KAD KRAJIŠKO TUŽILAŠTVO RADI Nije Razim Halkić isto što i Husein Rošić, niti ih je ista majka rodila, niti su iz iste stranke

 

Potvrđena je  optužnica protiv Razima Halkića (SDP) , predsjedavajućeg Skupštine USK, zbog trgovine uticajem. Nije dugo trebalo Tužilaštvu USK da  “pripreme”  Halkića i  optuže ga  zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382. stav 2. Krivičnog zakona FBiH. 

     

Halkić i Rošić: Prvi ekspresno  optužen, drugi možda nikada, jer “ima vezu”

 

Halkić je, prema optužnici, kao  koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK nudio poslaniku Zikriji Durakoviću poziciju direktora Direkcije za ceste USK mimo zakona.Istovremeno, isto Tužilaštvo ima kod sebe već godinama krivični predmet protiv Huseina Rošića (SDA) bivšeg premijera USK i federalnog zastupnika  i taj predmet  je očito “bunkerisan”.  Ova dva primjera jasno ukazuju da najodgovornija lica u Tužilaštvu USK selekcioniraju predmete kako  po stranačkim  tako i po rodbinskim kriterijima, stim da je bez totalne istrage unutar  ovog državnog tijela nemoguće identificirati  modus operandi ovih nezakonitih radnji.

Drugim riječima, tužioci imaju svoje favorite  kako za optužnice tako i za naredbe za obustavljanje istrage.

Slučaj ekspremijera Rošića star je više od četiri godine. U prošloj predizbirnoj kampanju SDA Rošić je privatno angažirao Poljakinju Paulinu Janusz  da pomogne ovoj političkoj stranci da osvoji vlast u Kantonu. Ona je tada boravila na USK a troškove njenog boravka u bihaćkim hotelima Rošić je “zaboravio” platiti.

Da je kojim slučajem formirana vlada  na čelu sa SDA ovaj bi  bizarni slučaj zloupotrebe ovlasti i položaja  bio  uklonjen. No, kada su stigli računi za hotelske  troškove,a Paulina Janusz već bila davno napustila USK,  ured novog premijera Mustafe Ružnića kome su račini došli na naplatu obavijestio je policijske organe.

Rošić: Platila račune  Pauline Janusz  da “spasi”  supruga

Kada se zakotrljala policijska istraga, a Rošić  više  nije imao  mogućnosti da to zaustavi,  naredio je svojoj supruzi Editi da plati hotelske račune Pauline Janusz  u bihaćkom hotelu “Sviss Pluss”.

Tako je supruga bivšeg premijera USK, inače prosvjetni radnik, ni kriva ni dužna, da spasi obraz supruga, postala  dio ove bizarne afere .Edita je platila  hotelske račune Poljakinje Pauline u visini od 1775 KM.

Uprava hotela potom je u svom  aktu od 4.jula 2019. godine obavijestila Vladu USK  da ” s obzirom da je uplaćeno u gotovini od strane gosp. Edite Rošić, te se Vlada USK neće teretitiza ukupan iznos navedenih računa”.

          

MUP USK je davno završio  svoj dio posla, prošle su četiri godine, ali u krajiškom tužilaštvu ” ni mukajet”. Ali, zato ” u roku odmah”   provode istrage i optužuju Halkića. Halkić je ovdje samo “slučajni primjer”  tobože efikasnog i efektivnog rada  JEDNOG TUŽIOCA koji se vrlo vješto prodaje i Amerikancima, i pojedinim redakcijama  i akademskoj zajednici a posebno “određenim politikama”, da ne pominjemo moćne i bogate pojedince. I frapantni rast imovine tužioca.

Tajanstveni tužilac , sam svoj majstor

 

O selektivnim optužnicama ovog tužilaštva bruji  FBiH. O milionskim predmetima koje Tužilaštvo predaje bez borbe, odnosno pod suspektnim okolnostima odustaje  (slučaj  “Dr. Selim Toromanović”) tek će se pričati i pisati.

Veliki broj predmeta presigniran je  drugim tužilaštvima po nalogu federalnog tužioca zbog sumnje u  montiranje optužnica.  Ovo je Tužilaštvo  postalo  najveći živući zajebant  ali o državnom trošku. Čak  i kad im unutar Tužilaštva nestanu na desetine hiljada KM  iz tužilačkih predmeta, nema reakcija, sankcija ili,ne daj Bože, ostavki odgovornih. A i zašto bi kad im  je ”  pala kašika u med”,a nemaju adekvatne,  bolje rečeno, nikakve kontrole.

O selekcionaštvu tužioca na bihačkom Korzu   govore i  slijedeći primjeri.

Kada je objavljena  potvrđena  optužnica  protiv  zastupnika u Skupštini USK Rasima Pajića, inače člana političke Stranke demokratske aktivnosti (A SDA., danas NES )   službena stranica Kantonalnog tužilaštva  USK , dakako “slučajno”  je pokazala  političku  tendencioznost. Nepoznati  “autor” saopćenja, ko zna  čijom sugestijom ili intervencijom,a vrlo dobro se zna čijom,  naglasio je Pajićevu stranačku pripadnost.

Zanimljivo, Pajić je i nosilac priznanja Zlatni ljiljan, ratni vojni invalid  visoke kategorije  itd. ali je tužilac naglasio  isključivo njegovu pripadnost političkoj opciji. 

Zanimljivo, sličnih slučajeva  da  se kod objavljivanih  i potvrđenih optužnica  od strane istog Tužilaštva  kod drugih lica  koja takođe  imaju stranačku pripadnost naglašava kojoj stranci pripadaju, nije bilo .

Almin Handanagić, npr.

 

 

Kako i zašto Handanagić  u optužnici  nije član SDA, kantonalni zastupnik i slično?

Ili Agan Bunić , recimo? Otkud  ova nakaradna  praksa Tužilaštva USK?

Ko je prisvojio sebi  pravo da uz  optužnicu  lijepi stranački atest optuženom i sa kojim motivom i krajnjim ciljem?Čini se, političkim? Otkada se to Tužilaštvo  bavi politikom  i čijom?

Ko nije mogao odoljeti  da  optužnicu  dodatno  “zakiti”  stranačkom odrednicom kao “jako bitnom” u sadržajnom i činjeničnom smislu?

Na  stranu što je saopćenje o ovoj  optužnici na službenoj stranici  Tužilaštva USK, nešto najnepismenije u novinarsko-redaktorskom i gramatičko-pravopisnom i stilskom smislu što se ikada moglo pročitati. Npr. sintagma ” skupštinski poslanik Skupštine” i druge nakaradnosti. 

Na ovom portalu već smo  se bavili vremenskim  koincidencijama u objavi  optužnica koje su  pred javnost  dolazile  kao “naručene”  pred  neke  političke  događaj (slučajevi “Zlatko Hujić”, “Ermin Hajder”, “Halil Bajramović”, ” Hadis Jusić”...)

  

   

 

Postavili smo otvoreno pitanje ko, kako i kada selektira objavljivanje optužnica i sa kojim motivom?

Odgovora nema i neće ga NIKADA biti.

Na kraju, vratimo se na početak i poigrajmo se tezom o cilljanom tendencioznom, nezakonitom, zlonamjernom i arbitrarnom selekcioniranju optužnica što je već postalo  očita beskrupulozna zajebana praksa ovog Tužilaštva.

O čemu u Sarajevu   (VSTV)  odavno javno šute  i pored ogromnog broja disciplinskih predmeta  protiv jednogteistog čovjeka.