OSMA SJEDNICA Sanski zakonodavni front, bitka se razbuktala

Piše: Midhat Dedić

 

Nomen est omen.

U prošlosti se neke “osme sjednice ”  bile  historijske i strateške, ali poređenje  sa njima bilo bi pogrešno i pretenciozno.  Kao  što ni “osma ofanziva” ,najpoznatiji Titov poslijeratni sleng , nema veze i uporišta, ni misaonog, ni logičkog ni stvarnosnog sa  ovdašnjom sanskom “domorodačkom” temom.

Sutrašnja 8.sjednica Općinskog vijeća (OV) Sanski Most osim po brojnosti tačaka mogla  bi  nakon što bude okončana dobiti epitet ako ne sudbonosne i znamenite, a ono barem značajne, da ne kažemo i višestruko signifikantne. Evo i zašto.

Na njoj će se pokazati formacijska  snaga i uticaj i “pravci djelovanja” parlamentarne većine i istovremeno  političko-administrativni odgovor “postrojbi”  SDA i njoj (još uvijek) logično naklonjene općinske vlasti oličene u načelniku, njegovim pomoćnicima i ostalom administrativnom “služinčadi”.

Biće  to težak  parlamentarni okršaj.

Jedna od  bitnih tačaka  je Prijedlog Odluke o izvršenju Budžeta općine Sanski Most  za šest mjeseci 2021.godine. Ne treba sumnjati da će se voditi energične i žustre polemike uz obostrano “pokazivanje mišića”. Za razliku od ranijeg lagodnog i čarobnog doba (mandata) općinski  načelnik dolazi  na bojno polje na kome  ključna  IKM ( izviđačko komandna mjesta) drže oponenti.

U  tom smislu tačka 16. dnevnog reda Prijedlog Odluke o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika. nosioca izvršne funkcije i savjetnika profesionalno angažiranih u Jedinstvenom organu uprave Sanski Most  biće esencijalna u  svom epilogu u pravcu koji je zacrtala većina, a tiče se “neumjerenog” nivoa plaće načelnika. Naravno, načelnik  ni do sada ( a što bi) nije uviđao ništa ružno i neetično  u koeficijentu  plaće  koji je,koliko je poznato, u rangu premijera FBiH. Koeficijent  10 mogao  bi od sutra da bude “reformiran” na  solidnu “sedmicu” što, brat-bratu, itekako  solidan lični dohodak, ako pozovemo u sjećanje nastavničku plaću  načelnika u njegovoj bivšoj školi. Parlamentarna većina nije se bazirala na “platni paralelizam”  iz  OŠ”5.oktobar” što bi  bilo, ipak, potcjenjivački za funkciju načelnika,a kod njega bi izazvala  teško probavljive patnje i senzacije.

 

Takođe, tačka dnevnog reda 9 Prijedlog Odluke o usvajanju Nacrta izmjena i dopuna Regulacionog plana “Lijeva obala 1 Sanski Most pokazaće, tako stoje stvari, da je  građansko pravo  investitora  Šefika Sinanovića prethodnih godina bilo  potopljeno u  mulj i baruštinu političkog Bili Pitona koji je rukovodio ne samo  prljavim”procesima” u SDA Sanski Most, nego i  životima i egzistencijama svojih “učenika”,podanika i “kućnih ljubimaca”.  Sada kada se malo raščistilo nebo nad gradom, što je naravno metafora drugačijeg političkog duha vremena, načelnik općine i njegove službe nemaju više “ništa protiv” potpuno zakonite i kredibilne Sinanovićeve investicije, a ona je bila takva  i ranije (!?) u  vrijeme  “zone sumraka. Šta više, “za” su i vijećnici SDA, a svakako i parlamentarna većina koja je i ranije bezuspješno pokušavala da osvijetli tamu u glavama “kamberoida”  koji su glasali prije glasali protiv  ili bili suzdržani, “iz određenih razloga”  kako je te motive i razloge priglupo a još više bezobrazno nazivao  formativno prvi maneken SDA M.S,a   koji je  ” u ime  Šefa”  bio zadužen da objašnjava zašto  moraju  biti  kao  stranačka cjelina umočeni  u formalin bespogovorne poslušnosti.

Doista, dobro je, normalno i ohrabrujuće da je  rješavanje  ovog nekadašnjeg slučaja postalo  zona komfora za sve-  načelnika i općinske službe, većinu i opoziciju. To je dobar znak za  grad općenito i tu niko ništa nije izgubio, a  svi su  dobili . Osim ,dakako, Lakija čija se politička misija pokazuje na kraju kao savršena budalaština.

Na 8.sjednici trebalo bi da se  realizira  i početak kraja  SDA vladavine  u Općinskom fondu  za komunalne djelatnosti smjenom aktuelnog Upravnog odbora i imenovanjem novog organa upravljanja. Dalji rasplet vodi kao razrješenju “inokosnog” lika, S.K., ujedno i vijećnika SBB-a koji je   u proteklom periodu neetično ali korisno za sebe  bio na apsolutnoj dispoziciji SDA u svim sferama djelovanja i navodno čiste savjesti i poštenja.  S.K.  u  neurotičnoj fazi prije  vrlo vjerovatne neželjene abdikacije, dok izlazi iz sopstvene kože više puta dnevno,  lobira i ” kod Mahe  i kod Grahe” da bude pomilovan. Istina je , međutim, prosta, niko  pa ni S.K. neće ostati bez posla u Općinskom fondu, nego će samo neko drugi preuzeti rukovođenje ovom ustanovom.

