH. Osman Mehmedagić iskoristio je diskreciono pravo na zapošljavanje bez javnog konkursa pa je novinaru N1 televizije dao ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Novinarske reference nisu igrale jaku ulogu u zapošljavanju Hadžiahmetovića u OSA BiH već prijateljstvo novinara N1 s Avdom Avdićem, a koji je Hadžiahmetovićev vjenčani kum. Treba istaći da OSA BiH, prema Zakonu o OSA BiH, ima mogućnost zapošljavanja državnih službenika (svi uposlenici OSA BiH imaju status civilnih lica, odnosno državnih službenika) na osnovu javnog konkursa, ali da Mehmedagić od početka mandata izbjegava koristiti ovaj mehanizam već zaposlene dovodi na osnovu ličnog poznanstva s njim, kadrovima SDA ili Avdom Avdićem.

Da je kojim slučajem Mehmedagić raspisao javni konkurs za prijem državnih službenika onda bi proceduru zaposlenja sprovodila Agencija za državnu službu BiH putem stručne komisije. U praksi svi kandidati morali bi zadovoljiti prvo na javnom ispitu, zatim na stručnom ispitu, a zaposlen bi bio najbolje ocijenjeni kandidat nakon pozitivnog mišljenja Agencije za državnu službu BiH.

Mehmedagić je odlučio da skrati proceduru i jednostavno prijatelju Avde Avdića da ugovor o radu, kao da će se plata isplaćivati iz privatne firme u vlasništvu Mehmedagića ili Centrale SDA, a ne iz budžeta institucija BiH.

“Već mjesecima znalo se da će Hadžiahmetović početi raditi jer je OSA ranije započela sigurnosne provjere u odnosu na njega. On je u tom periodu radio na N1 televiziji, a sugerisano mu je da upravi N1 televizije do samog kraja ne spominje da odlazi kao i da ne govori gdje počinje raditi”, tvrde naši izvori bliski Osmanu Mehmedagiću dodajući da je zaposlenje novinara N1 televizije predložio Avdo Avdić.

Zapošljavanje novinara Hadžiahmetovića uopšte ne bi bilo sporno da je urađeno putem javnog konkursa, ali i da Avdo Avdić mjesecima nije vodio privatnu kampanju s ciljem degradiranja osoba koje su prije nekoliko godina radile u novinarstvu, a koje su zaposlene u organima vlasti putem javnih konkursa i kao najbolje ocijenjeni kandidati.

Zanimljivo je da je Avdić nakon odlaska Hadžiahmetovića sa N1 televizije počeo otvoreno udarati na N1 televiziju na kojoj je, baš za vrijeme Hadžiahmetovića, bio često viđen gost. Kako tvrde naši izvori bliski direktoru OSA BiH, Hadžiahmetović je zaposlen nakon što se požalio da ne može štiti leđa Osmanu Mehmedagiću na N1 televiziji koja važi za profesionalnu medijsku kuću u koju odluke o vijestima donosi više osoba, a ne jedan urednik.

Nije isključeno ni da će Hadžiahmetović primati platu u OSA BiH, a da će zapravo raditi na Avdićevom portalu i nekoliko drugih portala koje je pokrenula SDA pred nadolazeće izbore.

(PRESS)