DEBLOKADA SKUPŠTINE USK “Trojka” SDP, NiP i NS postavlja uslove ?

Sinoć je u Velikoj Kladuši održana 3. sjednica Predsjedništva KO SDP BiH USK, na kojoj je prema izvoru portala USN.ba raspravljano o uspostavi “trojke” na Unsko-sanskom kantonu po uzoru na “trojku” u Kantonu Sarajevo, piše ovaj portal.

“Trojku” sačinjavaju Narod i Pravda, SDP i Naša stranka, a kada bi napravili takav blok u Unsko-sanskom kantonu, po trenutnom odnosu snaga brojali bi 7 zastupnika što bi činio treći blok, bez kojeg definitivno nije moguće formirati vlast ako uzmemo u obzir da je u predizbornoj godini nemoguće očekivati “veliku” koaliciju NES-SDA.

Na sjednici predsjedništva KO SDP BiH USK održanoj 15. oktobra, razmatrala aktuelna politička situaciju u Kantonu, a zaključak sa te sjednice bio je da SDP BiH kao ozbiljna Partija neće učestvovati u produbljivanju političke krize u Kantonu koja se ogleda u rušenju postojeće izvršne vlasti a što bi dovelo do nekontrolisanog haosa.

Uzimajući ovakav zaključak prije 8 dana i raspravu o uspostavi “trojke”, za očekivati je da neće biti velikih turbulencija, ali svakako je izvjesna rekonstrukcija Vlade Unsko-sanskog kantona, te moguća rekonstrukcija rukovodstva Skupštine USK s obzirom na novu konstelaciju odnosa i odnos snaga u klupama Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Prema izvoru portala USN.ba, uspostava “trojke” podrazumijeva prije svega potpisivanje principa i donošenje jasnog programa kojeg će Skupština Unsko-sanskog kantona, odnosno nova većina odraditi u posljednjoj godini ovog mandata.

Kako navodi isti izvor, potpisivanje principa na kojima se bazira program oko kojeg se okuplja većina, pa tek onda dijele pozicije i “stolice”, pokazala se izvrsnom praksom u Kantonu Sarajevo, posebno u borbi protiv korupcije i kriminala, te takvu praksu treba prepisati i u Unsko-sanskom kantonu.

“Ovi principi će biti prvo ponuđeni NES-u s obzirom da bi u suštini to donijelo najmanje izmjena u pozicijama, što je u ovom momentu najbolje za građane, s obzirom da nemamo previše vremena za velike promjene u godini dana. Svakako da možemo uraditi mnogo, ono što će biti vidljivo, kao što je Ured za borbu protiv korupcije, registar uposlenih u javnim službama, transparentnije konkursne procedure i sve ono što može da profunkcionira za godinu dana.”, kazali su iz “trojke”.

Potpisivanje principa će se dogoditi do kraja naredne sedmice, veoma malo vremena je ostalo za konkretne poteze, a Skupština ne radi već dugo.