Zasigurno najburnija tačka dnevnog reda  biće Prijedlog odluke o određivanju lokacije gradske deponije. Najava  8. sjednice  sa ovom tačkom podigla  je  tenzije u gradu, rasplamsala polemike među političkim protivnicima,  a  fabriciranje dezinformacija i poluistina  probudilo je, koliko je poznato, otvoreno i nepodijeljeno suprotstavljanje mještana Kijeva da  lokacija  buduće deponije bude na nekih 1,5 km od kuća. Najavljeno je i javno okupljanje,a  da su tenzije, turbulencije i antagonizmi pojačani  političkim djelovanjem protivnika ideji lociranja deponije na prostoru Kruhara i Škrljevite, govore  nezvanične informacije da će protestirati i Sanjani  koji žive  10, 15, pa i 20 km daleko od pomenute lokacije. Takvi bizarni protesti samo će napraviti galamu i neće imati efekta.

 

Sanski Most je, zahvaljujući prijeratnoj i poratnoj vlasti  vlasnik ekološke bombe, sadašnje  deponije na Sanskim brdima. Ta nadrealna deponija   je nešto najstrašnije što je vlast godinama održavala u životu proizvodeći široku osnovu za zarazne  bolesti i druge vrste  oboljenja, te  apsolutno uništavajući  prirodnu sredinu kao nezamjenjivi biotop koji nam je dat na upravljanje od Stvoritelja.  Deponija na Sanskim brdima udaljena je vazdušnom linijom 1000 metara od gradske džamije. Moja kuća, da budem ličan,  još je bliža  ovoj ekološkoj “hidrogenki”,praktično, cijeli život sam proveo sa njom u bliskom susjedstvu. Ona  je apsolutno ekološko zlo i mora biti eliminirana i sanirana “kako je Bog rekao”. Bila koje novo odlagalište  mora  zadovoljavati potpuno nove, moderne ekološeke standarde zaštite okoliša,što u “ono vrijeme” ruku na srce, i nije bilo moguće .

 

 

Nije “pet do 12”  da se konačno počne rješavati najveći  infrastrukturni problem Sanskog Mosta, nego je odavno “12 i 15”. Deponija na Sanskim brdima je gajtan oko vrata svima. Određivanje lokacije za buduću deponiju je mali korak, ili metaforički, puzanje bebe,  ne samo zakonodavne i izvršne vlasti nego  svih građana, bez koga je nemoguće krenuti dalje. Taj proces trajaće vjerovatno mnogo duže nego što je mandat sadašnjeg OV, ali negdje se i nekad mora početi.

Za razliku od bukača i paranormalnih seoskih vračeva koji ne vole da ih vodi razum,  OV bi ovdje moralo (trebalo)  biti jedinstveno u pravcu davanja svih detaljnih objašnjenja i informacija   uključujući i onu da se radi  o potencijalnoj lokaciji te namjeri i ideji da na njoj, ako to budu dozvolili svi okolišni uslovi ( studija izvodljivosti) bude ne prosto odlagalište otpada, nego sanitarna  deponija  na kojoj će se vršiti reciklaža otpada. 

Za sve koji prate moj portal potrudio  sam sa da iz rukopisa koji pripremam o  sanskoj administraciji  od 1955-1992.godine. pronađem  dio teksta  iz  1990. godine kada je takođe bila aktuelna kao  vrlo moguća i optimalna lokacija  o kojoj će biti riječ sutra na 8.sjednici OV Sanski Most.  Dakle, prije 31 godinu isto su sjedili vijećnici tadašnjeg “vijeća” Sanskog Mosta i žestoko se sukobljavali oko lokacije Škrljevita kao buduće  deponije. I tada, prije 30 godina bilo je “pet do 12”  da se pronađe nova lokacija za deponiju, a od tada  je prošla  skoro jedna vječnost. Da nije bilo rata, vrlo vjerovatno, Škrljevita bi bila ono što  se  predlaže  danas. U Šrljevitoj i Suvodolu, doduše, tada je živjelo ” sedam i po stanovnika”, a danas nema nikoga. Dakle, nije Škrljevita  “pala sa nebesa”.

Evo tog kratkog podsjećanja na 14. septembar 1990. i 49.sjednicu svih vijeća SO Sanski Most:

 

Rasprava  o lokaciji deponije u Škrljevitoj bila je burna. Mladen Šobot optužio je Slavka Rajlića i  Aliju Talića da su ga izmanipulirali, jer je nauštrb izgradnje  puta Škrljevitoj ponudjena deponija. Dodao je i da su trošene društvene pare na ručkove na kojima je bio i Slavko Rajlić. Jure Kozić  je naveo da je područje Stare Rijeke takodje nepovoljno za deponiju.Petar Šobot je  rekao da je Mladen Šobot izigrao povjerenje Škrljevičana, njih je 450 potpisalo  «NE»  deponiji. Predsjednik SO Rade Jerković predložio je formiranje komisije koja će «preispitati cjelokupni problem». Tako je formirana Komisija za deponiju u sastavu: predsjednik VUR-a,  predsjednik VMZ-a, predsjednik DPV-a, Faruk Maličević, član VUR-a i Toma Borenović, član VMZ-a. Njen zadatak je bio da preispitaju   da li je postupak nadležnih organa prije donošenja Odluke o lokaciji deponije u Škrljevitoj bio ispravan. Takodje je zaključeno da se održe zborovi gradjana u Kruharima, Suvodolu i Škrljevitoj kako bi se izjasnili o trasi puta do planirane lokacije deponije.